Mark Rutte vertegenwoordigt alleen de geldverdieners

In ‘RTL Late Night’ dat ik overigens veel liever gepresenteerd zie worden door Peter van der Vorst dan door Humberto Tan zei onze minister-president Mark Rutte dat hij zich sterk maakt voor de mensen die hard werken, de stille meerderheid.

Typisch een uitspraak van een neoliberaal. Het VVD-kopstuk kijkt amper en alleen naar het feit of iemand werkt en of hij of zij geld verdient in en voor de samenleving. “Logisch en terecht,” zal hij zelf zeggen, en heel veel mensen/kiezers zullen het met hem eens zijn.

Rutte zal nochtans nooit expliciet – behoudens in bijzinnetjes of omdat het moet ter afronding – zeggen dat hij er is voor de kansarme mensen, voor de chronisch zieken, voor de Bijstandsgezinnen, voor de (onvrijwillig) werklozen en voor de mensen die het niet (op eigen kracht en zonder steun en hulp) lukt om in welk opzicht dan ook het hoofd boven water te houden. Rutte zal nooit heel tijdrovend en heel gepassioneerd opkomen voor de mensen die de vervolgstudie van hun kind niet of nauwelijks kunnen betalen, voor de studenten die een torenhoge studieschuld opbouwen en niet aan de bak komen, voor de asielzoeker, voor de mensen die de medische zorg nauwelijks of gewoon niet kunnen betalen, en ga zo maar door.

EEN ARMOEDZAAIER KRIJGT EEN EURO MEER TE SPENDEREN EN DE MILJONAIR EEN HALVE TON…

Rutte zal dit bestrijden. Hij zal zeggen dat onder zijn bewind iedereen erop vooruit gaat. Maar mijnheer de premier staat niet met beide benen in de maatschappij, en hij wil dat ook niet: hij wil zich alleen mengen onder de elite, onder zijn mensen, dat is hij van kinds af aan gewend. Deze minister-president kan zich totaal niet verplaatsen in mensen die het heel moeilijk hebben in deze maatschappij en/of met zichzelf. Hij weet niet hoe het is om bijvoorbeeld chronisch ziek te zijn en niet te kunnen werken en dan toch geen uitkering te krijgen. Dat komt meer voor dan je denkt, bijvoorbeeld door beoordelingsfouten door het UWV dat dan weer heel veel mensen die wel zouden kunnen werken een uitkering geeft! Dat is schering en inslag! Het UWV functioneert gewoon heel erg slecht. Ze doen maar wat daar, echt! Ik heb tal van praktijkvoorbeelden van mensen die echt ziek zijn en geen uitkering krijgen en mensen die maar wat aandikken en voorwenden en iedere dag lopen te klussen, zwart. DAT IS DE REALITEIT!!!!!

Een premier, überhaupt welke politicus dan ook, zou het vooral moeten opnemen voor de werkelijk zwakkeren/kansarmen, voor de mensen die daadwerkelijk hulp, begrip, hartelijkheid, menselijkheid en steun nodig hebben, die niet zonder overheidssteun kunnen.

Echter, Rutte beloont eer en vooral de mensen die zichzelf toch al goed kunnen bedruipen, die beloont hij echt veel meer dan de anderen. Want het enige wat hij voor ogen heeft en waar hij mee bezig is, is dat mensen hun eigen broek moeten (kunnen) ophouden. Wie dat niet kan, kan wel op net genoeg kruimels rekenen om te overleven, maar zou eigenlijk gewoon zelf wat meer de schouders eronder moeten zetten, vindt Rutte volgens mij. En heel veel stemmers zijn het roerend met hem eens.

Echter, welke politicus dan ook zou er voor alle groepen moeten zijn en niet één groep – die het leven toch al redelijk goed afgaat – moeten voortrekken.

Rutte zou zich voor alle groepen moeten inspannen, maar hij heeft bij herhaling zelf gezegd dat hij zich vooral hard wil maken voor zeg maar de hardwerkende elite, middenklasse en arbeidersklasse, kortom voor de mensen voor wie de overheid niet hoeft te zorgen.

Maar er zijn in het leven en de maatschappij zoveel meer scenario’s. Er zijn redenen, oorzaken als/waarom mensen niet (kunnen) werken, de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Maar Rutte is zoals bijna alle rechtse mensen nou eenmaal geen zorgzaam type. Zulke mensen zorgen vooral heel goed voor zichzelf en voor hun periferie, voor hun eigen ‘salarisgenoten’.

