Expres blijven zitten

Koen had een probleemloze schoolcarrière totdat hij op 3VWO kwam. Ineens ging het bergafwaarts met zijn prestaties. Hij doubleerde de derde en vierde klas en het is nu al haast zeker dat hij ook 5VWO moet overdoen. Zijn leraren en ouders kunnen maar geen verklaring vinden voor de neergang. De leefstijl van de Middelbare scholier is niet veranderd, zijn ouders hebben geen huwelijksproblemen, zijn gezondheid is goed en hij heeft het op school uitstekend naar z’n zin.

Maar wat Koen niet durft toe te geven, in de eerste plaats niet aan zichzelf, is dat hij huizenhoog opziet tegen het vervolgonderwijs aan de universiteit of een HBO. Liefst zou hij voor altijd in de veilige omgeving van zijn huidige school vertoeven, op fietsafstand van het ouderlijk huis. Koen heeft als het ware ‘vervolgstudievrees’of een ‘studentenleven-fobie’. En dat, terwijl zijn broer Peter een heerlijke tijd beleeft aan de universiteit en bij de studentenvereniging. Maar ja, Koen en Peter zijn altijd al heel erg verschillend geweest: Peter is heel sociaal, uithuizig, onafhankelijk, vrijgevochten en zelfverzekerd, terwijl Koen veel meer gehecht is aan zijn ouders, zijn best wel grote vriendengroep (zonder meisjes, terwijl Peter juist heel erg veel vriendinnen heeft en liefjes heeft gehad) en aan zijn leef- en schoolomgeving.

Koen is dus feitelijk (onbewust) bezig om tijd te rekken. Hij wil het moment dat hij naar de uni en misschien op kamers moet zo lang mogelijk uitstellen. Het is een gevoel dat heel diep in hem is geworteld en dat heel sterk is, en waar hij dus door wordt gedreven en naar handelt, maar dat hij niet wil erkennen. Koen is sowieso een binnenvetter en iemand die zijn gevoelens en emoties verdringt.

En het heeft niet eens zozeer te maken met niet volwassen willen worden. Dat is veel te ver en diep door gepsychologiseerd. Het heeft meer te maken met gehecht zijn aan het oude, vertrouwde, aan het huidige en met de behoefte aan een vertrouwde omgeving. In zijn gedragingen en woorden is Koen juist behoorlijk volwassen voor zijn leeftijd, en wijs. Meer dan Peter feitelijk. Maar Peter voelt zich vrijer en is meer een vrijbuiter, en die heeft het wat dat betreft makkelijker dan zijn jongere broertje. Koen zet niet graag nieuwe stappen.

Hopelijk komt het goed met Koen.

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s