De conflict-kapitein

G. Wilders leeft (op) van conflicten. Hij is ervoor om overal op tegen te zijn. Vanuit de underdog-positie blaft en bijt hij dat het een lieve lust is. En er zijn in dit land heel veel bange en boze burgers die hun hoop hebben gevestigd op de leider met het Ku Klux Klan-kapsel. Koekkoek!

G. Wilders zoekt de aanval door te pretenderen dat hij in de verdediging wordt verdrukt en dat alle rechtgeaarde Nederlanders in de verdediging worden gedrukt. Hij is tegen alles en iedereen die het niet met hem of met zijn woordkeuze eens is. Met Hitler heeft hij gemeen dat hij meent de redder van een natie te kunnen zijn door de strijd aan te binden met de ongewenste elementen.

Zijn hele politieke leven bestaat uit het zoeken naar en van het conflict. Hij is harmonie en diplomatie blijkbaar niet gewend en zoekt er ook niet naar. Ik vraag me steeds vaker af wat er in zijn jeugd, puberteit, adolescentie en daarna mis is gegaan. Zo iemand kan toch nooit gelukkig zijn? Alhoewel, zijn populariteit en alle aandacht maken hem waarschijnlijk trots, blij en energieker.

Het conflict-model… Daar gaat hij niet echt gebukt onder, want anders was zijn gezondheid allang naar de knoppen gegaan. Ik zou van zoveel oprechte boosheid en betrokkenheid helemaal overspannen worden. Dat zou te stresserend en destructief zijn. Hij moet er dus ergens wel heel erg van genieten, van het spelletje dat hij speelt. Dat hij zelf bewust is van het spelen van een spelletje, geloof ik niet. Hij is en kan niet anders dan zoals hij doet.

Ik geloof dat G. Wilders zelfs met zijn eigen familie allerlei conflicten heeft. Het lijkt voor hem brandstof te zijn, al die ruzies en onenigheid.

Best veel mensen vinden dat Wilders zegt wat vele mensen (terecht) denken. Hij mag dan veel zetels gaan halen en zijn partij mag dan de grootste worden, toch is de meerderheid in Nederland niet gecharmeerd van zijn plannetjes en woordkeuze. Wat gaat Wilders, als hij straks premier mocht zijn, met al die autochtonen doen die het niet met hem eens zijn, die kiezen voor een andere benadering van de problemen? Daar ben ik benieuwd naar. Stuurt hij die mensen naar binnenlandse strafkampen?

Wilders is in mijn ogen vooral geen rechtvaardige, briljante, diplomatieke en visionaire politicus. Hij is me sowieso te rechts en ik hoor hem nooit over de aanpak van problemen als de klimaatverandering, de kloof tussen arm en rijk, de voor velen bijna onbetaalbaar geworden zorg, de problemen met en in het onderwijs en de slechte staat van het ecosysteem hetgeen op de langere termijn een enorm probleem gaat opleveren.

Ik ben niet tegen de EU en hoop dat de EU intact blijft, maar een wat strenger integratie- en immigratiebeleid en het strenger alsmede sneller straffen van criminelen vind ik op zich niet eens zo verkeerd.  En voor mij hoeven er ook niet overal in dit land moskeeën te verrijzen. Maar ik hoor Wilders nooit over de aanpak van Nederlandse pedo’s in binnen- en buitenland, over de Nederlanders die buitenlandse arbeiders uitbuiten, over het gevaar dat sommige  motorbendeleden stichten enzovoorts. Het is me allemaal te eng zoals hij politiek bedrijft en zich uit, eng in de dubbele betekenis van het woord. En te rechts, te kapitalistisch. En te nationalistisch.

En wanneer komt hij eens met (briljante) oplossingen. Minder Marokkanen, is dat zijn enige aanpak? Jeetje, wat zullen we dan profiteren van minder files, minder bureaucratie, minder klasse-justitie, een beter sociaal stelsel, een meer betaalbare en betere gezondheidszorg, beter en toegankelijker onderwijs en een schoner milieu!

Maar hoe ontwrichtend het ook zou zijn als hij aan het bewind komt… laat het maar gebeuren en laat hem maar eens bewijzen dat hij de beste kapitein van het lek geslagen schip is. Laat hem en zijn kompanen maar eens bewijzen dat ze het land kunnen redden, zonder zich te buiten te gaan aan allerlei malversaties, misstanden en andere malheur. Het zal G. Wilders en zijn partij niet lukken om de juiste koers te varen. Maar als een groot deel van dit volk in de geblondeerde underdog toch de beste navigator ziet, let it be…

De geschiedenis heeft bewezen dat de meest wijze en vredevolle mensen en ook leiders toch geen echte, eerlijke en lange kans en te weinig achterban krijgen… Het was al een verloren zaak en dat wordt het steeds meer.

Wat een verademing dan om Pepe Mujica te horen spreken, de filosofische, socialistische leider van Uruguay die 70 procent van zijn inkomen afstaat aan de arme mensen en zelf in een oude Volkswagen Kever rondrijdt, een beetje de paus Franciscus van de politieke globe… Een humane, menselijke, wijze man, echt een man van het volk. Wilders is helemaal geen man van het volk! Totaal niet! Hij voelt zich ver verheven boven de massa! Hij heeft zelf nooit ervaren hoe het is om een gewone burger te zijn, hij heeft zich altijd in en achter de politiek verschuild!

Het is onmogelijk om als politicus en politieke partij een zo ingewikkeld en groot(s) iets als een land in deze geglobaliseerde wereld altijd en helemaal goed te leiden en alleen maar de juiste en beste beslissingen te nemen en oplossingen te bedenken. Daarvoor is de geëconomiseerde samenleving veel te complex en te divers, te tegenstrijdig qua belangen. Maar het is al heel wat als de intenties goed zijn (alsmede de plannen daarbij aansluiten) en de woorden zalvend…

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s