‘Balkangondisch’ Kroatië

Oost-Europa is veel gezelliger dan menigeen in Nederland denkt of vermoedt. De mensen zijn er heel erg gastvrij, gaan er veel op uit en zijn erg veel bezig met socializen en met muziek maken en luisteren. Het gaat er heel Bourgondisch aan toe, maar dan op z’n Balkans. Tijdens onze vakantie in Kroatië – aan de Kroatische kust – hebben we weer genoten van de gezellige sfeer en tevens van mooie, oud-Romeinse steden als Zadar, Trogir, Split, Dubrovnik en Sibenik.

door Roland Danckaert

Nabij het centrum van de aantrekkelijke stad Zadar met haar compacte oude centrum verbleven we in een gezellig huisje met in de voortuin een olijfboom, een vijgenboom, een sinaasappelboompje en een citroenboom. Het viel ons op dat heel veel mensen in Kroatië – het land met de mooie, kale bergketens en de vele eilandjes – veel fruitbomen in de tuin hebben staan en/of een eigen moestuintje (aan huis) hebben. Ook de wijnranken ontbreken haast nergens. Een ontzettend vruchtbaar land dus. Maar ook authentiek, puur. Je vindt er nog betrekkelijk veel kleinschaligheid.

Kroatië heeft zoals de meeste landen een roerige geschiedenis. Het gebied werd al in de prehistorie bewoond, er zijn bewijzen van menselijk leven van 130.000 jaar terug. Turkse nomaden, Romeinse overheersers, de imperialistische Byzantijnen, de schrokkerige Oostenrijkers en Hongaren, de nazi’s en hun bondgenoten, de anti-nationalistische, communistische maarschalk Tito… ze hebben allemaal de scepter gezwaaid over en in Kroatië, dat prachtige land aan de Adriatische Zee, sinds 1991 onafhankelijk van Joegoslavië.   

Het meest verrassend vonden we de mooie, oude binnenstad van Split waar het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus niet als monument staat te pronken, maar door de eeuwen heen ook echt nieuwe functies heeft gekregen.

Maar het belangrijkste is dat de mensen niet van steen zijn. Kroaten zijn net als de meeste mensen ten oosten van Duitsland ware gezelligheidsdieren die volop te vinden zijn in de vele koffietentjes en barretjes.

Vergeet trouwens niet een uitstapje te maken naar de Bosnische stad Mostar met de bekende oude brug die in de Balkan-oorlog werd vernield maar opnieuw werd opgebouwd. Je waant je in het islamitische Mostar in een gezellig, oud stadje in Turkije met heel veel souvenirkraampjes en leuke eettentjes. Als je met je Kroatische huurauto de grens met Bosnië overgaat, verzeker je er dan van dat je extra hebt betaald bij de autoverhuurmaatschappij om in Bosnië te mogen rijden. Als je in Bosnië een aanrijding krijgt met je huurauto of er gebeurt iets anders, dan ben je in elk geval verzekerd en dan kan je aantonen dat je toestemming had om door Bosnië te rijden. Bosnië is trouwens goedkoper qua prijzen van benzine, eten, kleding en supermarktgoederen.

Misschien heeft dit beknopte stukje jou/u nieuwsgierig of zelfs warm gemaakt om een bezoek te brengen aan Kroatië. Ik ken behoorlijk wat mensen die ook in dit heerlijke land zijn geweest en ze zijn echt allemaal even enthousiast.

http://www.rolanddanckaert.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s