Spaanse wc’s

Na drie weken te hebben gesmuld van de goede Spaanse (decaf-)koffies – haast van Italiaanse kwaliteit – bestelden we bij Délifrance in ‘ons’ eigen land (geen enkel land is van een persoon, hooguit van een regering) een cappuccino en een grotere hekel aan ons land konden we door de toen opgetreden deceptie niet krijgen. Lauw water smaakt hetzelfde. Het enige verschil met lauw water was het lichte cacao-smaakje door de cacaopoeder op het melkschuim.

We wisten dat je in Nederland doorgaans louter heel dure, slechte koffie krijgt, maar deze overgang was te onoverkomelijk, alsof je binnen een seconde van een lekker spier-ontspannende en ademhaling-verlagende hot tub in alarmbellen-ijswater stapt. Hoe komt het toch dat zelfs in Nederland werkende en woonachtige Italiaanse koffiezetters niet in staat zijn om de uitgebuite betalers de Milanese kwaliteit koffie voor te schotelen? Ligt het soms aan ons water?

Een echt lekkere kop koffie is als een vloeibaar bonbonnetje, bijna net zo vol van smaak als – na een diep-inhalerende trek – een Cubaanse sigaar. Echt lekkere koffie zet de feesttent in je mond helemaal op z’n kop. Zulke koffie krijg je in ons land vrijwel nergens. Wat de obers en serveersters ons hier maar ook in België, Luxemburg en Duitsland gebruikelijk serveren, is als suikervrij gebak en als een pijpcondoom met pis-smaak.

De koffie leek te zijn gezet van kidneybonen in plaats van met koffiebonen. Het toiletbezoek maakte echter iets goed. Na drie weken een pishekel te hebben gehad aan en de schijt te hebben gekregen van de ellendige, vieze Spaanse wc’s – in Engelse pubs en in Italië zijn de toiletten ook al zo abominabel – was het kleinste kamertje van Délifrance de hemel op dit ondermaanse gedraai: schoon, een stevige deur die goed en normaal op slot kan én een gewone lichtknop die je zelf aan en uit kan doen.

Hoe vaak heb ik in Spanje – het land van mijn wensdromen, maar niet van mijn kleine en grote boodschappen – wel niet in het plotselinge donker staan pissen? Vrijwel alle toiletten hebben daar in het kader van de energiebesparing van die lichtsensoren die aanspringen als je de kleine ruimte betreedt en die al na 30 seconden weer uitspringen. Ik raak in paniek als het licht in zo’n klein vertrek uitvalt en ik niet meteen kan zien waar de deurknop en lichtknop zich bevinden.

Bovendien zijn de meeste Spaanse wc’s niet schoon. Ze lijken te worden schoongemaakt door viespeuken. Of eigenlijk door niemand. Helemaal niet. Vaak ontbreekt de wc-deksel en/of het toiletpapier. En nog zo’n wc-ergernis: de deur kan vrijwel nooit (goed) op slot. De sloten sluiten niet of te goed (gaan bijna niet meer open).

Blijkbaar hechten de Spanjolen weinig waarde aan een fatsoenlijke openbare wc. Dat punt moeten ze nog zien te verbeteren en dan is Madrid officieel de hoofdstad van Europa. De Spanjaarden serveren geweldige wijn, ham en koffie en de meeste redelijke tot goede hotels hebben heerlijke bedden, een goede föhn, een ruim ligbad (met voldoende bad-producten) en zijn vrij stil (geen zoemende, brommende koelkasten maar wel zeer goed isolerende ramen en deuren) en donker genoeg (op het brandalarmlicht boven je kop na), maar de wc’s van de restaurants, koffietenten en eettenten laten nog erg te wensen over, zijn vies, verwaarloosd en vunzig.

Van koffie – het watert flink af – moet ik altijd snel en flink veel en vaak pissen en als ik nou ergens de Spaanse kwaliteit koffie en de Nederlandse wc’s zou kunnen krijgen, dan hoorde je mij nergens meer over klagen! Na een goede kop koffie moet ik gewoon lekker luxe kunnen afwateren, dat maakt het genotsmomentje compleet: koffie met melk en suiker en een heerlijk toilet graag!

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s