De oude darter

Het is 1540. William is een van de ridders die in dienst is van Hendrik de Achtste, de man die op zijn zeventiende koning werd van Engeland en behalve een brute vrouwenverslinder, groot krijgsman en wrede, moordlustige potentaat een behoorlijke componist was én een groot liefhebber van sport waaronder het gooien met pijltjes. Van zijn tweede vrouw Anna Boleyn – die hij na drie jaar huwelijk liet onthoofden om daarna nog vier keer te trouwen – had hij zelfs een dure set met rijk bewerkte darts cadeau gekregen. Het zullen wel geen liefdespijlen van Cupido zijn geweest, gezien de onmenselijke manier waarop Hendrik zijn eega liet vermoorden.

Ook ridder William was dol op darten. Met name in de wintermaanden gooide hij met collega’s pijlen en speren op de omgekeerde bodems van bier en wijnvaten of op afgezaagde boomstammen. Onderling hielden ze vele competities. Vaak werd William tweede, achter meester-gooier James. Het spel was toen al zeker een paar eeuwen oud, want de eerste vermelding van het voor het plezier gooien met pijlen is terug te vinden in de Oxford English Dictionary uit 1314. Pas in de twintigste eeuw, vijf eeuwen na ridder William, zou de moderne dartsvorm worden bedacht door een Engelse timmerman. Daarvoor werd in Britse pubs al met pijltjes gegooid waarbij een nagemaakte vogel voor een roos met ringen aan het plafond werd gehangen en het de bedoeling was om de pijl door de snavel te boren en zo de ‘gepijlde’ snavel op de roos te priemen.

William was geen domme ridder. Oersterk en krijgshaftig, dat wel, maar intelligenter dan je van een ridder zou verwachten. Zijn collega-ridders waren niet zo schrander. Ze lachten hem uit of negeerden hem wanneer William tegen hen zei dat het gooien met de pijlen ter vermaak welhaast moest stammen uit vroegere tijden toen de mens alleen nog maar jager was en het de bedoeling was om met een rake worp van de speer een dier te doden, voor de consumptie en vacht natuurlijk. De meeste ridders waren zich helemaal niet bewust van de ontwikkeling van de mens en dachten dat het vrijwel altijd zo was geweest zoals het eraan toe ging in hun tijd.

William wel. Als hij met de pijltjes gooide op het doelwit, dan verbeeldde hij zich dat hij een oude jager was die in de bosjes zat te loeren en zat te wachten op een lekker wilde ree, een haas, een varken of een bizon!

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s