Selectieve reacties op nieuws Nice

Natuurlijk is de terroristische aanslag in Nice – begaan door een Tunesische Fransman – verschrikkelijk. Tot dusver zijn er 84 doden gevallen. Maar waarom lijkt dat de Westerse wereld zoveel meer te raken dan het nieuws van de gezonken vluchtelingenboot voor de kust van Libië waar meer dan tien keer zoveel slachtoffers (vluchtelingen) bij vielen?

Het antwoord is ontluisterend en simpel: die vluchtelingen kunnen ons niet zoveel schelen, want het zijn moslims en de terroristen tonen aan dat moslims en de moslim-cultuur niet deugen. Dat is wat de meeste mensen hier (onbewust) vinden.

Het drama in het zuiden van Frankrijk heeft op de meeste mensen in de Westerse wereld veel en veel meer impact, omdat ze bang zijn dat het henzelf zal overkomen. Je hoort het veel mensen vaak zeggen: ‘Het komt nu wel heel dichtbij!’

Bovendien worden de slachtoffers in Nice (onbewust) meer gezien als ‘ons soort mensen’ en als bondgenoten dan de slachtoffers van de bootramp. En toch is de bootramp in omvang nog ernstiger. Maar ja, Frankrijk is het favoriete vakantieland van Nederlanders en de Tour de France is zo leuk en gezellig! Die arme Fransen!

Jazeker, het is heel erg wat er in Nice is gebeurd. Maar waarom krijgt dat drama zo ontzettend veel meer aandacht dan wat er met veel meer slachtoffers op een boot voor de kust van Libië heeft plaatsgevonden? Of zijn we stiekem zo objectief niet? Maar weet je wat het is? De meeste mensen zijn alleen begaan met de eigen soort en met de mensen dichtbij. Vandaar ook dat het nationalisme overal zo’n hoogtij viert, net als het chauvinisme.

Laten we een paar dingen helder maken. De wereld mag dan erg lijden onder terrorisme begaan door relatief weinig fanatieke, radicale moslims, maar vergeet niet dat veel meer moslims dan niet-moslims onder de terreurbewinden lijden en daardoor massaal vluchten.

En dan nog iets. Ja, het terrorisme en vooral IS zijn een groot gevaar voor de wereld, maar is het zo lang geleden dat Nederland huishield in bijvoorbeeld Indonesië? En onze grote vriend Amerika, is daar niet van alles mis mee? Denk aan de wapenhandel, denk aan de drugshandel, denk aan de oorlogen (Vietnam, Irak) die om duistere redenen werden gevoerd. Maar denk ook aan Wall Street.

Behalve het terrorisme – waar de meeste mensen het meest bang voor zijn en dat door de meeste mensen als het grootste gevaar wordt beschouwd – zijn er nog veel grote gevaren, zoals de klimaatverandering/klimaatopwarming, de lucht- en milieuvervuiling, armoede, de ongelijke verdeling van het geld en het vermogen, de overbevolking, de afvalbergen en ga zo nog maar verder. Maar over die gevaren maken veel minder mensen zich grote zorgen. Is dat niet vreemd? Het is in elk geval onterecht. Om eerlijk te zijn heb ik me vandaag nog meer bekommerd om de ramp op die boot dan om de aanslag in Nice.

Niet leuk hé, als iemand je een spiegel voor houdt waar je zelf in weigert te kijken of waarin je een vertekend beeld wilt zien en dus ziet!

Een broertje dood heb ik aan de vele selectieve reacties op het nieuws, vaak gebaseerd op dom eigenbelang, primitieve voorkeuren, sentimentaliteit, onverschilligheid en slecht geïnformeerd zijn. Met werkelijke empathie heeft het allemaal weinig van doen. Anders zouden we ons nog drukker maken om de doden op het schip dan om de doden in Nice.

In feite zijn veel landen en volkeren – ook landen en volkeren die wij hoog hebben zitten – geneigd tot het slechte. Ook de slachtoffers zouden in de omgekeerde positie – als ze de macht hadden – veel verkeerde dingen doen. En doen dat ook al. Heel veel mensen die gediscrimineerd worden, discrimineren zelf net zo erg. Heel veel volkeren tegen wie excessief geweld is gebruikt, gebruiken zelf geweld. Zo is het leven en niet anders. Helaas. Goedemorgen.

Dan toch nog even over de terroristische aanslag in Nice. Zolang (Westerse) landen zich keurig aan de wet houden en in de strijd tegen het terrorisme niet preventief mensen oppakken en vasthouden die een potentieel gevaar zouden kunnen zijn, zullen er aanslagen gepleegd blijven worden door individuen en groepjes die al eerder bekend waren bij de politie en/of de veiligheidsdiensten. Als de wet je hindert bij het bewaken van de veiligheid en de terroristen in de kaart speelt, wat heb je dan aan die wet?

En: de terroristen moeten niet gezien worden als moslims, maar als mensen die de wet overtreden en dus als criminelen. Nogmaals, meer moslims dan niet-moslims hebben te lijden onder moslim-extremisme.

Voorts ben ik van mening dat we overspoeld worden met verschrikkelijk overbodige, nutteloze nieuwsberichten zoals over Nice waardoor ons leven door tragedies, rampen en aanslagen ver van ons bed verpest wordt, terwijl we niets aan die drama’s kunnen veranderen met al onze reportages, discussies en repeterende nieuwsfeiten.

Ik vind dat we onszelf en elkaar op die manier gek(ker) maken en met al die aandacht de terroristen in de kaart spelen, want die zijn erop uit om iedereen bang te maken, de samenleving te ontwrichten en het nieuws te beheersen. Geef ze niet hun zin. En die overdaad aan nieuws heeft bovenal helemaal geen zin, geen gunstig effect. We zijn over-geïnformeerd, maar de meeste informatie is volkomen nutteloos.

Ik heb vandaag al zoveel zinloze gesprekken op radio en tv gehoord over wat er in Nice is gebeurd! Iedere Nederlandse ooggetuige werd van stal gehaald om wat te zeggen, maar ze hadden geen van allen iets te zeggen wat van toegevoegde waarde was. De media zouden zich moeten beperken tot een paar uitzendingen met daarin de belangrijkste nieuwsfeiten en hard nieuws. Al dat gezwam en gespeculeer eromheen is vruchteloos en werkt verlammend, beangstigend, ontwrichtend en obsessief.

Waarom luistert de wereld niet naar mij? Ik heb zulke goede inzichten!

 

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s