Handelsverdrag met Oekraïne moet er komen

De uitslag van het referendum aangaande het handelspact/associatieakkoord met Oekraïne toont maar weer eens aan, dat je het volk niet kan laten beslissen over politieke kwesties. De meeste Nederlanders willen dat verdrag niet, maar het moet er desondanks gewoon komen, vind ik.

Vanmorgen fietste ik langs de plek waar een houten kruis staat ter nagedachtenis aan onder andere oorlogsslachtoffers uit Oekraïne. Ik heb er het verhaal http://www.Oorlogsverhaalinmelick.rolanddanckaert.nl over geschreven, een beschrijving waar ik best wel trots op ben en dat de provinciale krant heeft gehaald.

Toen ik een uur of drie geleden langs deze speciale dorpsplek koerste, dacht ik na over de relatief vele soldaten uit de Oekraïne die ons hebben helpen bevrijden tijdens de oorlog tegen Hitler en zijn duivelsgebroed. De militairen uit Oekraïne en andere delen uit Rusland hebben volgens mij nooit de waardering en erkenning gekregen die de Amerikaanse soldaten wél van ons hebben ontvangen, terwijl de Russen ons net zo goed hebben bevrijd. Die Russen moet je niet zien als de communistische koude oorlog-vijand, maar als jongens en mannen die niets met de politiek van Stalin te maken hadden.  Zij verdienen (alsnog) alle erkenning en lof.

En zo verdienen de huidige inwoners van Oekraïne het – net zoals wij in de Tweede Wereldoorlog vrijheid en vrede verdienden – om zich los te kunnen maken van Poetin en zijn troep, om zich individueel en als natie te kunnen ontwikkelen/ontpoppen. Het zou oneerlijk zijn om al die mensen in Oekraïne over de kam te scheren van de corruptie, fraude, censuur, homohaat en criminaliteit.

Voor de ontwikkeling van de wereld is het goed wanneer oorden, individuen, groepen en hele landen zich een meer democratische en progressieve kant op willen bewegen. Die kans moeten ze altijd krijgen. Daarom moet dat verdrag met Oekraïne er kost wat kost komen. Geloof me, voordat Oekraïne zich EU-lid mag noemen, zal het land aan nog heel veel eisen moeten gaan voldoen, en Oekraïne zal met dat verdrag juist nog kritischer worden gevolgd dan nu. Vergeet niet dat wij als land ook een slaatje kunnen slaan uit betere handelsbetrekkingen met zo’n groot land!

Nederland deugt in veel opzichten ook van geen kanten – zo doen we veel te weinig aan de ontwikkeling en realisatie van duurzame, groene energie en breken we de verzorgingsstaat af waardoor het nog meer één gore neoliberale klassenmaatschappij wordt – maar we kunnen inderdaad trots zijn op onze parlementaire democratie en onze progressieve houding: in vrijwel geen enkel ander land worden de mensen die bijvoorbeeld homo, transgender, transseksueel, lesbisch, bi of ongelovig zijn – ook bij wet – zo goed beschermd en door de media en politiek zo begrepen en gesteund.

Ook op het feit dat satirici en cabaretiers hier vrijwel alles kunnen doen en zeggen – zolang het binnen de wet is – is een groot goed.

Het is heus niet zo dat alle moslims die hier (zijn) komen wonen IS-sympathieën hebben en/of ons van onze normen en waarden willen beroven. Het is juist zo, dat heel veel immigranten juist door de aanraking met onze cultuur heel langzaam maar heel zeker een beetje meer progressief zijn geworden of zullen worden. Dat is een heel erg goede ontwikkeling. Daar kunnen we ongelofelijk trots op zijn! Fier kunnen we zijn op deze besmettelijke voorbeeldfunctie.

Je hoort en lees nooit veel over de progressieve individuen en bewegingen in moslimlanden, maar ze zijn er wel degelijk! Ook in Iran, Irak, Saoedi-Arabië, Turkije en Marokko heb je feministen, vrijdenkers, progressieve mensen en rebellen die bemoedigd en geïnspireerd worden door hoe het bij ons is gegaan en gaat! Die ontwikkelingen gaan niet zo heel snel, maar ze zijn er wel, en dat is hoopgevend.

En dus vind ik dat wij als Nederland(ers) veel beter en meer moeten beseffen hoe geweldig het is, dat wij mensen uit het buitenland (hier en daar) laten kennismaken met onze democratie en progressieve en liberale houding ten opzichte van bijvoorbeeld ongelovigen, andersdenkenden, satirici, kritische opiniemakers en mensen met een andere seksuele geaardheid en met andere seksuele behoeften.

Ik weet zeker dat ook een deel van Oekraïne zich positiever zal gaan ontwikkelen door meer aanraking met onze cultuur en normen en waarden. Wie zijn wij om de mensen daar deze ontwikkeling te misgunnen?! Hun voorouders hebben nota bene meegewerkt aan onze vrede en veiligheid! Maar al hadden ze dat niet gedaan, ze hebben recht op ontplooiing!

Ja natuurlijk, je kan je hele ideologie laten beheersen door de angst voor corruptie, criminaliteit en terrorisme, maar het is juist in deze tijd de kunst om over die angst heen te regeren en te kijken, en dat betekent dan helemaal niet dat je je ogen sluit voor de problemen, dilemma’s en gevaren en dat je niet bang en alert mag zijn.

Referenda zijn een slechte zaak. We dienen eens in de vier jaar politici te kiezen die hebben bewezen dat ze wijs, diplomatiek, beloftevol of ervaren zijn. Dat gaat het volk al niet eens goed af: vaak kiezen ze voor stomme, domme politici en partijen.

Het volk is hoe dan ook een leek en mag niet kunnen beslissen over politieke onderwerpen. De regering – die zou moeten bestaan uit wijze en moedige specialisten – is er voor het algemeen belang op de langst mogelijke termijn, het volk denkt vaak alleen aan het eigenbelang op de kortst mogelijke termijn en reageert dikwijls onwetend en met de onderbuik.

Vanochtend hoorde ik voormalig defensie-minister Joris Voorhoeve (VVD) ongeveer hetzelfde zeggen.

Het ging met hem over de kwestie of we als land zijnde de kernraketten moeten afzweren. Natuurlijk willen heel veel Nederlanders geen kernwapens meer, maar een politiek probleem is altijd breed, diep en divers. Een Nederlands verbod op kernwapens lost hoe dan ook niets op en is zelfs gevaarlijk. Kernwapens zijn er nou eenmaal en het is de kunst om ervoor te zorgen dat ze niet gebruikt zullen en hoeven te worden, ook niet door terroristen of dictaturen.

Iedere goede ziel wil love, peace and understanding, maar je hebt te maken met de realiteit.Landen die zich militair niet kunnen of willen verdedigen, lopen nou eenmaal meer risico. Je hebt immers altijd te maken met landen of groepen die slecht zijn, tot het slechtste bereid zijn en dan de zwakke broeders als eerste proberen te slachten. Je kan ook wel willen dat niemand nog een crimineel feit pleegt en alvast de politie afschaffen, maar zo zit de wereld helaas niet in elkaar.

I rest my piece/peace…

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.