Gymleraren moeten meer signaalfunctie krijgen

Hoe iemand en dus ook een scholier in zijn of haar vel zit, komt vooral tot uiting tijdens non-verbale activiteiten, zoals sport (en gymles). De gymleraren, voetbaltrainers, hockeytrainers, tenniscoaches en andere sportinstructeurs zouden daarom (veel meer) getraind moeten worden om bepaalde non-verbale boodschappen te signaleren en deze signalen door te zenden naar andere docenten alsmede naar decanen/mentoren, ouders/verzorgers en hulpverleners(instanties). Ik heb het dan over signalen zoals een gebrek aan zelfvertrouwen, abnormale (spier)spanningen, (sociale) angsten, eenzaamheid, en eetstoornissen. Nu is het nog veel te vaak zo, dat de gymleraren en sportinstructeurs alleen maar kijken naar de prestaties, en te weinig naar de persoon, het individu.

Een simpel voorbeeld uit de eigen ervaringswereld. Als de gymleraren vroeger op mijn middelbare school hadden opgelet en attent en daadkrachtig waren geweest, dan hadden ze kunnen zien dat ik plotseling aanzienlijk vermagerde (eetstoornis) en buiten-normaal gespannen was.

Echter, niet alleen de gymleraren op school en de sportinstructeurs op de sportclub zouden (veel meer) getraind moeten worden op het (h)erkennen van non-verbale en tevens verbale signalen, ook de andere leerkrachten zouden niet moeten schromen om bepaalde indrukken en signalen zo snel mogelijk te bespreken met het desbetreffende kind, en het dan niet laten bij een paar (stroeve) gesprekken. Sprake zou er dienen te zijn van een intensieve, langdurige begeleiding.

De docenten hebben vanzelfsprekend al genoeg te doen, maar zij kunnen wel de eersten zijn die het signaleren en het balletje aan het rollen brengen. Men moet niet (langer) wegkijken of denken dat het kind met rust gelaten wil worden. Dat laatste is wellicht zo, maar het is niet in het belang van een kind om negatieve ontwikkelingen te laten aankoeken.

Scholen zullen zeggen dat ze al heel veel doen op dit vlak, maar mijn ervaring is dat dit nog veel te weinig en te weinig aanhoudend en professioneel gebeurt.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s