Clichés in de sportjournalistiek

‘Het EK begint nu pas echt’ en ‘Nu pas barst de strijd op EK los’. Nu het Europees Kampioenschap voetbal in Frankrijk is genaderd tot de achtste finales hoor en lees je voortdurend dat het EK echt gaat beginnen, omdat de sterkste landen zijn overgebleven.

Kunnen de mediamannetjes en mediavrouwtjes niet met iets beters komen? Ieder toernooi of iedere competitie – van welke sport dan ook – wordt in de eindfase beslist!

Veel mensen vinden dat je op het EK alleen de absolute toplanden zou moeten laten aantreden, in dit geval dus Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland, Engeland en België. Daar valt zoveel voor te zeggen dat ik daar onlangs nog voor heb gepleit (maar dan moet je geen toernooi houden, maar een mini-competitie waarin iedereen een keer tegen elkaar moet spelen). Maar zoals meestal ben ik het maar half en niet langdurig eens met mijn eigen beweringen.

De charme van een toernooi met ook (veel) zwakkere broeders en/of zusters is dat er verrassingen kunnen ontstaan en dat heel veel naties van een evenement kunnen genieten, omdat sportmensen uit hun land eraan meedoen. Stel je voor dat ieder tennistoernooi alleen maar zou mogen gaan tussen de eerste nummers 6 van de wereld… Dat zou toch niet eerlijk zijn ten opzichte van de andere, (iets) mindere spelers? Dat zou toch saai worden?

Dit EK heeft met Hongarije, Noord-Ierland, Ierland en Wales enkele opzienbarende verrassingen opgeleverd. Ook Kroatië komt sterker voor de dag dan waar menigeen op gerekend had. Dat is toch leuk?!

En ja, dat het in de eindfase meestal tussen de beste landen gaat, dat is in elke sport zo. Maar het is niet zo dat de strijd pas op het laatst losbarst. Nee, die strijd barst los vanaf de eerste minuut van een toernooi! Dat we nu in de beslissende fase zijn aanbeland, dat is wat anders.

Wat ik nochtans kwalijk vind, is dat een stroef spelend België via een heel gemakkelijke doorgangsroute zomaar in de halve finale kan belanden. Van de enige serieuze tegenstander (Italië) die de zuiderburen op dit toernooi troffen, verloren ze. Er is dus iets mis gegaan met de opzet van dit festijn. Als België via Hongarije en Wales in de halve finale mocht komen, dan kun je niet zeggen dat ze toplanden hebben verslagen. Aan de andere kant kan het daardoor zijn dat we een heel verrassende toernooiwinnaar kunnen krijgen (België werd op voorhand al hoog aangeslagen, maar toch niet zo hoog als Spanje, Frankrijk en Duitsland?).

Een loting is een loterij. Als je geluk hebt, dan tref je relatief makkelijke tegenstanders en als je pech hebt, dan loot je heel zwaar. Oneerlijk! Daar zou dus eigenlijk wat op gevonden moeten worden. Want het is niet eerlijk als je in de finale komt nadat je heel moeilijke tegenstanders hebt verslagen (en meer energie hebt verbruikt en met krachten hebt moeten smijten) en die finale vervolgens verliest van een ploeg die het hele toernooi lang van allemaal mindere goden heeft gewonnen.

Maar ja, in de finale staan (daardoor) niet altijd de beste teams. Wat dat betreft is een competitie – waarin iedereen tegen elkaar moet aantreden – veel eerlijker dan een toernooi. Maar ja, te tijdrovend. En de knock-out-fase heeft juist die magie. Zo is er altijd wel wat.

Trouwens, nog een cliché waar mijn teennagels van gaan schimmelen is het gezegde: “Die ploeg heeft goede zaken gedaan”. Ik vind het geen goede zaak dat de (sport)journalistiek zich steeds van dit soort clichés bedient en dat iedereen in ’t wereldje elkaar napraat. Probeer eens wat andere uitdrukkingen te bedenken en verrassende invalshoeken te kiezen! Zo anaal-neuken zonder glijmiddel is dat toch niet?!

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s