EKabaret

Het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk is nu ongeveer een week bezig. Wat je ziet, is dat door de supporters meer strijd wordt geleverd dan doorgaans op het veld. Vooral de Russische en Engelse fans maken een vuist. En de politici van de landen bemoeien zich er allemaal mee, vooral Poetin. Zo wordt van een sportief spelletje steeds meer politiek gemaakt.’Voetbal is oorlog’, zei wijlen Rinus Michels ooit, maar je kan wachten op het moment waarop voetbal tot een echte oorlog leidt. Dat is een kwestie van tijd.

Ik ben er niet gerust op, dat er gerust nog wel wat grappen zullen volgen in dit stukje. In deze eerste alinea heb ik de serieuze toon gezet. Maar ja, waarom moeten cabaretiers per se altijd hun boodschap in een grap verpakken? Dan lachen de mensen er alleen maar om en mee, en denken ze dat je de boodschap niet zo serieus neemt en meent. Je moet gewoon keihard durven confronteren. Ik zou weleens een professionele cabaretier willen zien die anderhalf uur de zaal keihard de waarheid vertelt, zonder ook maar één grap te maken. Dat zou ik dan weer lachen vinden. Dat al die stomme lui in het publiek beginnen te klagen dat er niets te lachen viel. Maar stomme mensen, er valt ook helemaal niets meer te lachen! Zelfs voetbal is een bloedserieus tijdverdrijf geworden waarin veel te veel geld om gaat en dat van corruptie aan elkaar hangt.

Wat opvalt op het EK is dat steeds meer spelers en trainers en nu zelfs ook verzorgers in het veld en op de bank voor, tijdens en na het duel achter hun hand praten, dus hun mond verbergen om liplezers niet de kans te geven dat ze achter de staatsgeheimen komen die de korte broeken en trainingspakken uitwisselen. Ik heb afgelopen zondag zelfs op een amateurveld in de provincie gezien, dat spelers iets tegen elkaar zeiden vanachter hun hand. Die amateurs nemen echt alles – alle maniertjes – over van de profs, zelfs als er helemaal geen camera in de buurt is. Maar ja, stel je voor dat een toeschouwer achter het reclamebord aan je lippen ziet dat je tegen een medespeler zegt dat je vannacht zo lekker de vrouw van de trainer hebt gebeukt!

Natuurlijk druipt op zo’n EK de ambitie ervan af. Maar niemand kan tippen aan de eerzucht van onze eigen Björn Kuipers, de enige Nederlander die op dit EK binnen de lijnen op het veld staat. Hij is scheidsrechter en aan alles merk je dat hij koste wat kost die finale wil fluiten. Zijn ego past echt niet in het grootste Franse stadion! Björn is de verpersoonlijking van de VOC-mentaliteit. Balkenende zou trots op hem zijn. Meedogenloos op je doel af! ‘Team Kuipers’ noemt hij zijn vijf assistenten en hemzelf. Als Oranje de teamspirit had gehad van Team Kuipers, man, dan zouden we op 22 sokken die beker pakken. Dan zouden we zelfs die verschrikkelijk eerzuchtige Duitsers in de schnitzel-pan hakken!

Die Duitsers maken op mij toch weer de sterkste indruk. Die gaan over lijken. Dat hebben ze in die twee Wereldoorlogen wel bewezen! ‘Voetbal is oorlog’ en Moffen zijn verdomd goed in oorlog voeren, laten we eerlijk zijn. Ze hebben dan wel die twee Wereldoorlogen verloren, maar het was toch een wereldprestatie van die Umlauters om de hele wereld respectievelijk vier en vijf jaar zoet te houden. En geloof me, als ze weer eens in een enorme economische dip geraken, dan doen ze het weer! Merkel heeft al de lengte en het postuur van Hitler, als ze haar bovenlip niet harst, dan lijkt ze helemaal op der Führer.

Maar ik geniet wel van het spel van de Duitsers. De zwart-witten spelen zoals Oranje in haar beste jaren, maar dan effectiever, dus dat ze de finales ook winnen in plaats van onverdiend verliezen. Vroeger wonnen de worstenvreters meestal onverdiend, tegenwoordig hebben ze gewoon het volste recht op het kampioenschap. De wilskracht van de Duitsers is fenomenaal. Dat zag je tijdens de val van de Muur. Toen eenmaal het hek van de dam was, toen viel die muur razendsnel en was er niets meer van over. Maar die Chinese Muur, die staat nog steeds overeind, terwijl die Chinezen toch met veel meer mensen zijn. Die spleetogen zijn veel te druk met bami en tegenwoordig met friet bakken om zo’n muur omver te werpen.

