Ierland-Oranje 1-1

Het Nederlands voetbalelftal heeft vanavond in een graatmagere partij met 1-1 gespeeld in en tegen Ierland. Het ontbrak Oranje aan geestdrift, vechtlust, durf, moed, opportunisme en creativiteit. Het bal- en speltempo was veel te laag. Memphis, Bazoer, Promes en Wijnaldum speelden dramatisch slecht en haalden niet eens het cijfer 4. Memphis scoorde zelfs een 2.

Wederom is gebleken dat Oranje geen antwoord heeft op goed georganiseerde ploegen die massaal verdedigen en de ruimtes klein houden. Maar ook met opportunistische tegenstanders heeft Oranje grote moeite.

Het Nederlands elftal is verworden tot de grove middelmaat. De meeste spelers zijn uit vorm en/of spelen bij hun buitenlandse club weinig. Vrijwel geen enkele speler speelt bij een internationale topploeg. Dat was in de jaren zeventig, tachtig, negentig en begin jaren 2000 wel anders. Alleen Robben speelt bij een heus topteam, maar hij is vrijwel altijd langdurig geblesseerd. Oranje is tegenwoordig van het niveau Ierland, Roemenië, Noorwegen en Bulgarije.

Het zag er in Dublin lange tijd naar uit dat de Ieren met 1-0 zouden gaan winnen, en dat was verdiend geweest. De Ieren hadden meer aanvallende acties. Echter, Oranje kwam op gelijke hoogte, nadat bondscoach Danny Blind met Luuk de Jong een tweede spits had ingebracht en Oranje iets opportunistischer ging spelen. Dat is de grote les voor dit Nederlands elftal: er moet meer opportunistisch worden gespeeld als het niet loopt en er dient dan een tactische verrassingszet te worden geplaatst: door de komst van De Jong als tweede spits raakte de organisatie van de thuisploeg plots in de knoei.

Met ons zogenaamd verzorgde, maar veel te angstige en trage voetbal forceren we niets. We moeten minder mooi willen spelen, en meer willen winnen.

Oranje kampt ook een beetje met een angstprobleem. Die angst is ontstaan, doordat de nadruk wordt gelegd op ons zwakke verdedigen. Daardoor denkt heel Oranje te bangig en te verdedigend. Men is bang om fouten te maken en om snel vooruit te voetballen en acties te maken. Angst is een slechte raadgever en ook als je zelf niet goed kan verdedigen, is de aanval de beste verdediging.

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s