Saunagasten

Daar zijn we dan, in de sauna, de plek om tot rust en ontspanning te komen. Wat zien we? Nee, geen lekkere, jonge meiden. We zijn hier immers in een Provinciaalse sauna, niet in de Randstad of in een grote studentenstad. De meisjes in de Provincie zijn toch wat behoudender. Die willen geen andere naakte mensen zien en zelf niet naakt gezien worden. Ze verdenken iedere mannelijke saunagast van verkrachting, op z’n minst met de ogen.

Overigens, lekkere jonge mannen tref je hier ook al niet veel en vaak aan. Wellicht zijn de Provinciaalse jongens net zo preuts als de meiden en schamen ze zich voor hun blote pik en kont en/of hebben ze er geen behoefte aan om uitgelodderde, gerimpelde balzakken en uitgemolken klooftieten tot op de navel te zien. Alsof je de straat ontwijkt, omdat je iets hebt tegen opscheertjes, tattoo’s, navelpiercings en dikke mensen in een te strakke broek en bloes.

Ach, misschien hebben jonge mensen leukere, spannendere vormen van relaxatie, al denk ik dat in de sauna’s in de Randstad en studentensteden meer jonge mensen en ook mooie, jonge mensen komen. Met meerderen durven ze wel: als de een durft, dan durft de ander ook.

Hier in de Provincie steken jongeren elkaar niet aan met het saunavirus. Maar nogmaals, het is zeer goed mogelijk dat de jeugd de sauna te saai vindt. Liever zuipen ze zich bij vrienden thuis in om in een kroeg, disco of op een festival door te gaan met alcoholeren. Desnoods smokkelen ze de in de supermarkt gekochte goedkope en slechte flessen wodka mee naar binnen en langs de detectiepoortjes. Ach, het hoeft niet lekker te zijn, als je er maar dronken van wordt. Even ontsnappen aan de bemoeizuchtige ouders, de veeleisende universiteit, de stresserende tentamens en alle moordende deadlines.  Je moet al zoveel (wat niet leuk is), mag je dan even los gaan?

Welnu, dus geen strakke jongens en meiden in deze sauna in een boerendorp. Wie dan wel? Heel veel veertigers en vijftig-plussers, vrijwel allemaal (geheel) geschoren onder de oksels en bij het kruis. Veel mannen – al dan niet met grijs borsthaar en ouderdomsvlekken op de wangen en handen – zijn alleen (maar kennen elkaar, want ze komen hier haast dagelijks). Verder best veel vriendinnengroepjes en een paar droog gekookte koppels of juist stellen die nog maar net aan kruisbestuiving doen.

Vrijwel nooit een vrouw alleen, tenzij ze al heel lang droog staat, haar man vreemd is gegaan of haar vriend haar heeft laten zitten voor een ander en ze onmiddellijk bevestiging zoekt dat ze nog in trek is bij andere mannen. Dat doen vrouwen altijd, allemaal. Zodra ze heel erg zijn gekwetst en/of bedrogen/gedumpt door de vriend of man, slaan ze aan het flirten om hun geblutst ego in de steigers te zetten, op een manier alsof het carnaval is en de vrijpostigheid ineens hoogtij mag vieren. Vaak willen ze vooral wraak nemen op hun partner of ex door ook vreemd te gaan of onmiddellijk na het uiteenspatten van de relatie gezien te worden met een andere vent.

Je ziet saunagasten die open en bloot naakt rondlopen en de badjas en handdoek liever aan het haakje laten hangen (omdat ze toch een beetje exhibitionistisch zijn en/of naakt rondlopen gewoon fijn vinden: je een met de natuur voelen en zo) en met name vrouwen die heel bewust hun lichaam en vooral hun tieten maar toch zeker hun vagina blijven bedekken. Als het kon, gingen ze met de badjas aan onder de douche. Vaak wachten ze met douchen, totdat de mannen onder de warme of koude straal zijn opgerot. Deze vrouwen hebben een heel grote concessie gedaan: in de sauna moet je nou eenmaal naakt zijn, het is niet anders, maar ontspannen voelen ze zich er niet bij. Achter iedere onbekende zien ze een bekende staan. Want dat is hun grootste angst: dat ze een bekende tegenkomen.

De mannen betasten eigenlijk constant hun zaakje met hun handen. Ze leggen (vaak onbewust) hun pik recht, rekken hun wat opgerolde piemel uit zodat hij niet meer zo klein lijkt en wrijven er soms gewoon even over, omdat dit lekker is en omdat mannen feitelijk altijd de neiging hebben om met hun handen aan hun geslachtsdeel te zitten. Kijk maar eens hoe mannen doorgaans zitten: dikwijls met de hand(en) op of bij hun kruis. Het liefst kijken ze met hun slappe of half-stijve penis in hun hand naar het voetballen, in de andere hand een pul bier.

