Naakte agente

De in 2004 op 83-jarige leeftijd overleden Duitse fotograaf Helmut Newton – die via een (oorlogs)verblijf in Australië naar de Verenigde Staten verhuisde – was een grote ster in de mode- en glamourfotografie. De zoon van een Joodse knopenfabrikant-familie maakte schitterende, stijlvolle erotische foto’s, zeer controversieel. Zo fotografeerde hij eens een vrouw in een politie-uniform, maar zonder broek en onderbroek (wel met schoenen en gordel voor pistool): haar vagina en benen waren/zijn onbedekt. Heel mooi en prikkelend.

In een boekhandel trof ik een fotoboek aan met zijn werk. Ik had nog nooit van hem en zijn werk gehoord. Maar nu ben ik een fan van zijn arbeid. Soms maak je kennis met iemand en/of iemands productie lang of kort voor haar of zijn dood en verrijken zijn of haar voortbrengsels alsnog je leven. Dan doe je er als dode pas echt toe, dan blijf je geen anonieme, nutteloze gestorvene!

Naaktfotografie – en ik heb het hier niet over porno, maar over kunst – kan ik zeer waarderen. De prenten van de Amerikaanse kiekendief Jock Sturges van families en met name meisjes en jonge vrouwen op naaktcampings waar hij zelf ook verblijft, kan ik evenzeer zeer bejubelen. Gestyleerde geilheid, zou je het kunnen noemen, maar dergelijke smaakvolle en oprechte naaktfotografie vind ik vooral een ode aan het grootste, mooiste kunstwerk dat er bestaat: het menselijk lichaam (dat bepaalde karaktertrekken en het humeur blootlegt).

Bovendien heb ik behoefte aan visuele confrontaties aangaande en open dialogen over seksualiteit.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s