Wat is het veiligste land bij klimaatopwarming?

Volgens de Global Peace Index is Nederland dit jaar het twintigste veiligste land ter wereld. In IJsland, Denemarken en Oostenrijk – de top drie – loop je zelfs heel weinig of het minste kans om het slachtoffer te worden van geweld.

Maar waar blijft de ranking als het gaat om gevaarlijkste en veiligste landen bij een verregaande klimaatopwarming en dus bij smeltende ijskappen en een stijgende zeespiegel? Ik vrees dat IJsland, Denemarken, Engeland, Amerika, Duitsland en Nederland dan niet meer zo veilig zijn, net als heel veel andere landen aan zee, met veel water en laag gelegen. Misschien moet je dan hoog in de Andes, Himalaya en Alpen zijn (alhoewel, als al die sneeuw op de bergen smelt…)?

Het is veelzeggend dat de focus van de meeste (tevens van de geleerde en vooraanstaande) mensen nog steeds ligt op rijkdom en criminaliteit, en dat men niet wil of kan vooruitzien. En dat, terwijl we de klimaatopwarming en dus klimaatverandering dit jaar al heel erg sterk merken, over de hele wereld: extreme droogte, extreme onweersbuien, extreme regenval en extreme wind. Nederland lijkt af te stevenen op een eeuwige broeierige herfst. Het is soms alsof een natuurlijke aanloop naar een ijstijd en een onnatuurlijke opwarming van de aarde elkaar beconcurreren en beïnvloeden.

Onze levensstijl willen we vooralsnog niet drastisch wijzigen/aanpassen aan het veranderende klimaat. Het is de mens eigen pas in paniek te geraken wanneer het gevaar aan de voordeur staat. Zolang het gevaar onderweg is en nog bij anderen dan onszelf aanbelt, slapen we rustig verder. Althans, als het om klimaatverandering gaat.

Juist als het handelt om bijvoorbeeld terrorisme en criminaliteit, dan voelen we ons voortdurend bedreigd, zelfs als er geen directe bedreiging is en de kans heel erg klein is dat men er het slachtoffer van zal worden, kleiner dan dat men het slachtoffer kan worden van voedselschaarste (door veel regen of droogte), luchtverontreiniging, onnatuurlijk, kankerverwekkend voedsel, stress en overstromingen door de klimaatopwarming.

De mensen hebben maar een heel beperkte en vaak onredelijke focus. Als we niet iets heel slims doen of bedenken, dan zijn we over het algemeen hartstikke dom (bezig) en bekrompen.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Wat is het veiligste land bij klimaatopwarming?

  1. leuk je op het spoor te zijn gekomen; zal u graag verder volgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s