Blij dat De Sint is opgerot

Ik ben altijd weer blij als het 5 december is geweest en die stomme Sint met z’n gouden en zwarte staf is opgehoepeld. Kunnen ze die pakjesboot niet eens torpederen? Rot toch op met je stomme tradities. Alsof alle tradities bij voorbaat onschuldig zijn en tradities niet bekritiseerd mogen worden.

Waar is IS als je ze nodig hebt? Er zat niet één verdacht pakketje tussen al die enorme surprises, terwijl je me geen groter plezier zou doen dan wanneer dat stoomschip zou worden opgeblazen, met de hele crew nog aan boord.

Een verderfelijk, kapitalistisch rot-feest vind ik het, Sinterklaas. Alles draait om dat kut-consumentisme, om hebben, krijgen, verlangen… De ouders en opa’s en oma’s pakken op 5 december nog eens EXTRA groot uit. De jeugd heeft de volwassenen volledig ingepakt! De Nederlandse kinderen worden door de arme en rijke ouders al het hele jaar door verschrikkelijk verwend en als prinsen en prinsessen behandeld,  en op Sinterklaas-avond doen we het allemaal nog eens dunnetjes over. Gewoon, omdat het kan, en omdat we de schrijnende armoede in andere delen van de wereld maar ook in eigen land toch niet kunnen (lees: willen) verpulveren.

Gisteravond – pakjesavond – zag ik op tv fragmenten van kinderen die oh zo blij waren dat ze (weer) hadden gekregen wat ze zo ontzettend graag wilden. Sinterklaas draait helemaal niet om de gedichten en de warme speculaas bij de warme chocomel. Het draait puur om hebben, krijgen, wensen, geven… om materialisme! Stuitend! Heel veel kinderen in dit land hebben het al veel te goed (in materieel opzicht) en gestimuleerd door de reclames, het bedrijfsleven en vals sentiment wordt op 5 december de kroon op het perverse kapitalisme gezet. Walgelijk!

Sorry hoor, als ik je gezelligheid bederf. Maar ik haat die kut-Sint en z’n kloten-Pieten! Op 6 december ben ik ieder jaar opnieuw de meest opgeluchte mens ter wereld, blij dat die verzonnen figuren weer in het niets zijn verdwenen.

Hoe wij dat hebben gedaan met onze kinderen? Mijn vrouw en ik hielden het klein op pakjesavond. Geen dure cadeaus, en ook niet veel. Gewoon een extra gezellige avond met wat lekkers en elkaar. Onze kinderen hebben werkelijk bijna nooit gezeurd om grote geschenken, hun wensenlijstje was nooit lang en duur. Halleluja! Ze zijn slim en kwamen er allebei al op heel jonge leeftijd achter dat die Sint maar een nepper is. Toen ze allebei niet meer geloofden, hebben we geloof ik nog één jaar wat cadeautjes gegeven op pakjesavond (pennen, knalerwten en ander goedkoop spul waar ze blij mee waren), maar die traditie hebben we snel helemaal afgeschaft. En ach, extra gezellige avondjes, die initiëren we eigenlijk al vaak zat. Wij hebben geen kalenderfeesten nodig om er speciale dagen of avonden van te maken. We prikken geen datum, we plukken de dag!

Ik haat gewoon al die ouders die menen dat ze hun kind (nog meer) duur spul moeten en willen geven en ik haat al die kut-kinderen die pas echt blij zijn als ze weer het nieuwste geluk uit de winkel hebben gekregen. Er zijn al heel erg veel vervelende mensen op deze wereld en door onze verdorven maatschappij worden al die vervelende mensen nog meer verdorven. Het versterkt elkaar.

U leest hier nu dus het verhaal van een gelukkig mens. De Sint en z’n aangebrande gevolg is weer voor een jaar verdwenen in de vergetelheid. Alhoewel, die verdomde Zwarte Piet-affaire blijft het hele jaar door sudderen op laag en soms hoog vuur. Daar komen we alleen maar vanaf als we dat stomme tyfus-feest gewoon netjes in de ban doen, als we kappen met deze tering-traditie.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s