Ineens is handbal hot

Goede resultaten met zelfs medaillekansen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, leuke, mooie meiden en veel (positieve) media-aandacht. Dat zijn de stoelpoten waardoor bijna heel Nederland het (dames)handbal opeens ziet zitten! 

Wat succes al niet met een sport, een team en een (supporters)land kan doen… Tot voor kort keek bijna niemand naar het handbal (om), maar de sport en het nationale damesteam zijn ineens hot sinds de Nederlandse keepsters, spelverdeelsters, circelspeelsters en hoekspeelsters met het nationale team goed presteren en zelfs kans maken op een medaille op de Olympische Spelen.

Op 6 augustus speelt ‘Holland’ haar eerste wedstrijd in Brazilië, tegen Frankrijk. Daarna volgen nog groepsduels tegen Argentinië, Korea, Zweden en Rusland. Half augustus weten we of Oranje inderdaad medaille-kandidaat is.

ZiggoSport zond de afgelopen dagen het 4-landen-toernooi uit dat in Eindhoven plaatsvond en waar de Nederlandse dames twee van de drie wedstrijden wonnen. In het slotduel werd het sterke Montenegro verpletterd, hetgeen de verwachtingen voor de Olympische Spelen nog verder omhoog schroeft.

Resultaten maken alles leuker, interessanter en spannender, zeker in de sport. Nu ontdekken heel veel Nederlanders wat een leuke (kijk)sport handbal eigenlijk wel niet is. Het spel gaat snel op en neer, er gebeurt constant wat voor de goals en eigenlijk heeft het qua tactiek en spelopbouw veel weg van hockey en voetbal. Handbal is een buitengewoon enerverende sport die zeker op het hoogste niveau vraagt om een topconditie, een groot loopvermogen, spelinzicht, tactisch vernuft, handelingssnelheid (en dus snelheid van denken en beslissen), creativiteit en mentale en fysieke weerbaarheid en hardheid. Mijn ervaring is dat handballers doorgaans bloedfanatiek zijn en dus zeer serieus bezig zijn met hun sport. Meestal komen ze nuchter en serieus over.

Een extra dimensie aan het vrouwenteam van Oranje is natuurlijk dat je voelt dat het team in een flow zit en dat de spelvreugde en teamspirit er vanaf spatten. Dat werkt aanstekelijk voor de toeschouwers die Oranje een warm hart toedragen.

Leuke en niet te verwaarlozen factor voor de leken-toeschouwers is, dat het allemaal leuke, mooie en vrouwelijke meiden zijn. Sterspeelster Estavana Polman haalt (ongewild) regelmatig De Bladen vanwege haar relatie met voetbalcrack Rafael van der Vaart. Veel mensen zullen denken: ‘Eindelijk heeft die Rafael een leuke vrouw aan de haak geslagen’. Anders dan Sylvie en Sabia lijkt Estavana op een positieve manier gewoon.

Zelf kijk ik met een speciaal oog naar Debbie Klijn, de Amsterdamse keeperstrainster van het Nederlands team. In mijn tijd als freelance sportverslaggever heb ik haar een paar keer geïnterviewd toen ze voor SWIFT Roermond uitkwam (ik deed een paar seizoenen dikwijls verslag van de wedstrijden van het Roermondse team). Leuk om te zien dat een (voormalige) stadsgenoot – die als keepster echt heel goed was – het zo ver heeft geschopt. Komt bij dat zij als een van de weinige mensen bij SWIFT Roermond aardig tegen me deed. Bij veel andere speelsters en trainers kon ik als niet-handbalkenner weinig goed doen en hadden ze al dan niet terecht altijd wel wat aan te merken op wat ik had geschreven. Klijn leek mij evenwel te accepteren.

Als ik nu naar de handbalsters van Oranje kijk, dan let ik nog altijd speciaal op de keepsters en op hun ‘oefenmeesteres’…

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s