Zuinig

Frans is extreem zuinig. Zo schept hij met zijn ontbijt-mes de chocoladevlokken – die van zijn boterham zijn gevallen – terug in de doos, door het strooigat. Het water in de waterkoker – waarmee hij thee of koffie heeft gezet – gebruikt hij voor de afwas of om mee te douchen. Af en toe neemt hij een bad, en dan laat hij het water in de kuip staan voor een volgende keer, of hij giet er mokken van in de waterkoker: zodra het water heeft gekookt, is het volgens Frans schoon en veilig om te consumeren.

Maar er is meer.

Frans heeft een speciale, nogal dure filter gekocht waarmee hij het zout van het aardappelwater kan scheiden en waardoor hij het zilt vervolgens kan hergebruiken. Als hij een beetje simpeler had nagedacht, dan zou hij natuurlijk beter het zoute water kunnen bewaren waarin hij zijn aardappeltjes kookt. Nu houdt hij er een nogal omslachtige methode op na!

Het wordt nog erger. Na iedere maaltijd van het gezin aan de keukentafel veegt Frans de kruimels van de grond en van de tafel. Die kruimels verzamelt hij, slaat hij op in een daartoe speciale bewaardoos en als er een flinke hoeveelheid is ontstaan, dan eet hij deze verzameling met smaak op, tijdens de lunch. Of hij bakt er kruimelvlaai van.

Het zal u niet verbazen dat Frans het regenwater opvangt om er zijn tanden mee te poetsen en z’n auto mee te wassen, en om er in de zomer het zwembadje in het voortuintje mee te vullen (een achtertuin heeft Frans niet): als de zon er drie hete dagen op heeft geschenen, dan is het plastic zwembadje lekker warm.

De meeste tijd brengt Frans thuis op de bank door. Zijn fiets benut hij zelden, omdat de banden anders slijten, zijn auto gaat hij de deur uit doen, omdat hij straks met een collega kan meerijden naar zijn werk bij een energiemaatschappij (die collega moet wel 3 kilometer omrijden, maar dat vindt Frans geen probleem) en hij loopt en wandelt zo min mogelijk, omdat hij niet om het jaar nieuwe schoenen wil aanschaffen.

Frans – die door zijn vrienden Wim wordt genoemd – is gewoon heel erg zuinig op zijn spullen en op zijn geld. Zijn vrouw Wilma – die hem Scrooge noemt – klaagt weleens dat hij ook zuinig is met het tonen van zijn liefde en met het geven van kussen. Zoenen, dat doet hij eigenlijk maar mondjesmaat. En hij trekt er een zuinig mondje bij natuurlijk!

De enige uitspatting die Frans zich permafrost euh permitteert, is dat hij zo nu en dan naar het casino gaat. Echter, aan de roulettetafel geeft hij geen stuiver uit. Frans kijkt slechts toe hoe de anderen inzetten en geld verspelen. Dat geeft hem een heel lekker gevoel. Dan zegt hij tegen zichzelf, dat hij niet zo dom is om het geld over de balk te smijten.

Toen hij tien jaar geleden met zijn kornuit Karel een bank overviel, weigerde hij de zak met briefjes van vijfhonderd euro ook over de balk bij de kluis te smijten. Daardoor werden de bankrovers gearresteerd. Vijf jaar heeft Frans moeten brommen. Frans heeft uitgerekend dat die periode hem minstens 12.000 euro heeft opgeleverd, omdat hij zoveel geld heeft bespaard vanwege het niet hoeven kopen van eten en drinken, nieuwe kleren en huishoudelijke apparaten. Hij heeft zich meer geld bespaard dan dat Karel en hij buit hadden gemaakt bij die bank!

http://www.bloggers.nl/rolanddanckaert

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s