Brexit: domme Britten denken dat ze slim zijn

Uit de EU treden, is een negatief-nationalistische daad waarbij het volk en hun vertegenwoordigers zichzelf en de zelfredzaamheid overschatten en op die manier alleen maar aan zichzelf en hun eigen land denken zonder dat dit het volk en hun land ten goede komt.

Die houding is niet meer van deze tijd en ook zeer onverstandig. De moderne mens zal moeten aanvaarden dat we in een niet terug te schroeven geglobaliseerde wereld leven waarin alle landen met elkaar samenhangen en samenwerken. Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen. Hoe minder nationalisme hoe beter.

De EU is nog meer dan een economische, financiële, militaire en politieke basis – als front tegen bijvoorbeeld het machtige en grote Amerika en Canada, Rusland, China en Australië – een emotioneel fundament. Een verenigd Europa is sterker dan een versnipperd Europa met allemaal landen en landjes die voor eigen succes gaan. De EU bevordert de vrede in onze contreien. En vrede is voor ieder volk en land van levensbelang. Je moet, als je aan je eigenbelang denkt, tegenwoordig vooral aan het algemeen belang denken. Je kan je eenvoudigweg niet meer isoleren en afscheiden. Dat is althans zeer onwenselijk en onvruchtbaar.

Ik vraag me af waarom best veel Britten willen dat Groot-Brittannië uit de Europese Unie (EU) treedt. Wat merken ze persoonlijk eigenlijk van het EU-lidmaatschap? Waar hebben ze EU-last van? Nederland is lid van de EU en eerlijk gezegd, heb ik dat nog nooit echt zelf gemerkt. Ik heb er dus geen last van.

De Britten hebben de illusie dat ze zonder het EU-lidmaatschap weer alles zelf kunnen bepalen. Lariekoek natuurlijk, want over hun eigen politici zijn ze evenmin te spreken. Dus als ze uit de EU zijn gestapt, dan zal hun onvrede zich weer meer richten op hun eigen lokale, provinciale en landelijke politici en politieke partijen.

Want dit is wat er aan de hand is: er is over heel veel zaken een groeiende onvrede en er moet blijkbaar traditioneel een zondebok zijn, in dit geval de EU. Maar als straks de EU niet meer als zondebok aangewezen kan worden, dan zullen de pijlen van de onvrede landinwaarts worden afgeschoten.

Trouwens, waar de onvrede vandaan komt, is me een raadsel. Ook de Britten hebben het net als de meeste andere Europeanen beter dan de rest van de wereldbevolking, op alle mogelijke gebieden. Ja, wellicht zijn de mensen in Europa ontevreden, omdat ze nog meer willen en zich nog minder willen opofferen voor het algemeen belang. Ze hebben het te goed en willen het nog beter hebben. Onverzadigbare hebzucht is het.

De meeste mensen houden bovendien vast aan een romantisch en sentimenteel beeld van de eigen identiteit in een veranderende wereld die hier en daar door terroristen wordt geterroriseerd. Daarom willen ze terug naar het aloude Engeland dat op eigen benen staat en haar eigen boontjes dopt. Maar ook een Engeland dat geen deel meer uitmaakt van de EU zal blijven veranderen en nooit meer het Engeland worden van veertig jaar geleden.

De argumenten om uit de Europese Unie te stappen, zijn dom, onnadenkend, oppervlakkig, opportunistisch en gespeend van alle mogelijke kennis en acceptatie van de feiten en van het tijdsgewricht.

Een Brexit zal de Britten niet opleveren waar ze op hopen. Dat kan alleen maar leiden tot groeiende onvrede en het zoeken naar nieuwe zondebokken. Uitermate gevaarlijk, zeker als (veel) andere landen zullen volgen!

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s