Karel blijft uit medelijden bij zijn vrouw

Karel is chronisch ziek. Zijn vrouw Ilse zorgt voor hem. En ze zorgt dat er brood op de plank komt.

Karel en Ilse – kinderloos – zijn goede maatjes van elkaar. Helaas is van lichamelijkheid tussen hen beiden bijna geen sprake meer, en niet alleen door zijn beperkingen en kwalen. Op de een of andere manier is het lichamelijke contact tussen de echtelieden verwaterd, al was dat contact eigenlijk nooit zo heel erg goed. Ze hadden van begin af aan meer een mentale en emotionele klik met elkaar, en die hebben ze nog steeds. Natuurlijk spelen zijn handicaps een rol bij deze ontwikkeling. Het accent kon door zijn lichamelijke toestand nooit liggen op de seks in hun relatie. Maar het is niet de seks die Karel mist, als wel die kleine, dagelijkse intimiteiten met de kleren of pyjama’s aan.

Karel verlangt naar meer. Hij zoekt passie, heeft behoefte aan strelingen, knuffels en zoenen. Hij houdt het bijna niet meer uit. Er moet iets gebeuren. Bij Ilse is hij in vele opzichten tevreden, maar niet in dat opzicht.

Doch, Karel (54 jaar) blijft bij zijn boterbriefje-liefje, omdat hij medelijden heeft met zijn vrouw. Je zou het eerder andersom verwachten, inderdaad. Dat zij bij hem blijft, omdat ze vindt of zichzelf oplegt dat ze voor hem moet blijven zorgen, omdat er niemand anders is die zo volhardend en liefdevol naar hem omkijkt als zij het niet doet (en dat is ook zo). Karel kan zich niet in zijn eentje redden.

En ach, misschien blijft Ilse ook wel deels bij Karel, omdat ze hem zielig vindt en/of uit loyaliteit en plichtsbesef. Je weet nooit wat mensen zouden doen als de situatie compleet anders zou zijn, als in dit geval Karel gezond was geweest. Misschien was er dan toch ook wel meer sprake geweest van lichamelijkheid tussen hen. Nu is het zo gegroeid, dat hij vooral haar zorgenkindje is. En dat is niet erotiserend, sexy of aantrekkelijk, voor beiden niet.

Mogelijk blijft Ilse bij hem, omdat ze geen andere opties heeft. Als er een heel leuke en aantrekkelijke, andere man in haar leven zou komen op wie ze verliefd wordt, dan zou de verleiding groter kunnen worden om Karel te bedriegen (zij wil ook weleens goede seks!) of zelfs de rug toe te keren en als vrienden uit elkaar te gaan. Misschien heeft hij geen zin meer in seks met zijn vrouw, omdat de lichamelijke warmte ontbreekt, en daarbij kan het zijn dat zij geen zin heeft in knuffels met Karel, omdat de seks niets voorstelt.

Karel heeft nochtans wél andere relatie-opties. Hij heeft twee vrouwen leren kennen die hem allebei kunnen en willen geven wat hij zo nodig heeft. Ook psychologisch klikt het met die dames. Ondanks zijn ziekte zien ze een leven met hem helemaal zitten (ze vinden hem geweldig wijs en knap!), al is Karel bang dat ze van die enorm grote afstand moeilijk kunnen inschatten en beoordelen hoe samenleven met hem eruit ziet en voelt. Het is geen pretje om op den duur toch opgezadeld te zitten met iemand die constant verzorging nodig heeft. Karel weet dat hij zo’n lieve en goede vrouw als Ilse nooit meer zal vinden, en al zeker niet in zijn situatie. Ze is alles voor hem, behalve zijn minnares. Ze doet alles voor hem, behalve spontaan, vrij en passievol knuffelen.

Niets is absoluut, alles is relatief, gemengd, tegenstrijdig en gekleurd. Zo ook een liefdesrelatie. Karel heeft weinig te klagen met Ilse, maar dat ene hiaat is zo groot dat het de berg aan zegeningen onderdrukt.

Hij zou het avontuur aan kunnen gaan met een van die andere vrouwen. Hij zou zich van Ilse los kunnen maken teneinde vrij te zijn om zichzelf te bieden waarnaar hij zo intens verlangt. Maar medelijden met zijn helpende hand en levensvriendin houdt hem tegen. En waarschijnlijk is dat voor hem uiteindelijk het allerbeste. Als je honger hebt, kun je op jacht gaan, maar als je buitengewoon verzwakt bent en niets zeker is, loop je een vergroot risico dat het slecht afloopt. Om te jagen en imponeren moet je vitaal zijn en blijven. Anders is het middel erger dan de kwaal.

Tevreden leren zijn met wat hij wel heeft en wat Ilse wél voor hem betekent, is zijn devies…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Karel blijft uit medelijden bij zijn vrouw

  1. safealove zegt:

    Je kunt ook niet alles hebben, toch?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s