Johan Cruijff en het getal 4

Johan Cruijff, de meest sierlijke, elegante en spelbepalende speler die ik ooit heb zien voetballen, is niet meer. Hij geloofde in ‘iets’ na de dood, aangezien hij meende dat zijn overleden vader hem altijd met raad en daad is blijven bijstaan. Een vorm van bijgeloof of werkelijkheid?

Nummer 14 zal altijd onze nummer 1 blijven. Hij was de mooiste en beste Nederlandse voetballer aller tijden, misschien wel van de hele wereld en van alle tijden. Hij was zelfs belangrijk in het veld als hij de bal niet had. Hij zette iedereen op z’n nummer en plek, alles voor het resultaat (via mooi spel). Reeds als (jonge) speler maakte hij trainers en spelers bewuster en beter. Cruijff was zelfs in staat om oudere spelers beter te maken.

Als het om voetbal ging, dan kon, zag en wist hij meer dan de rest. Hij was zo verschrikkelijk begaafd, dat het hem allemaal heel makkelijk leek af te gaan. Voor hem waren de meest ingewikkelde inzichten (ingewikkeld voor anderen) heel vanzelfsprekend, hartstikke simpel. Het is vaak ook heel simpel en logisch, maar je moet het wel zien en aanvoelen. Dat kon hij als geen ander.

Johan Cruijff heeft lang als een ketter gerookt en had natuurlijk een heel erg druk leven. Misschien heeft die combinatie geleid tot zijn hartproblemen en uiteindelijk tot zijn longkanker. Er waren uitzaaiingen. Ik heb me door een verpleegkundige laten vertellen dat longkanker – indien het uitzaait – altijd uitzaait naar de hersenen en dan kan het heel snel afgelopen zijn.

HET GETAL 4

Sommige mensen wijzen erop, dat zijn rugnummer 14 op de een of andere mysterieuze manier steeds terugkwam in het leven van Cruijff. Johan is gestorven in 2016: 16-2=14. Hij werd 68 jaar: 6+8=14. Bij de Los Angeles Aztecs maakte Cruijff in 27 duels 14 doelpunten. Dat aantal goals scoorde hij ook in zijn glorieuze nadagen bij Ajax.

Je zou ook kunnen zeggen, dat het getal 4 steeds terugkwam in het leven van Johan Cruijff. Hij werd geboren in 1947 en is overleden op 24 maart. Zijn biologische vader stierf op 45-jarige leeftijd.

Cruijff debuteerde in 1964 bij Ajax en scoorde in zijn gehele carrière als speler 247 treffers in 318 duels. De crack won vier maal de Europa Cup 1, drie keer als speler van Ajax en eenmaal als trainer van Barcelona.

In 1974 werd Cruijff landskampioen met Barcelona en werd hij uitgeroepen tot de beste speler van het WK in Duitsland. Als speler van Barca maakte hij 48 doelpunten in 143 duels.

De technisch zeer begaafde en tactisch zeer slimme spelbepaler speelde in totaal 48 interlands. In 1984 bezorgde Cruijff Feyenoord de dubbel en stopte hij definitief als profvoetballer.

Als trainer van Barca werd hij vier keer landskampioen (vier keer op rij).

In de numerologie staat het getal 4 symbool voor volmaaktheid en ordening. Maar ook voor geluk: denk aan het klavertje vier. Mensen bij wie het getal 4 belangrijk is en steeds terugkeert, zijn volgens de numerologie gewetensvol, loyaal, energiek, stipt, analytisch, ijverig, toegewijd, maar in meer of mindere mate ook (soms) rancuneus, streng, jaloers en kleingeestig. Ze hebben oog voor detail. Volgens mij slaat dit allemaal wel een beetje op JC.

Het cijfer 4 is tevens een heilig getal: vier jaargetijden, vier windstreken, vier elementen.

Allemaal bijgeloof en puur toeval waar we onterecht meer achter zoeken of mysterieuze werkelijkheid?

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s