Levenseinde vastleggen

Het komt steeds meer in zwang dat mensen de euthanasie of de natuurlijke dood van zichzelf of van een dierbare (laten) vastleggen middels film en/of fotografie, zodat de nabestaanden dat bijzondere moment van afscheid later nog eens kunnen terugzien en er herinneringen aan kunnen ophalen.

Vroeger werden alleen feesten zoals trouwpartijen, verjaardagen en de doop geregistreerd met de videocamera en/of het fototoestel. Tegenwoordig wordt steeds vaker ook de droefenis vastgelegd voor het nageslacht. ‘Gezellig’ met z’n allen rondom het sterfbed.

Natuurlijk, wanneer iemand sterft en de familie kan en wil daarbij zijn, dan kunnen er onbetaalbare, mooie ogenblikken ontstaan. Is het zo vreemd dat mensen die memorabele momenten willen (laten) opnemen?

Het zal niet ieders kop of thee zijn. Menigeen vindt het vast en zeker morbide en/of ongemakkelijk om de laatste woorden van het levensverhaal en de laatste punt achter de laatste zin te (laten) vereeuwigen. Maar er zijn ook mensen die op het moment zelve en daarna steun ontlenen aan het feit dat de laatste ademteug en de laatste gesprekken worden gefotografeerd en/of gefilmd. Zelfs de stervende kan daar enige voldoening uit putten.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s