De filosofiefout van rapper Typhoon

Glenn de Randamie – beter bekend als schrijver/rapper Typhoon – is een man naar mijn hart. Ondeugend en diepzinnig, aards en filosofisch, empathisch, gevoelig, moedig en uitgesproken, creatief en artistiek. Gewoon een goed mens, een kerel met een goede inborst en uitstekende intenties. Niks mis mee. Hij ontroert en inspireert mij. Hij heeft een heerlijke uitstraling en zijn woorden zijn champagne voor de oren.

Ik hoor ‘Mouth Full Teeth’ graag filosoferen over de mensheid, de maatschappij, zichzelf en het leven. Ik heb hem daarover gehoord in tv-programma’s als ‘De Verwondering’ en ‘Adieu God’ en ik was telkens steenkolenmijn-diep onder de indruk.

Maar de religieus opgevoede Typhoon maakt ergens een filosofiefout. Ik zal dat hieronder uitleggen.

Er was een periode – met name in zijn puistentijd – dat Typhoon nogal down en TE zwaar op de hand was. Niet dat hij suïcidaal was – zo diep zat hij nou ook weer niet, doch het hoefde voor hem allemaal niet meer zo. Je kent het wel: kutleven, kutmaatschappij…

De nazaat van een slavenhandelaar én slaven werd nochtans heel veel positiever, dankbaarder en levenslustiger, nadat hij een zwaar auto-ongeluk op haast/schijnbaar wonderbaarlijke wijze had overleefd: Typhoon reed, verloor de macht over het stuur en door een toevallige samenloop van omstandigheden kwam hij er ternauwernood goed vanaf en stapte hij zonder ook maar één schrammetje uit zijn totaal vernielde ‘zelftaxi’.

Typhoon zegt zeker te weten dat twee beschermengeltjes hem hebben gered en tijdens de allerlaatste fase van dat ongeluk letterlijk het stuur van hem hebben overgenomen om het een goede afloop te laten zijn. Mooi verhaal, niets meer aan doen. Ik ben blij dat hij er nog is.

Welnu, Typhoon is wat mij betreft volledig ten onrechte van mening dat God/Het Leven/Het Universum (inmiddels heeft de zangdichter een veel meer eigen en bredere kijk op God gekregen) hem bij dat auto-ongeluk behoedde voor de dood of voor een zware handicap, omdat Hij/Zij/Het nog bedoelingen met hem zou hebben. Dat hij zoveel succes heeft en wat hem allemaal overkomt als artiest, vindt Typhoon daarvan nog maar eens een bewijs. Het kan volgens hem allemaal geen toeval en willekeur zijn, er moet een bedoeling van hogerhand achter zitten.

Dat de man die Ali B. naar de kroon steekt dit zo voelt, snap ik helemaal. En hij bedoelt het alweer goed. Maar het klopt niet, zijn denkwijze. Onbewust, onnadenkend en ongewild redeneert hij zowaar eng en zelfingenomen. Want waarom zou ‘boven’ uitgerekend hém hebben uitverkoren voor het succes, voor het verkondigen van positieve boodschappen en waarom zou ‘boven’ uitgerekend hém hebben beschermd tegen de dood en een zware handicap?

Dat zou toch positieve discriminatie zijn van ‘God’? Dat zou toch voortrekkerij wezen?

Was het dan ook Gods wil dat die miljoenen geestelijk en lichamelijk gehandicapten, zigeuners, Joden en zogenaamde verraders door de Duitsers werden vergast? Was het dan ook Gods wil dat het 9-jarige dochtertje van kennissen van ons onder de tractor van haar vader zou komen en nu begraven ligt op een natuurbegraafplaats?

Typhoon is een geweldig mens, maar hallo, hij is heus niet de enige speciale gast. Er zijn miljoenen andere latent inspirerende, lieve, creatieve en wijze mensen die misschien minder geluk hebben gehad dan hij, die – als je zijn filosofie volgt – minder uitverkoren zijn om succes te hebben en die niet zo goed beschermd worden en werden.

Ik zie het daarom anders dan de woordenkunstenaar. Typhoon heeft dat ongeluk overleefd door stom toeval, door een toevallige samenloop van omstandigheden en niet, omdat God nog plannen met hem heeft.

