Verwikkelingen rond huisarts Nico Tromp vreemd

Dat de Raad van State heeft geoordeeld dat huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn niet (voor zeven dagen) geschorst had mogen worden door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vind ik uitermate merkwaardig. Tromp handelde immers in strijd met de regels: hij diende een veel te hoge dosis morfine toe aan een terminaal zieke patiënt die daardoor overleed. Dat hij een onberispelijk verleden had als medicus en zich wegens arbeidsongeschiktheid al ziek had gemeld, vind ik totaal geen redenen voor ‘vrijspraak’. Dat staat er allemaal los van.

Stel: een overspannen kind slaat op school een ander kind het ziekenhuis in. Het overspannen kind meldt zich de volgende dag ziek. Mag de school zo’n kind dan niet straffen/schorsen voor de mishandeling, los van het feit of er rekening moet worden gehouden met de overspannenheid?

Of stel: een man vermoordt een vrouw tijdens een psychose. Na de moord laat hij zich opnemen in een kliniek. Mag hij – met inachtneming  van zijn situatie – dan niet meer vervolgd worden?

Dit alles staat los van de vraag of ik vind dat terminaal zieke mensen niet (veel makkelijker en sneller) euthanasie moeten krijgen. Het gaat mij hier vooral om het recht en het onrecht.

Ik vind de uitspraak van de Raad en de media-aandacht voor deze casus verschrikkelijk selectief. Er zijn miljoenen landgenoten die afschuwelijk onrecht wordt en is aangedaan (bijvoorbeeld door het machtige UWV en/of artsen) en met dat onrecht moeten zien te leven (gelukkig pleegt niet iedereen zelfmoord die verschrikkelijk onrecht is aangedaan), maar die mensen krijgen geen eerherstel, hebben vaak niet het geld en de gezondheid voor een dure en lange stress-procedure en voor hen wordt het onrecht niet ongedaan gemaakt.

Los daarvan snap ik niet waarom Tromp volgens de Raad van State niet geschorst had mogen worden en waarom patiënten en de media dat niet hadden mogen weten. Hij heeft iets gedaan wat gewoonweg tegen de wet is. Omdat hij arts is (en zelfmoord heeft gepleegd), wordt hij postuum van alle blaam gezuiverd?

Natuurlijk is ook dit weer een verschrikkelijke tragedie. Waarschijnlijk heeft Tromp gehandeld vanuit menselijk oogpunt. Een veroordeling vanwege ‘moord’ had ik dan ook erg zwaar gevonden. Het is de moeite waard om de discussie over euthanasie nog eens goed te voeren en de mogelijkheden voor huisartsen om euthanasie toe te passen te versoepelen en de wet aan te passen. Natuurlijk is het vreselijk dat het ook met Tromp zelf niet goed ging, hij zich ziek moest melden, en dat hij later zelfmoord heeft gepleegd.

Maar dan nog vind ik de uitspraak van de Raad zeer bevreemdend en de media-aandacht voor dit ene specifieke geval van zogenaamd onrecht stuitend en willekeurig. Er zijn miljoenen mensen die zoiets lezen en die iedere dag door een hel gaan, omdat ze iedere dag weer het onrecht dat hen is aangedaan moeten slikken en ermee geconfronteerd worden. En zij krijgen niets: geen aandacht, geen recht.

Bah!

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s