Vastgelopen

Op welke leeftijd iemand ook door de rioolbuis van het leven wordt gespoeld, het is altijd triest, of die persoon nou 89 of 9 is.

Zo ken ik een man van in de tachtig die op zijn oude dag lichamelijk, mentaal en emotioneel aftakelt, zeker nadat hij voor de tweede keer weduwnaar is geworden. De flexibiliteit, vitaliteit en veerkracht om zich nog eens op te richten, zijn er niet meer. Zo is zijn einde triest, en zal in die omstandigheden het definitieve einde uiteindelijk een verlossing zijn. Jammer dat het leven zo in elkaar steekt. Zonde dat dit met een levend wezen kan gebeuren.

Het is dan ook geen wonder dat de mens het leven na de dood heeft verzonnen, alsmede God en het paradijselijke hiernamaals. Want we kunnen ons niet voorstellen dat er voor ons zogenaamd uitverkoren en speciale, bijzondere en belangrijke personen niet een beter lot is weggelegd.

Als je het goed nagaat, dan is alles for the time being. Het is belangrijk voor zolang het duurt. Filosofisch gezien, doet onder de streep – als alles voorbij is – niets ertoe. Het leven is een scheet in de open lucht. Je bent als een windje dat is gelaten en dat even een geur verspreidt. Voor mijn part ben je als een parfumluchtje dat iemand heeft opgespoten en na een tijdje vervliegt. Jij was dan dat ene geur-walmpje uit dat ene flesje.

Gisteravond heb ik een traan of vier gehuild toen mij een verhaal ter ore kwam over een nog maar 18-jarige jongen die helemaal is vastgelopen. Het besef dat zo’n jong mens het zo verschrikkelijk moeilijk heeft én het daardoor zijn moeder heel erg lastig maakt, maakte mij even heel erg verdrietig, ook omdat ik ineens aan mijzelf moest denken op die leeftijd: in plaats van dat mijn echte, zelfstandige leven kon beginnen, liep ik helemaal vast en werd het een kwestie van overleven, verschrikkelijk voor mijzelf én voor mijn directe omgeving die machteloos van me hield en die me probeerde te helpen, redden en steunen, maar me niet kon genezen.

Geen wonder dat we spreken over het aards tranendal. Gelukkig beleven we bijna allemaal ook buitengewoon heerlijke, grappige, liefdevolle, fijne en leuke momenten en zelfs periodes, maar er zijn ook afschuwelijk veel tragedies, moeilijkheden en rampen en er is dus tevens enorm veel verdriet. Ja, dat hoort er nou eenmaal bij en we moeten door, dat weet ik heus wel, maar ik vind dat verdriet zo ontzettend betreurenswaardig en zonde van onze spaarzame tijd en van onze goede, lieve, constructieve intenties en inspanningen.Wij verdienen beter, even uitgaande van de lieve, onschuldige mens.

Een jongen van achttien jaar. Moeder depressief en aan de pillen, vader een onverschillige klootzak, de band met de weinig bij hem betrokken stiefvader (nood)zakelijk en hijzelf ook permanent gedeprimeerd. Moeilijkheden op school, problemen op het werk, een neiging tot verslavingen. Behept met een narcistische persoonlijkheidsstoornis, een pathologische leugenaar, net als zijn vader. Accepteert het gezag van zijn moeder niet. Weinig (zelf)discipline, maakt van zijn kamer en zijn leven een rommeltje.

Een mooie, en ondanks alles beslist geen onaardige jongen van achttien jaar. Totaal vastgelopen. Zijn leven één grote worsteling. En hoe denk je dat zijn wanhopige mama zich voelt? Als het niet goed gaat met je kind… Maar ja, als het niet goed gaat met je moeder, dan is dat net zo vervelend…

Gecompliceerd.

Onlangs heeft hij een intensieve therapie gevolgd. Maandenlang was hij met andere vastgelopen jongeren onder begeleiding aan zichzelf aan het werken. De dag dat zijn moeder hem na al die tijd weer ophaalde van het station, leek het beter met hem te gaan. Hij leek zowaar blij om haar te zien en in zijn voordeel te zijn veranderd. Maar reeds de volgende dag kwam de klad er alweer in. Er is niets veranderd. Misschien is het zelfs nog wel erger met hem gesteld dan voorheen.

Bidden heeft niet geholpen. Vertrouwen op God heeft niet geholpen. En uit zichzelf helpt Hij ook niet, terwijl hij iedereen door en door zou kennen en liefhebben…

Ja ja…

En daarom word ik boos als mensen over God beginnen. Over de hoogste macht die ons allen persoonlijk zou kennen en volgen, die er bij was toen de slachtoffers van het nazisme in de gaskamers werden vermoord en die erbij was toen de mensen in een tsunami verdronken. Een hoogste macht die alles heeft geschapen zoals het is en wiens wil wet is. Die met dit aardse gerommel plannen en bedoelingen heeft. Die zou hebben gezegd – want in de Bijbel zou het woord van Hem zijn vastgelegd – dat je niet mag doden maar dat alle ongelovigen zouden moeten worden gedood, en die zo zijn favoriete volkje had.

Hoe onvolwassen en achterlijk moet je zijn om dat allemaal te geloven en om de keiharde realiteit te willen en kunnen buitensluiten?

Hoe het dan wel zit? Alles bestaat uit natuurlijke positieve/constructieve en negatieve/destructieve krachten en machten, niet vanwege God en Duivel, maar omdat de natuur (het leven) nou eenmaal zo in elkaar zit. En de (mens-centrische) mens is een doorontwikkeld/geëvolueerd dier met een te groot bewustzijn en een doorgedraaide cultuur. Alles wat andere dieren hebben, hebben wij duizend keer zo sterk, en meer. Wij hebben de grootste vermogens, daarom zijn we (nog) de dominante soort op dit pietluttige bolletje.

We moeten het met en voor elkaar doen en meer in harmonie gaan leven met en voor de natuur. We moeten betere keuzes maken en andere prioriteiten gaan stellen. En we dienen realistisch en volwassen te worden in ons beeld van het leven en van ons leven. En niet blindvaren op fabels en sprookjes. Het echte leven kan genoeg troost bieden. En vooral: we moeten en kunnen elkaar troost bieden. We zouden er moeten zijn om elkaar te helpen, nietwaar?

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s