Het lijkt voor hem misschien zo dat het ‘hiernumaals’ hem nog wilde sparen, maar het is niet zo. Een wonder is trouwens niets meer dan een gebeurtenis die we niet voor mogelijk hielden. Hij heeft gewoon gemazzeld.

En na het overleven van dat ongeluk heeft hij met alles wat hij in zich heeft zélf de knop kunnen omzetten: ineens waardeerde hij het leven weer en zwoor hij dat hij er het beste van zou gaan maken. Dat heeft hij gedaan, en daarmee zal hij bezig blijven, hopelijk nog heel erg lang, want ik gun hem zijn succes, geld en gezondheid ontzettend. Typhoon heeft er hard voor gewerkt, maar ook daarbij weer geluk gehad. Er zijn nog veel betere rappers en net zulke leuke gozers die niet die bekendheid krijgen, die niet de juiste mensen ontmoeten.

Over de tussenkomst van de beschermengelen bij het ongeluk valt te twisten. Maar stel dat we beschermengelen hebben. Nou, dan moet je dus weer net geluk hebben dat je heel goede, getalenteerde, oplettende en machtige beschermengelen hebt, want stel dat je een beschermengel hebt die lui of onervaren is, die mogelijkerwijs de helft van de tijd niet zit op te letten! Dan heb je pech gehad! En het is echt niet zo dat alleen heel lieve, goede en succesvolle mensen de beste beschermengelen krijgen. Heel veel voormalige nazi-beulen werden in de negentig, de klootzakken. Ik geef maar een voorbeeld. Door naar de oorlogen en zonder roze bril naar de natuur te kijken, leer je de ware aard kennen van mensen en het leven.

Ik vermoed dat Typhoon toch nog heel erg is geconditioneerd door zijn religieuze en kerkelijke jeugd (hij wilde als kind dominee worden) en thans door zijn spirituele inslag. Daardoor denkt de tekst-neuriër dat er een hogere macht is die plannetjes smeedt omtrent ons lot. En dat is absolute lulkoek. Dat is niet zo. Het is veel meer oorzaak en gevolg, geluk, toeval en pech, een samenloop van omstandigheden en ga zo maar door.

Door zijn succes en doordat hij nu zo lekker in zijn vel zit, meent Typhoon klaarblijkelijk dat dit pad voor hem is uitgestippeld en dat hij van hogerhand een taak heeft meegekregen. Hij kan zich niet voorstellen dat dit hem allemaal overkomt zonder de invloed van een hogere macht. Maar dat vind ik echt een haast gemene (niet-empathische) en grove belediging voor al die lieve, leuke mensen die veel minder fortuin hebben vergaard en die vooral veel minder geluk, gezondheid en succes hebben. En die zo’n auto-ongeluk NIET overleven of die zwaar en levenslang gehandicapt zijn.

Als Typhoon nou nog zou leren om dat sprookjesachtige, voorkeursbehandeling-door-God-gedoe weg te laten, dan kraamt hij nooit meer onzin uit en dan is hij helemààl een grote inspiratiebron die echt bijna iedereen zou kunnen aanspreken en betoveren met zijn wijsheid, goedheid en goedlachsheid.

Face it, Typhoon. Je werkt keihard en bent talentvol, maar je hebt gewoon een paar keer heel erg veel geluk gehad in je leven. En je leven ontwikkelt zich niet zo, omdat ‘God’ iets met je van plan is, maar doordat het loopt zoals het loopt, mede door je eigen inbreng, maar ook door toeval, geluk, pech, het fijne netwerkje en de samenloop van omstandigheden.

En als je straks heel veel tegenslag krijgt, dan ben je aangewezen op je eigen kracht, weer dat geluk, je eigen leefpatroon en de steun en hulp van familie, collega’s en vrienden. That’s life. God heeft er niets mee van doen. Want hij bestaat niet. Alles is natuur en zoals de natuur en de natuur bestaat nou eenmaal uit constructieve en destructieve manifestaties, verschijnselen, gedragingen en mogelijkheden. Jij bent nou eenmaal zo’n menselijke, heerlijk geurende roos. Jij bent nou eenmaal een mooi en lief natuurverschijnsel. Een roos is geen doorn en een doorn is geen roos. It Is What It Is, Brother!

http://www.rolanddanckaert.nl

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s