Ajax beleefde beste seizoen sinds tijden

Ajax eindigde dit seizoen in de Eredivisie als ‘Joop Zoetemelk’, aldus op de tweede plaats met twee puntjes achter PSV, maar beleefde met minimale investeringen het beste seizoen sinds tijden en het beste seizoen onder trainer Frank de Boer. PSV investeerde met de komst van Pröpper en Van Ginkel en eerder Luuk de Jong, Moreno en Guardado veel meer, en beter.

Ajax verzamelde in de jaargang 2015/2016 maar liefst 82 punten, meer dan in de voorbije vijf seizoenen en in vele mislukte seizoenen daarvoor. De ploeg van Frank de Boer kreeg bovendien minder goals tegen dan de voorbije seizoenen/sinds tijden, namelijk slechts 21.

Met 81 goals voor werd er naar hartenlust gescoord.

Bedenk daarbij dat Ajax de helft van het afgelopen seizoen met een fantasie-defensie speelde door de blessures van Tete en Riedewald. Hun vervangers Viergever en van der Hoorn waren eigenlijk al afgeschreven. Komt nog bij dat rechterspits Anwar El Ghazi een ijzersterke seizoensstart had, maar zwaar geblesseerd raakte en niet lekker terugkwam uit de lappenmand, hetgeen je wel vaker ziet.

Even ter vergelijking: in het seizoen 2014/2015 werd Ajax ook tweede, doch met slechts 71 punten, elf punten minder dan het voorbije seizoen. Ajax kreeg toen acht goals meer tegen en scoorde zelf tien doelpunten minder dan in de laatste editie. In 2015/2016 won Ajax 25 partijen, in het jaar daarvoor 21 maal.

In 2013/2014 sprokkelde Ajax weer 71 punten bij elkaar, wederom elf minder dan in de laatste competitiestrijd.  Ajax werd toen eerste, maar maakte slechts 69 goals, een fors aantal minder dan recentelijk.

In 2012/2013 verloor Ajax ook slechts twee keer, maar haalde het door maar liefst tien gelijke spelen ‘maar’ 76 punten. Ajax werd ook in dat seizoen kampioen. Het aantal tegengoals betrof toen 31, tien meer dan de laatste keer! Dat seizoen werden er slechts twee goals meer gemaakt: 83.

In 2011/2012 verloor Ajax vier keer, maar werd toch de titel in de wacht gesleept met andermaal 76 punten, zes punten minder dan de afgelopen keer.  De Amsterdammers kregen toen maar liefst 36 goals tegen. Wel werd er toen fors meer gescoord: 93 keer.

In 2010/2011 kwam Frank de Boer aan het roer en met 73 punten was Ajax de sterkste van Nederland. Ook toen kreeg men meer goals tegen (30) en werd er minder vaak doel getroffen (72 keer).

Mijn conclusie is dat Ajax wel degelijk progressie heeft geboekt, doch dat PSV de afgelopen twee seizoenen nog meer winst heeft geboekt en bezig is aan een aanzienlijke opmars, te danken aan een uitstekend beleid en harmonie binnen de club.

PSV hield twee seizoenen geleden het team bij elkaar doordat de sterkhouders Depay en Wijnaldum bleven om kampioen te worden en door het aantrekken van de Mexicaanse middenvelder Guardado, een ervaren routinier met (nog) voldoende klasse om het niveau van het hele team  omhoog te tillen. Het vertrek van Depay en Wijnaldum werd in 2015/2016 door PSV uitstekend opgevangen met de komst van Pröpper en later Van Ginkel.

Met Luuk de Jong in de spits had PSV de voorgaande twee seizoenen een speler in de gelederen die vrijwel in elke wedstrijd scoorde.

Ajax weigerde zich met klasse-routiniers als Guardado en verdediger Moreno – beiden door PSV aangetrokken – te versterken en had helemaal niets aan de teruggekeerde Heitinga die geen voet meer voor de andere kon zetten.

Spits Milik vond aanvankelijk zijn draai niet en stond lang ter discussie, terwijl er geen echte vervanger voor hem was. Ajax had dus ook gewoon verzuimd om een tweede goede spits aan te stellen, hetgeen de ploeg lelijk is opgebroken. Tel daar de blessures bij op van Tete, Riedewald en El Ghazi – drie basisspelers die goed aan het seizoen begonnen – en je mag concluderen dat het een wonder is dat Ajax nog tot op de laatste speeldag in de race was om de titel, en al helemaal omdat alle vervangers van dit drietal fors minder waren. Ajax had gewoon geen gelijkwaardig materiaal op de bank, een gevolg van het spaarzame beleid en het naïeve vertrouwen in spelers die het Ajax-niveau nooit zullen halen.

Uiteindelijk pakte het net iets meer geroutineerde en kwalitatief sterkere en bredere PSV twee puntjes meer. Al met al is het een wonder dat Ajax de aartsrivaal zo goed bij beende, maar is het uiteindelijk logisch dat de Eindhovenaren toch aan het laatste eind trokken: de investeringen hebben zich geloond, hetgeen ook bleek tijdens de Champions League-duels waarin PSV uitstekend voor de dag kwam, terwijl Ajax tegen zeer modale teams stond te stuntelen in de Europa League en over de grens een modderfiguur sloeg.

De les voor Ajax is dus: de beste spelers bij elkaar houden, in elke linie een echte versterking toevoegen, iedere positie dubbel bezetten en daartoe enkele breedte-aankopen doen (versterkingen zijn spelers als Ziyech, Vincent Janssen, de Ecuadoriaan Jefferson Montero en de Noor Vegard Forren). Ook moet Ajax spelers afdanken die het Ajax-niveau niet hebben gehaald en te zeer twijfelgevallen zijn: Menig, Becker, Andersen, van Rhijn, Boilesen, Viergever, Van der Hoorn, Sinkgraven, Duarte, Ligeon, De Sa, Fischer, Azzouzi en Zivkovic. Dit grote aantal Ajax-onwaardige spelers zegt genoeg over het dramatische beleid dat door Ajax de afgelopen jaren is gevoerd als het gaat om de samenstelling van de selectie. Je kan natuurlijk geen stappen maken als je bijna twee hele elftallen aan spelers hebt die het vereiste niveau niet aankunnen!

In het beste geval – met een beter beleid met verantwoorde investeringen en een veel beter selectiebeleid – zou PSV volgend seizoen afgetroefd moeten kunnen worden en zou Ajax in de voorronde van de Champions League of in de Europa League moeten kunnen vlammen. Ajax heeft veel goede spelers en aanstormende talenten in huis en genoeg geld om te investeren. Als het volgend seizoen weer mis gaat, dan ligt dat toch echt weer aan het beleid!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s