Racisme op het voetbalveld

De bondscoach van het Poolse voetbalelftal moet wel een racist zijn. Geen enkele donkere speler staat er bij de Polen in het veld! En trouwens, bij Ghana geen enkele blanke speler. Ja, negers kunnen er ook wat van hoor, van discrimineren! Bijna iedereen discrimineert, ook de gediscrimineerde mensen.

Onze eigen trainer van het koninkrijk-elftal lijkt een voorkeur te hebben voor donkere jongens. Typisch Nederlands: positieve discriminatie.

Overigens, ik vraag me weleens af of de felle voorstanders van Zwarte Piet weten dat hij niet echt is. Ik vind zelf niet dat we aan onze tradities moeten hechten: gelukkig hebben we met tradities als slavernij en kolonisatie gebroken. Maak de Sint zwart en de Pieten wit: een zwarte baas en witte knechten! Dan zul je zien dat de blanke Nederlanders gaan klagen over discriminatie! Maar het zou wel meer bij het sprookje passen dat Sinterklaas is: een zwarte baas met witte knechten komt in het echt (bijna) niet voor, en omgekeerd juist best vaak!

Scheidsrechters, vooral uit Oost-Europese landen, zijn dikwijls racistisch. Die geven veel vaker een gele of rode kaart aan donkere jongens. Het mooie van ons monarchistische landje is, dat wij zulke zaken aan de kaak stellen en ook ons eigen functioneren tegen het licht houden. In heel veel andere landen, zoals in Oost-Europa, voeren ze zulke discussies niet, hoor. Althans niet zo breed, intensief en serieus.

Over discriminatie en racisme is de laatste tijd veel gezegd en geschreven, doordat presentatrice Sylvana Simons door neo-NSB-ers werd beledigd en rapper Typhoon door de politie werd aangehouden om niks.

Ik werd gisteren echter aangehouden, omdat de agenten het verdacht vonden: een blanke veertiger in een aftandse Ford Ka. De agenten moeten hebben gedacht: ‘Blanke mannen van die leeftijd kunnen toch wel beter dan dat? De bestuurder moet haast wel een werkloze luilak zijn met door het UWV gesubsidieerde steunkousen en steunzolen!’ Overigens waren deze agenten gekleurd. Ik schreef toch al: bijna iedereen discrimineert, zwarte, gele en rode mensen net zo goed! Het valt echter niet zo op, omdat ze in de minderheid zijn en het niet zo van de daken schreeuwen als blanke racisten.

Ach, mensen staan elkaar nou eenmaal naar het leven. Het wordt tijd dat we weer zacht en lief gaan doen en ophouden met elkaar proberen te imponeren door en overtreffen met hardheid. Zachte kracht, nuance, warmte, redelijkheid, wijsheid en ronde humor zijn gewenst.

Geef mij maar de toon van wijlen Toon (Hermans) en van Herman Finkers. Was de oudejaarsconference van laatstgenoemde niet verademend zacht en toch scherp? Zo moet het!

http://www.rolanddanckaert.nl

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s