De wat meer deftige heren houden het bij wijn en letten erop dat ze ook thuis goede manieren betrachten: ze schieten pas in hun pyjama als ze gaan slapen (er kan altijd iemand aanbellen) en ze trachten de neiging om aan hun pik te zitten te onderdrukken. Het is wel zo: hoe lager de opleiding of sociale rang, hoe meer de man aan zijn spermaspuit zit. Daarom zitten voetballers constant aan hun geval.

De gesprekken in de sauna gaan vrijwel bijna altijd over de sauna. Over de temperatuur, de luchtvochtigheid, de andere saunagasten, of het druk of rustig is, of het eten lekker was, welke andere saunacomplexen de moeite waard zijn en welke niet en hoe de opgieting was. Sommige gasten zijn heel mededeelzaam over hun privéleven, al krijg je bij velen het gevoel dat dat private leven bitter weinig voorstelt en erg oppervlakkig is, en louter draait om kruimelproblemen, shoppen, eten, de kinderen en de tuin. Gesprekken over politiek en zelfs over sport hoor je er zelden. Over muziek haast nooit. Ook over tv-programma’s vrijwel nimmer. Reizen komen wel vaker aan bod. Ja, in een ontspanningsoord gaan de gesprekken vooral over de goede dingen des levens. In een sportcafé ga je ook niet over de toestand bij de Krim discussiëren…

Natuurlijk zie je vooral de mannen gluren… naar de vrouwen, vooral als die vrouwen zich moeten bukken, de sauna uitlopen of op hun rug in de cabine liggen. Maar ook de ogen van de vrouw gaan vrijwel altijd onmiddellijk naar het kruis van de man als ze hem voor het eerst spreekt, vooral als zijn gezicht haar wel aanstaat. Mensen kijken nou eenmaal naar elkaar, vinden wat van elkaar en flirten al dan niet met elkaar. Dat doen mensen met kleren aan, waarom zouden ze dat dan niet doen als ze naakt zijn? Tuurlijk doen ze dat!

Maar stijve piemels zie je zelden in een sauna. Er is weinig erotisch aan, aan de sauna. Ja, je ziet naakte mensen en af en toe goed gelukt bloot, maar het is niet zo dat de vrouwen er met hun tepels en poesje liggen te spelen, opzienbarend met de mannen lopen te flirten en dat ze zonder lingerie en/of kleren net zo begeerlijk zijn als met.

En er zijn maar weinig mannen met een lichaam waar je hormonen een injectie van krijgen. Mannen en zeker mannen op leeftijd moeten het toch meer hebben van hun praatjes, charme, versiertechnieken en nog meer van hun sociale status, bezittingen en salaris. Sommige mannen stralen ook zonder dat ze hun kleren dragen uit dat ze een dikke Mercedes rijden en vrijstaand wonen. Aan andere naakte mannen zie je juist in één oogopslag dat ze de hele week knakworstjes en hamburgers van het Oké-merk moeten eten om rond te kunnen komen.

In de sauna kom je om te relaxen, maar veel gasten hebben de storende gewoonte om in de cabine met elkaar te fluisteren of te praten en net te doen alsof er geen andere gasten op de houten planken liggen. In een saunacabine liggen, is een beetje zoals muziek luisteren met de koptelefoon op. Dan wil je niet dat iemand je constant roept of jouw koptelefoon aansluit op zijn of haar muziekdrager.

Mensen horen praten in de sauna is irritant, zelf met iemand praten kan leuk zijn, maar een conversatie doet om de een of andere manier je lichaamstemperatuur of de gevoelstemperatuur stijgen. In een saunacabine moet je eigenlijk zwijgzaam liggen te rusten, genietend van de warmte en de stilte, merkend hoe je steeds meer je lichaam begint te voelen, hoe je loom en zwaar wordt en leger wordt in je kop. Ik ken een leeghoofd dat na haar saunabezoek altijd zegt: “Ha, ik ben nu veel leger in mijn hoofd.” Je ziet iedereen dan denken: ‘Die kop van je was toch al net zo leeg als de staatskas van Bangladesh? Kan het nog leger dan?’

Er zijn van die kletswijven die hun hele arsenaal aan problemen (telkens) bespreken als ze zichzelf aan het roosteren zijn, en dat is heel irritant: je kan toch niet én genieten én je problemen bespreken?! Laat ze eens een half uurtje met rust, die zorgen van je! Stel je open voor het genot!

Sommige saunagasten hebben de irritante gewoonte om het zweet over hun naakte lichaam uit te wrijven, waarbij je met allerlei onfrisse sop-geluiden wordt geconfronteerd, afgewisseld met gegrom, gezucht en gekreun. Er was ook eens een man die zich onder de gemeenschappelijke douche stond te scheren, ook al zoiets waar je rillingen van krijgt. In een saunatuin was er zowaar een vrouw die met een pincet haar tepelharen zat uit te trekken. Een andere vrouw zat bij het voetenbad haar nagels te knippen. Haar teennagels…

Sommige mensen doen in de sauna alsof ze thuis zijn, vooral als ze er kind aan huis zijn…

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s