Peter Bosz en Ajax geen goede combinatie

Ajax heeft trainer Peter Bosz aangesteld om het team weer aantrekkelijk te laten voetballen. Tot dusver pakt de aanpak van Bosz dermate dramatisch uit dat het haast niet anders kan dan dat het bestuur en de technische staf volledig in paniek zijn. Nu al.

De Amsterdammers hebben namelijk nog geen enkele oefenpot gewonnen en het spel is niet om een stijve van te krijgen. Er wordt zeer moeizaam gescoord, terwijl de ploeg makkelijker dan ooit goals weggeeft. Dat belooft nog wat voor de eerste wedstrijd in de voorronde van de Champions League die al over anderhalve week wordt gespeeld, tegen het Griekse PAOK.

Als Ajax-supporter ben ik nooit voor de komst van Bosz geweest. Hij speelt met zijn teams altijd veel te risicovol voetbal en verliest daardoor met name in de eerste maanden van de competitie veel punten en hij heeft als oefenmeester in het betaalde voetbal nog nooit iets gewonnen. Bovendien heeft hij als niet-Ajacied en als ex-Feyenoorder met een Feyenoord-hart geen enkele status binnen Ajax. Hij is daarom niet de man om dit Ajax-in-zwaar-weer door de stormen te loodsen. Bosz zal niet opgewassen zijn tegen de genadeloze kritieken van de media (met name De Telegraaf), de fans, de vijfde colonne en interne machten.

Heel erg aanvallend voetballen, wat Bosz dus altijd wil, is in het moderne voetbal alleen mogelijk als je super goede spelers hebt. Alleen FC Barcelona, Bayern München en Real Madrid lukt dat. Wat Bosz wil, dat kan niet met spelers van het niveau dat Ajax momenteel in huis heeft. Er zitten aardige talenten tussen, maar geen toppers. Wel te veel zwakkere schakels en te weinig ervaring.

In het moderne voetbal is het helaas zo dat zelfs zwakke en middelmatige teams met zeer fitte spelers en een strakke, negatieve, verdedigende tactiek goede resultaten kunnen halen. Je zag het aan Portugal dat met onaantrekkelijk voetbal Europees Kampioen is geworden. Op basis van aantrekkelijk en aanvallend spel had Duitsland (weer) met de beker in de handen moeten staan, maar zelfs de Duitsers moesten het (in de halve finale) afleggen tegen de slim en behoudend spelende Fransen. In de finale konden de Fransen hun overwicht niet in doelpunten uitdrukken. Portugal bleef vrij eenvoudig op de been en won de cup door een bevlieging van een invaller en een fout van de Franse goalie.

Zoals Bosz met Ajax wil spelen, zal hij nooit een prijs kunnen pakken. De ploegen graven zich nog nadrukkelijker in tegen de hoofdstedelingen en loeren op de counter. Ajax geeft altijd te veel ruimte weg en heeft een zwak verdedigingscentrum en een zwak verdedigend middenveld. Levensgevaarlijk om dan heel erg aanvallend te gaan spelen. De aanpak van De Boer was realistischer. Hij maakte evenwel de fout dat hij geen werkelijke versterkingen eiste en akkoord ging met het zuinige uitgavenbeleid van Overmars die overigens alleen maar de krenterige filosofie van de club uitvoert. Ajax zit door dat beleid financieel op rozen, maar kan geen enkel moment de ambities, doelstellingen en verwachtingen waarmaken, vooral Europees niet.

Als Ajacied kijk ik met grote vrezen naar het naderende seizoen. Na de meest belabberde voorbereiding aller tijden kan ik me niet voorstellen dat Ajax de groepsfase van de Champions League zal bereiken en in de titelstrijd opgewassen zal zijn tegen PSV (en zelfs Feyenoord). Een voorbereiding zegt niet alles, maar wel iets. Hoopgevend en vertrouwenwekkend is zo’n afgang-voorbereiding in elk geval niet.

Ik denk dat Bosz het einde van dit seizoen niet zal halen en dat intern de pleuris gaat uitbreken. De fans, De Telegraaf en de vijfde colonne zullen nog een mislukt seizoen niet accepteren, en terecht.

Na de vier titels op rij heeft Ajax – vanuit het bestuur en de technische staf – allerlei grote (inschattings)fouten gemaakt en daar wordt nu de prijs voor betaald. Het aantrekken van Bosz en het niet investeren in twee echte klassespelers zoals Ziyech en Janssen zijn ook weer noodlottige en onnodige fouten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s