De grootste valkuil van de moderne mens

De moderne mens denkt alles onder controle te kunnen hebben, houden en brengen en alles te kunnen fiksen, of dat nu is met pillen, wilskracht, kennis, geloof,  uitvindingen, spiritualiteit, geld en/of positief denken. Door onze schijnbare suprematie op deze aarde, onze technologische vooruitgang, het liberale gedachtegoed dat ervan uitgaat dat iedereen zichzelf moet (kunnen) bedruipen en door de goeroes die het positieve denken en de innerlijke kracht promoten, is de moderne mens gaan denken dat we alles wat krom is recht kunnen breien, als we maar hard genoeg willen. God is dood, maar de mens is God, de Alleskunner, de Allesweter. Daarbij is men van mening dat de mens sterker en machtiger is dan het onheil en dan de natuurkrachten en dat de mens in staat is om steeds weer alle vlekken weg te werken. Het  leven moet bovendien leuk zijn, een mens moet succesvol en in balans zijn.

Nou, dan heb ik nieuws voor jou. Dat is niet de (algehele) realiteit.  Het leven kan behalve heerlijk ook hels zijn en niet alles is te fiksen en te managen. Vaak genoeg worden we overvraagd. En dan komt het aan op iets waar we heel slecht in zijn geworden: toegeven dat we niet bij machte zijn om het fiksen, inzien dat het niet per se iemands schuld hoeft te zijn als dingen fout zijn gegaan en fout blijven gaan en zoveel menselijkheid tonen dat we elkaar troosten en elkaars pijn en trieste omstandigheden erkennen. Tragedies – problemen en akelige situaties waarvoor geen oplossingen bestaan – geschieden nou eenmaal.

De moderne mens is nochtans verworden tot een neurotisch wezen dat niet meer wil en kan erkennen dat het leven tevens verschrikkelijk kan zijn en dat niet meer wil en kan accepteren dat we niet alles kunnen in goede banen kunnen (blijven) leiden en dat we soms overvraagd en overmand worden, als individu, als groep, als maatschappij, als wereldorde. Daardoor kunnen we en willen we niet meer omgaan met imperfectie. Je ziet het aan het feit dat steeds meer mensen een foetus met een afwijking laten aborteren. De mens is compleet doorgeslagen in haar streven naar perfectie en in de waan van almacht. Daardoor zijn we niet meer lief en warm voor mensen die het niet lukt om mee te komen, om te genezen van een depressie. We stoppen mensen die niet aan het ideaalbeeld voldoen van jonge en/of gezonde individuen weg in tehuizen en inrichtingen.

Doodsbang zijn we voor de wetenschap dat we niet (altijd en overal) oppermachtig zijn, niet alles kunnen fiksen, niet alles kunnen weten en dat het leven – de omstandigheden, de ervaringen – behalve heerlijk ook hels en slopend kunnen zijn. We accepteren geen lijden meer, maar ook geen imperfectie, ook geen stoornissen en afwijkingen. We menen dat alles goed te maken is en als dat niet lukt, dan is het eigen schuld, dikke bult en ieder voor zich en God voor geen van ons allen. Als je leven niet leuk is of als je het leven niet fijn vindt of als je niet van je depressie geneest door praten, pillen en positief denken, dan ben je het allemaal zelf schuld. Naar de omstandigheden en de impact daarvan op jou kijkt niemand. Want dan moeten ze ECHT moeite voor je gaan doen én erkennen dat het onheil ons soms te machtig is geworden.

De mensheid is een akelige soort en ontwikkelt zich op een griezelige manier, is minstens zo negatief-dominant als de dino’s van weleer, maar dan op een andere manier.

Ik pleit bij deze voor meer realiteitszin, meer nederigheid en zeker ook voor meer acceptatie van het imperfecte en het onherstelbare.

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

http://www.bloggers.nl/rolanddanckaert

http://www.rolanddanckaert.nl

http://www.Achterdetraliesvandeangst.jouwweb.nl

http://www.Oorlogsverhaalinmelick.rolanddanckaert.nl

http://www.gigaboek.nl/content/MIKS/boekinfo.htm

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s