Wat Gaat Er Nu Door Je Heen?

Nou, dat we je op je scheve bek willen slaan, Genee! IJdele, hypocriete kapitalist!

Zit de presentator er doorheen nu zijn eigen talkshow/interviewprogramma ‘Wat Gaat Er Nu Door Je Heen?’ niet de kijkcijfer-knaller blijkt te zijn waarop hij had gehoopt? Wat gaat er nu door hém heen?

‘Aan mij heeft het in elk geval niet gelegen!’

Zoiets?!

Ik geef toe: de paar keer dat ik heb gekeken (Freek de Jonge en Albert Verlinde), keek ik naar best wel spannende gesprekken. Maar wel weer naar typische ‘de geïnterviewde wordt in het nauwe gedreven en moet zich verdedigen’-gesprekken. Zo cliché. Zo Sven Kockelmann.  Zulke gesprekken dienen gevoerd te worden, maar niet altijd en niet met iedereen.
Laat het nochtans maar aan Genee over om op heel slinkse wijze mensen uit hun tent te lokken en te confronteren met hun (jeugd)zonden en frustraties. Alles voor de kijkcijfers! Genee weet dat zoetsappigheid sowieso niet scoort. En Genee doet alles ter meerdere glorie van zichzelf en zijn eigen carrière inclusief salaris plus sponsorcontracten. Hij zal wel een dure leefstijl en vrouw hebben…

Wat me opvalt: geen enkele vrouwelijke gast. Alleen maar afgezaagde mannen. Mannen die al tienduizend keer eerder zijn geïnterviewd. Veel RTL-mannetjes, relatief. Die zijn namelijk makkelijker voor de camera te krijgen, want in hun contract staat (meestal) dat ze moeten meewerken aan andere RTL-programma’s, zeker als het gaat om promotie en het helpen van pas begonnen shows die nog in de etalage moeten worden gezet: collega’s die elkaar haten worden zo gedwongen elkaar te helpen, heel collegiaal zogenaamd. Maar al die RTL-mensen werken alleen maar mee, omdat ze dit contractueel moeten en omdat ze bang zijn om bij weigering geen wit voetje te halen bij de zenderbaas.

Dat vind ik echt opvallend, dat van die alleen maar mannelijke interviewpartners. Oh ja, ik was vergeten dat we hier te maken hebben met een echte mannenzender, een zender door en voor mannen, speciaal voor al die mannen die nooit afscheid hebben kunnen nemen van het padvindersgevoel en van de schoolplein-mentaliteit, van de scheiding tussen jongens en meisjes zoals op de lagere school en bij de voetbalclub. Met meisjes en vrouwen praat je niet, je praat als mannen onder elkaar alleen maar OVER vrouwen en meisjes. Je noemt hen dan wijven, mokkels, kutjes en kippetjes.

RTL7 is de zender voor mannen die vrouwen nooit echt hebben leren begrijpen en waarderen, behalve in bed en om een gezin mee te hebben. Het is de zender voor mannen die nooit hebben leren communiceren met vrouwen, die nimmer hun vrouwelijke kant hebben ontwikkeld. Het is de zender van types als Gijp en De Snor, mannen die vol zitten met seksistische grappen, sterke verhalen en ironie over de rug van de ander. Haantjes, heel zielige, lelijke haantjes, een beetje misvormde haantjes. Maar ze lachen wel heel hard om zichzelf en elkaar, ze hebben samen de grootste lol. En af en toe vind ik het best leuk om naar te kijken, al heb ik er een haat-liefde verhouding mee. Ik vind het allemaal te eenzijdig banaal.

RTL7 richt zich slechts op één type man, op DAT type man (zoals hierboven beschreven). Het type dat zich geen raad weet met de gevoelens en gespreksthema’s van vrouwen (ook niet met de eigen gevoelens trouwens), het type dat het zo ontzettend gezellig heeft onder elkaar en dat vrouwen eigenlijk nergens bij kan en WIL gebruiken, behalve bij de seks doordeweeks en op vakantie. En om het eten te bereiden en de kinderen op te voeden. Om mooie sier mee te maken vooral ook. Want ze moet natuurlijk wel bloedmooi zijn. Dat doet hun ego goed. Dat andere mannen zeggen: ‘Een lekker wijf heeft die, zeg. Daar zou ik mijn zwaard ook wel eens in willen steken’.

Genee profileert zich altijd als een heel gewetensvol, spiritueel type dat heel verantwoord bezig en maatschappelijk betrokken is, maar in zijn tv-programma’s en interviewstijl is hij er (nog) niet in geslaagd om die kant van hem boven de presentatiedesk te krijgen. Maar ja, dat scoort ook niet op een mannenzender. Eigenlijk zou Genee het dus ook eens moeten proberen op chick-tv. Misschien zijn die astrologie-programma’s wel wat voor hem om te doen. Maar ja, die zitten niet op prime-time en betalen veel minder goed. Boven alles gaat het Genee toch echt om zijn status, geld en roem.

Want dan heb je in zijn ogen succes, dan heb je het als mens, als man, gemaakt. Daarom begrijpt hij Freek de Jonge niet die de grootste zege uit zijn bestaan allang heeft geboekt: autonomie. Freek heeft zichzelf gevonden, blijft zichzelf trouw, gelooft in wat hij doet, of er nou tienduizend mensen komen kijken of honderd. Freek is niet meer de marionet van kijkcijfers, kaartverkoop, recensies en producenten.

Het zou wat zijn als ‘Wat Gaat Er Nu Door Je Heen’ in een eventueel volgend seizoen alleen maar vrouwen aan het woord laat en als Genee zich dan eens laat zien van zijn andere, meer spirituele en serieuze kant, zonder op zoek te zijn naar relletjes en zonder mensen te willen fileren, alleen maar om te scoren.

Het zou wat zijn als Genee zich zou terugtrekken uit de spits om achterin de opbouw te gaan verzorgen van een wat vrouwvriendelijkere mannenzender die niet iedere vrouw en niet iedere man over één mannen- en één vrouwenkam scheert…

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s