Nieuwsketenen

Het lijkt, of misschien is het wel echt zo, dat het nieuws ons steeds meer beheerst, en dan vooral het wereldnieuws. De globe is een stadsdeel geworden waar je voortdurend van alle calamiteiten op de hoogte wordt gesteld door jan en alleman.

Het nieuws beheerst ons, wij beheersen het nieuws niet meer. Het nieuws beheert ons, bezit ons. Het is alsof het (wereld)nieuws – al die ellende – onze enige, echte gemeenschappelijke noemer is geworden, ons enige bindmiddel, het enige dat ons allemaal domineert.

Maar het nieuws gaat feitelijk meestal niet over u, jou en mij, over ons geluk, onze tragedies, onze zorgen, onze ziekten, onze gevoelens, emoties en gedachten. Het nieuws gaat eigenlijk vrijwel altijd over anderen en over zaken die eigenlijk niet zo heel veel impact op ons praktische bestaan hebben, maar die tegelijkertijd ons leven beheersen doordat we haast allemaal nieuwsjunk zijn en worden overspoeld door nieuws-tsunami’s. Steeds meer, steeds heviger, zoals alles steeds meer en steeds heviger wordt.

Ik moest hieraan denken bij het bekijken van de eindejaarsvoorstellingen  van Claudia de Breij en Javier Guzman. Van beide shows heb ik intens genoten. Wat heeft Nederland toch goede cabaretiers, en veel ook, zeker relatief beschouwd! Maar beide optredens werden zowat volledig beheerst door het wereldnieuws, door de vluchtelingenkwesties, de terroristische aanslagen en de angst voor nieuwe aanslagen en voor radicale, fanatieke moslims die van Nederland beetje bij beetje een islamitische staat willen maken. En daarbij ging het ook over de bekende helden die ons dit jaar zijn ontvallen, waarbij de dood van de zanger Colin Vearncombe (beter bekend als Black) helaas nooit werd gememoreerd: the story of his life is the story of his death. Door het grote publiek alleen maar bekend en erkend door die ene hit ‘Wonderful life’, terwijl hij zo ontzettend veel andere uitstekende songs heeft geschreven en gezongen, betere zelfs dan ‘Wonderful Life’.

Natuurlijk, terrorisme, de problemen met radicale moslims en helden die sterven… dat is allemaal niet niks (ofschoon ik vind dat de aandacht voor dit alles veel te gortig en te langdradig is).

Maar het is net alsof alle media, politici en burgers over de hele wereld steeds maar weer op die zelfde paar nieuwsitems zitten te broeden, en dat dit ons leven is gaan beheersen. Dat wat/wie je aandacht geeft, groeit. Vanzelf. Daar hoef je verder niets voor te doen.

Mijn eigen leven en dat van miljarden andere zielen werd helemaal niet bepaald door angst voor terrorisme, terroristische aanslagen, vluchtelingen en Wilders. Het ging ook het afgelopen jaar gewoon weer om rekeningen betalen, de vrije tijd zo leuk mogelijk invullen, proberen te herstellen van ziekten, proberen om te gaan met problemen, genieten van alles dat genietbaar is, werken, ontspannen, inspireren en geïnspireerd worden plus eten, drinken, slapen en neuken/vrijen/de liefde bedrijven.

Donald Trump, Colin Vearncombe, George Michael, Johan Cruijff, Muhammad Ali, David Bowie, Erdogan, Geert Wilders, Marianne Thieme en terroristen hadden daar geen enkele invloed op.

Hiermee tracht ik het belang van het nieuws en het op de hoogte blijven van het nieuws te relativeren. Het mag best een onsje minder. Maar misschien had ik dan naar de show van Tineke Schouten moeten kijken. Dat ging niet over het nieuws, maar over typetjes. Echter, dat was me dan toch weer te melig en te flauw. En Claudia en Javier waren verschrikkelijk goed op dreef. Wat ze zeiden over het nieuws, sneed hout. Het zet helaas geen zoden aan de dijk, want ze hebben geen enkele invloed en macht op de grote krachten en machten in en van deze wereld/maatschappij, maar het was wel goed voor een paar uurtjes genot. Door hun talent en inzet, alsmede door de heerlijke warme chocomel en wafels en de liefde van en voor mijn gezin waren de laatste vier uur van 2016 zowat de beste van mijn kloten-jaar…

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s