Het zwanenmeer

Aan de rand van de stad zat ik in het ovaalvormige park met middenin een meer waarin eenden, futen en twee zomerwolken-witte zwanen zwommen. De twee zwanen leken op een eeneiige tweeling, niet van elkaar te onderscheiden, althans niet voor mijn leken-oog.

Het water van het meer was bedekt met een dun laagje ijs. De eenden die op deze ijzel-gladde schaatsbaan landden na hun korte vlucht gleden een heel stuk door. Schaatsende eenden had ik nog nimmer ontwaard, u wel? Sven Kramer heeft er concurrenten bij gekregen!

De zwanen dronken in het ijsvrije gedeelte van het meer van het bruinige water. Heeft u een zwaan al eens zien lurken?  De snavel gaat diep in het water en de saxofoon-vormige hals wordt helemaal gestrekt, met de snavel in de lucht, zodat het vocht niet in de bocht blijft steken. Drinken is een ware halszaak voor zwanen!

Nadien wierp een van de grote, witte watervogels zich op als ijsbreker, nadat hij al een paar keer in een wak had getrapt. De ijs-spiegel brak en weldra lag er een puzzel met grote scherven op het wateroppervlak.

Nieuwsgierig geworden naar het fenomeen ‘zwaan’ ging ik eens op ontdekkingstocht op het internet. Ik meende te weten dat zwanen monogaam zijn. Zij wel. Vroeger naaiden vrouwen een zwanenveer in het hoofdkussen van hun echtgenoot, want men geloofde dat hij dan trouw zou blijven, net als de trouwe zwaan. Hoeveel geloof en kennis is ondertussen wel niet onzin gebleken?

Recente studies blijken namelijk aan te tonen dat waarachtig de monogaam geachte halsdieren elkaar bedriegen en dat er warempel echtscheidingen plaatsvinden. Als zelfs de zwaan niet monogaam is, dan heeft ook Moeder Maria vast vals gespeeld…

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s