PSV-spits Luuk de Jong valt door de mand

PSV-spits Luuk de Jong is topscorer in de Eredivisie (19 goals waarvan 1 penalty, verzameld in 26 wedstrijden), maar was gisteravond – in de Champions League-wedstrijd tegen Atlético Madrid – verreweg de slechtste man van het veld. De Jong deed vrijwel alles fout. Het is al eerder aangetoond, dat de in Zwitserland geboren 25-jarige aanvaller op internationaal niveau tekort schiet.

door Roland Danckaert

Luuk de Jong zat in Madrid geen moment lekker in de wedstrijd. Hij kwam er niet aan te pas. Vrijwel elke bal verspeelde hij. Niet lang voor het verstrijken van de verlenging liet hij zich zelfs wisselen met kramp in beide benen. Misschien wilde de 1 meter 88 lange ‘rechtsbener’ daarmee voorkomen dat hij een strafschop zou moeten nemen in de onvermijdelijke strafschoppenserie (omdat hij wellicht bang was dat hij zou missen, hij speelde immers zeer slecht). Uitgerekend zijn vervanger Luciano Narsingh schoot vanaf elf meter tegen de lat en was daarmee verantwoordelijk voor de uitschakeling van de Eindhovenaren.

In de Eredivisie kan Luuk de Jong door het belabberde niveau van de verdedigers haast letterlijk ongestoord gebruik maken van zijn lengte en kopkracht en van de belachelijke ruimte die hij zelfs bij corners en voorzetten krijgt, maar op internationaal (top)niveau komt hij bijna alles tekort: snelheid, overzicht, balgevoel, rust, handelingssnelheid, techniek en zelfvertrouwen. Zijn broer Siem (voorheen Ajax, nu Newcastle United) wordt door blessures en gezondheidsproblemen geplaagd, maar is een (veel) betere en meer complete voetballer.

De cijfers liegen nou eenmaal niet. Luuk de Jong slaagde niet in de Bundesliga waar het niveau veel hoger ligt en waar veel beter wordt verdedigd. Bij Borussia Mönchengladblach – onterecht vaak uitgesproken als Münchengladbach – speelde de bij De Graafschap begonnen prof van 2012 tot 2014 slechts 36 keer mee en trof hij maar 6 keer doel. Bij FC Twente had hij daarvoor in 75 duels maar liefst 39 keer gescoord, ongeveer een doelpunt per twee wedstrijden.

Voordat De Jong naar PSV ging (in 2014), speelde hij voor Newcastle maar 12 wedstrijden waarin hij nooit scoorde. Dramatische cijfers. Bij PSV, in de Eredivisie, trof de kopsterke goaltjesdief  in 58 wedstrijden 39 keer doel, een nog veel beter gemiddelde dan bij FC Twente, maar dat komt mede door de hegemonie van de Eindhovense equipe in de Eredivisie.

Ook als international kan Luuk de Jong geen indrukwekkende cijfers overleggen. Achttien keer speelde hij voor Nederland onder 21 en scoorde vijf maal. Niet heel erg slecht, maar ook niet om over naar huis te schrijven. Bij het grote Oranje deed LdJ 9 keer mee en wist hij eenmaal het net te vinden. Ook niet om de slingers voor op te hangen.

Soms kan het raar lopen in het voetbal: spelers die bij hun vorige club uitblonken en na hun transfer ineens niet meer renderen, niet meer kunnen leveren. En bij Luuk de Jong is het blijkbaar zo, dat hij kan uitblinken in de Eredivisie, maar een trede hoger er opeens niet veel meer van kan bakken. Hij zal dus waarschijnlijk genoegen moeten nemen met een hoofdrol in de Eredivisie en – als hij nog eens een stap zou maken, hetgeen hij beter niet kan doen! – met een bijrol op een hoger plan.

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

 

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s