Fuck de nieuwsfeiten

Volgens Ruud Koopmans, hoogleraar migratie in Berlijn, zijn wereldwijd 50 miljoen moslims bereid om geweld te accepteren om hun geloof en hun heilige boek – respectievelijk de islam en de koran – te verdedigen.

Volgens de hoogleraar zou in Nederland 45 procent van de mensen van Turkse en Marokkaanse komaf de koran boven de Nederlandse wet stellen en kunnen deze lieden daardoor als fundamentalistisch (lees: gevaarlijk) worden beschouwd.

Dit nieuws beheerste de Nederlandse media gisteren en vandaag.

Maar wat heb je aan zulk nieuws en hoe moeten we deze conclusies uit peilingen interpreteren? Moeten we ze wel doorspitten en interpreteren?

In een tijd waarin er toch al sprake is van een enorm spanningsveld en polarisatie draagt ook dit onderzoek van de hoogleraar voornamelijk bij tot verergering van de wederzijdse achterdocht, angst en haat. Het gaat of ging weer over de islam, moslims en terrorisme en al die woorden, conclusies, discussies en interpretaties – die al minstens vijftien jaar iedere dag aan de orde van de dag zijn – sorteren geen enkel positief effect en bieden geen enkele oplossing.

De hoogleraar is er druk mee bezig geweest en heeft ermee zijn zo vurig gewenste aandacht gekregen, maar wat moeten en KUNNEN we er verder mee, met die ondervindingen?

En waarom is er bijvoorbeeld vanuit de media zo weinig nadrukkelijke en expliciete belangstelling voor de moslims in ons land en andere landen die blij zijn met Nederland en die ruimdenkend en tolerant zijn? We hebben positieve voorbeelden en geluiden nodig. Die zijn net zo realistisch! En veel meer opbouwend! Echter, de relzieke media leven van de conflicten. De media zijn er niet voor de samenleving, maar voor hun eigen oplagecijfers, kijkcijfers en advertentie-inkomsten. Ze willen allemaal the talk of the world zijn.

Nou, we ‘weten’ nu dus dat een grote minderheid van de Turken en Marokkanen in ons land en vijftig miljoen van alle moslims in de wereld de waarden van de islam met hand en tand willen verdedigen. Echter, hoe is de vraag gesteld aan de ondervraagde mensen? Is hiermee soms gezegd dat al deze mensen IS aanhangen en terrorisme goedkeuren? Is hiermee gezegd dat al deze mensen een potentiële terrorist zijn en ZELF geweld zullen gebruiken?

NEE!

Volgens mij  gebruikt Koopmans zijn eigen afkeer en angst vanwege de islam om zijn punt te maken en kracht bij te zetten. Als je hem vraagt naar de oplossingen, dan begint hij te stamelen en kan hij er niet meer van maken dan dat we moeten ophouden om te doen alsof de islam hier niets mee te maken heeft. Maar wat helpt dat? Impliciet lijkt Koopmans het eens te zijn met Wilders. Toch?

Als je menige christen zou vragen of hij of zij de Bijbel als de enige waarheid ziet en boven de wet stelt, dan krijg je volgens mij dezelfde statistieken. Er zijn in dit land nog ontzettend veel fundamentalistische christenen en fundamentalistische spirituele mensen. Ik vermoed zelfs dat heel veel christenen zullen zeggen dat ze bereid zijn om geweld te (laten) gebruiken om het christendom te verdedigen. Maar zeggen en doen, is iets heel anders.

En nogmaals, er zijn zo ontzettend veel moslims in ons land en daarbuiten die geweld verfoeien. Er is overal zoveel sprake van integratie en verbinding. Laat dat OOK eens veel vaker en meer zien en horen! Maar ja, daar zitten die sensatiebeluste media niet op te wachten.

Trouwens, zulke expliciete non stop-waarschuwingen hoor je niet over blanke pedofielen over de hele wereld en ook in ons land, over Nederlanders die buitenlandse arbeiders uitbuiten, over politici die de waarheid niet spreken en hun beloftes niet nakomen, over welgestelde mensen die belasting ontduiken en over bedrijven die het milieu verzieken. Het gaat steeds alleen maar over moslims en de islam, zo afgezaagd, zo monomaan, zo monotoon. En die paar terroristen die een aanslag plegen krijgen zo hun zin: ze eisen de hele boel op en krijgen alle aandacht! Het loont dus om als moslim-terrorist je slag te slaan!

Nee, ik ben echt niet naïef. Ik besef terdege dat er problemen zijn door en met moslims en dat de islam en onze overwegend progressieve westerse maatschappij elkaar vaak bijten, ook in ons land. Maar juist daarom is het nodig dat we de spanning ook eens afromen en de achterdocht ook eens vervangen door vertrouwen, alsook dat we eens de hand in eigen boezem steken en kritisch zijn op ons eigen doen en laten in plaats van alleen maar af te geven op andere bewinden en culturen.

Maar wees vooral ook eens actief om de lieve, goede mensen aan het woord te laten. De meeste mensen deugen en zijn geweldloos, zelfs als ze geweld door anderen toejuichen om de koran en islam te beschermen.  De meeste mensen hebben een grote mond, maar staan aan de zijlijn te schreeuwen, ongevaarlijk.

We zullen moeten relativeren en realistisch moeten zijn. