Zelftesten

Volgens de praktijkondersteuner geestelijke gezondheid heb ik ADHD en door de ADHD een angststoornis.

Volgens mij heb ik een angststoornis doordat ik als bang aangelegd en gevoelig kind een zeer traumatische jeugd heb gehad (kennelijk telt dat niet mee), gevolgd door emotionele, geestelijke en lichamelijke uitputting (inzinking), en dat weer gevolgd door de vicieuze cirkel.

Ontspanning, niet te weinig maar ook niet te veel hooi op de vork nemen, ritme en regelmaat, positieve afleiding, vriendschap, liefde en interesses zijn mijn medicijnen, plus de sauna voor de broodnodige ontspanning.

Toch ben ik op basis van zijn diagnose eens gaan zoeken op internet, om te kijken wat ADHD precies inhoudt. Ik heb tevens een zelftest gedaan en daar komt uit dat ik in extreme mate ADHD heb, met name omdat ik extreem angstig ben, opvliegend kan zijn en veel pieker. Tja, die symptomen horen nochtans ook allemaal bij overspannenheid en een burn-out, en bij een stress-stoornis en een paniekstoornis. Niet erg betrouwbaar dus. Heel veel aandoeningen lijken op elkaar en als er dan een verkeerde diagnose wordt gesteld door een koppige vent die zijn gelijk wil halen, dan zoek je het in de verkeerde hoek. En so what, alle dagen heel druk? Ik noem het ambitieus, wilskrachtig, energiek, levenslustig, snel, kwiek, nieuwsgierig en ad rem. Kijk, dan is dat zogenaamd drukke al veel minder problematisch!

Ikzelf en mensen in mijn directe omgeving die mij beter kennen dan de praktijkondersteuner die mij slechts een uur en een kwartier heeft gezien en gesproken en van wie sommigen zelf ADD/ADHD hebben, zien mij totaal niet als een stuiterbal, als een ADHD-er. Daarvoor ben ik te rustig, niet verstrooid en ongeorganiseerd genoeg en niet druk genoeg.

Ach, weet je wat het is, die therapeuten stellen allemaal graag een diagnose binnen hun specialisme en als ze een etiket op je hebben geplakt, dan kunnen en mogen ze gaan experimenteren met medicijnen: kijken hoe je daar op reageert. Dan doen de medicijnen in het gunstigste geval het werk en hoeven zij minder briljant te wezen. Maar aangezien ik extreem gevoelig ben voor bijwerkingen van medicijnen, koffie, thee, tabak en voedingssupplementen krijg je mij als het even kan echt niet aan de Concerta of Ritalin. In mijn omgeving zijn er mensen die veel en veel minder extreem reageren op bijwerkingen dan ik maar ervan op tilt zijn geslagen, van die troep (die voor sommigen wel degelijk schijnt te werken).

Als ik alle behandelaars zou moeten geloven, dan heb ik een te laag vitamine B-gehalte, een te lage bloedsuikerspiegel, een schimmelinfectie in de darmen en dan ben ik neurotisch, onder andere.

De enige ‘diagnose’ die raak is, werd gegeven door een psychologe die me hooggevoelig noemde. Maar hooggevoeligheid wordt door veel artsen en mentale therapeuten niet serieus genomen, terwijl ik me er voor 1000 procent in herken. Net als mensen met ADHD lopen hooggevoelige mensen – met name als ze een onstabiele jeugd hebben gehad en/of een traumatische ervaring hebben beleefd – veel meer kans op een angststoornis en/of een depressie. Maar ja, hooggevoeligheid is geen psychiatrische aandoening en dan interesseert het de praktijkondersteuner blijkbaar niet.

Ach, en die zelftesten op internet, waarvan sommige door professoren en dokters zijn samengesteld…. die moet je met een korrel zout nemen. Als ik alle uitkomsten van zelftesten die ik in mijn 50-jarige bestaan heb gedaan,. moet geloven, heb ik slechts een IQ van 80 (maar hoe kon ik dan als een van de beste leerlingen van de school slagen voor de MAVO en HAVO en vier jaar lang probleemloos een HBO-opleiding journalistiek volgen?), lijd ik behalve aan ADHD aan autisme, hooggevoeligheid, het syndroom van Down, borderline, de post traumatische stress stoornis, overspannenheid, het Chronisch Vermoeidheid Syndroom en ga zo nog meer even door.

Ontstellend om te merken hoe weinig belang zo’n behandelaar hecht aan je situatie vroeger en nu en de impact daarvan. Moet je per se aan een persoonlijkheidsstoornis lijden om een fobie op te lopen? Natuurlijk niet! Negatieve ervaringen doen het wel voor je!

Voorlopig heb ik mijn buik weer even vol van de heren en dames therapeuten… Ik had gewoon een beetje erkenning, begrip en een zeer geduldig en onbevangen luisterend oor/klankbord nodig, niet iemand die al binnen een half uur bepaalde conclusies trekt en amper vragen stelt, doorvraagt en luistert. En vervolgens een foute diagnose stelt en verkeerde conclusies trekt (foute gevolgtrekkingen)…

In plaats van te kijken naar het dagelijks leefpatroon en bepaalde accenten die je daarin kan aanbrengen, wordt er weer een psychiatrisch geval van je gemaakt en wordt alles op je persoonlijkheid geschoven. Foute boel.

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s