Heel Nederland juicht voor België. We zijn het gewend om voor losers te supporteren. Het leek toch nergens op wat die Rode Duivels lieten zien tegen de Italianen? Geen wonder dat ze een hels fluitconcert kregen van het eigen publiek. De duivels bleven in het doosje zitten. Het watjesdoosje. Sorry, maar ik schiet in de slappe lach als ik dat Vlaams-Waalse zootje zie klooien op dat veld, onder aanvoering van hun overspannen trainer. Heb je die kapsels gezien van die Belgen? Herman Brusselmans – de overschatte Vlaamse auteur die nog nooit een bestseller heeft vervaardigd en alleen bekend is vanwege zijn columns die hij telkens onder zijn kopieerapparaat legt – schreef het al: “België verliest door de hanenkam en de tatoeages van Nainggolan.” En als iemand kritiek mag uitoefenen op de haardracht van iemand anders, dan is het de fijn ‘gecoiffeurde’ Brusselmans wel!

Wat een clownselftal is dat zeg, België. Je hebt niet alleen die satépasta van een Nainggolan met z’n belachelijke uiterlijk – naast de lelijkste nummerplaten op de auto’s hebben de Belgen de meest afgrijselijke voetbaltenues, maar dit terzijde – maar dan ook die Fellaini, die een zwarte bol gesnoeide tuya op z’n kop draagt, al lijkt het doordat hij het haar heeft gebleekt nu meer op een opgekruld, wit, half verschroeid schaap dat hij op z’n kop heeft. Volgens mij heeft hij dat haar gebleekt, omdat hij anders niet was te onderscheiden van zijn middenveld-maatje Witsel die een soortgelijke bol krullen op z’n hoofd draagt.En dan hebben we nog spits Origi die van Fellaini het blond- of bleekmiddel heeft geleend dat nog over was. Echt, wat een clownesk elftal, met Driesje Mertens als opperdwerg. Ieder circus heeft wel minstens één lilliputter in de gelederen, anders krijg je geen vergunning om je tent op te slaan.

Ik laat me trouwens door niemand de wet voorschrijven voor wie ik moet juichen. Ik ben voor Kroatië, want die spelen het aantrekkelijkste voetbal op de meest sympathieke manier. Slowakije vind ik ook leuk. En Italië mag van mij ver komen, al was het maar alleen vanwege dat schitterende volkslied en die lekkere kop van Graziano Pellè, de Elvis Presley van de internationale voetbalvelden..  Zelfs als heteroman word je 100 procent homo als je G.P. ziet lopen. Wat een spetter! Vergeleken bij hem zijn Brad Pitt en George Clooney Mister Ugly & Mister Disgusting. Had mijn vrouw maar één procent van de sex-appeal van Graziano (vrij vertaald naar Bomans)!

Er is één speler die ik tijdens dit EK in mijn hart heb gesloten. De Hongaarse doelman. Gábor Király is zijn naam, de oudste speler (40 jaar) die ooit actief was op een EK. Waarschijnlijk omdat hij zo oud is en niet erg modebewust is, speelt hij in een aftandse, grijze joggingbroek uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Geweldig! Tussen al die modepopjes op dat veld met al hun tattoo’s en hippe kapsels staat hij, in z’n huispak. En hij houdt ook nog eens de ballen goed tegen. Als hij stopt met voetballen, dan stop ik met naar voetbal kijken. Hij is de laatste speler die nog authentiek is en schijt heeft aan de modetrends.

Wie ook echt schijt heeft, maar dan echt aan zijn handen, is de Duitse trainer Joachim Löw. Deze perverse viesfreak zit tijdens de duels met zijn handen aan zijn piemel en kont en ruikt dan vervolgens aan zijn handen. Dat doen we thuis allemaal stiekem, maar toch niet als iedereen het kan zien?! En dan eet hij ook nog eens uit zijn neus. Al zijn spelers en assistenten maar ook trainers en spelers van de andere landen durven hem bijna geen hand meer te geven en wassen massaal hun fikken als ze hem toch de vijf hebben gegeven, uit fatsoen. Er zit een luchtje aan die man!

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s