We leven in een tijd waarin er bijna alleen nog maar wordt gekeken naar wat je voor werk doet en hoeveel je verdient, dat je kan leveren aan de samenleving. Geen wonder dat steeds meer mensen die ondanks een enorme inzet en wilskracht niet (zo goed) meekomen zelfmoord overwegen of zelfs plegen, depressief worden, een burn-out krijgen, overspannen raken en zich ongelukkig en ongezien voelen. Geen wonder dat er een groeiende onvrede heerst, een gebrek aan samenhang, solidariteit en tevredenheid. Gevaarlijk! Je bent immers zo sterk als je zwakste schakels!

Het wordt meer en meer een harteloze, meedogenloze en gure prestatie- en concurrentiemaatschappij, en het wordt alleen maar steeds erger, zeker nu in bijna heel de wereld (zeer) rechts het voor het zeggen heeft of krijgt.

LINKSOM EN RECHTSOM DE MIDDENWEG OP!

Maar het gaat niet eens om links of rechts, want linkse leiders bakken er meestal ook helemaal niks van, die schieten meestal weer door in de andere richting. Kijk naar Venezuela en Cuba.

Het gaat erom of je de thermometer in de kont van de hele maatschappij durft te steken en of je de meting van de temperatuurmeter serieus neemt en dat je oog hebt voor de mensen die constant in de vorst bivakkeren, ook in de lente en zomer. Als zulke mensen het gevoel krijgen in de steek te worden gelaten of ternauwernood in leven gelaten te worden, dan krijg je enorme sociale rampen en veel persoonlijke tragedies!! Dat is toch niet zo moeilijk te snappen of wel?

Natuurlijk moet je als politicus tevens boekhouder zijn, dat grote huishouden runnen en ervoor zorgen dat de economie draait en de schulden niet te hoog oplopen, maar het geld wordt zo eenzijdig en onrechtvaardig, oneerlijk verdeeld! Er worden zulke slechte prioriteiten gesteld met waar het geld naartoe gaat, hoeveel geld waar naartoe gaat en naar wie.

Ik pleit helemaal niet voor een samenleving waarin iedereen die liever lui is dan moe een uitkering krijgt en iedereen wordt gepamperd. Helemaal niet. Dat is weer het andere uiterste.

Maar het uiterste van Rutte is evenzeer een zeer kwalijk beleid. En een oppervlakkig beleid. Door te wijzen naar de dalende werkloosheidscijfers en het aantrekken van de economie – let op, die voorspoed zal niet lang meer duren! – beweert Rutte dat hij het de afgelopen vier jaar goed heeft gedaan, maar  je kan je blind staren op cijfertjes en daarmee alle werkelijke verhoudingen uit het oog verliezen. En er zijn zoveel sluimerende en langlopende problemen die onze premier negeert en nooit benoemt, er zitten zoveel addertjes onder het gras die hij onder het tapijt veegt…

Van een brede lange termijn-visie met oog voor alle problemen (en niet alleen voor de economische en financiële trammelant) en voor alle inwoners van dit land is absoluut geen sprake.

Op zich mag de VVD van mij best weer in een nieuwe regering komen, met name voor de handel, economie en veiligheid en vanwege hun liberale karakter. Er valt veel op Rutte aan te merken, heel erg veel zelfs, maar het kan slechter. Het kan ook nog veel beter en vooral breder en dieper.

Ik zou het toejuichen wanneer er een brede regering kwam en wanneer de tegengestelde partijen dan toch compromissen zouden kunnen sluiten en de middenweg zouden weten te bewandelen. Zet de SP op de gezondheidszorg in het nieuwe kabinet: geef deze partij een vinger maar niet de hele hand. Laat ze zich uitleven als zorg-innovators. Profiteer van de kennis en de interesse van GroenLinks als het gaat om milieu en natuur. Laat 50 Plus in een nieuwe regering de belangen behartigen van de ouderen. En de ChristenUnie laat je meedoen vanwege de ethiek en moraal. Niets mis mee. Ten slotte zet je Pechtold (D66) op Buitenlandse Zaken: hij is de ideale diplomaat. En Wilders? Die zet je op sport! Die doe je op kickboksen. Kan hij lekker tegen zwarte en bruine bokszakken rammen en trappen. Heilzaam voor hem.

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s