Overschot aan nieuws

Vroeger had je om het uur een nieuwsbulletin op de radio, tegenwoordig om het half uur. Het aantal zenders is bovendien flink toegenomen. Op televisie van hetzelfde laken een pak. En tegenwoordig zijn alle media – die via het nieuws constant in de aandacht proberen te staan – ook nog eens hyperactief op Facebook en Twitter. De evenzeer hyperactieve burgers hebben hun zaktelefoon vrijwel altijd in de aanslag, waardoor ze constant op de sociale media zitten en het nieuws checken. Komt bij dat alle inwoners het gevoel krijgen dat ze overal over kunnen en mogen meepraten, doordat ze reacties kunnen achterlaten op de nieuwsitems via Twitter, Facebook en webpagina’s. Dat doen ze dan ook naar hartenlust, meestal zonder verstand van zaken, redelijkheid, wijsheid en echt leuke humor.

En dat krijgen we alle dagen de godganse dag over ons heen. Is dat niet een beetje erg veel?

Maar er is meer. Doordat iedereen met zijn mobiele telefoon inclusief ingebouwde film- en fotocamera alles kan vastleggen en onmiddellijk de digitale wereld in en naar de media kan sturen, is vrijwel iedere man en vrouw, jongen en meisje een hulp-journalist geworden.

Bijna niets ontglipt meer aan onze aandacht. De camera’s inclusief microfoons van televisie, mobiele telefoons en van de bewaking registreren alles. George Orwell had niet kunnen bevroeden dat zelfs de burgers elkaar zouden controleren. Niet alleen de Staat houdt ons scherp in de gaten, de burgers lappen elkaar en leden van de Staat er ook regelmatig bij.

Een overschot aan nieuws en aan registratie. Daarmee hebben we een totaal vastgelopen, verstopte maatschappij-onder-verscherpt-toezicht ontwikkeld. Het heeft beslist voordelen, maar tevens nadelen. Zie maar eens te ontsnappen aan die constante nieuwsstroom en aan al die opgeblazen feiten. Op de sociale media wordt overal een discussie-item van gemaakt. We concentreren ons allang niet meer op die paar grootste problemen. Alle problemen worden behandeld en even belangrijk gemaakt, en alle burgers die zich met hun reacties uitleven op de sociale media hebben het gevoel dat hun mening telt, terwijl dat natuurlijk maar schijn is (en dat is maar goed ook).

http://www.Oorlogsverhaalinmelick.rolanddanckaert.nl

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s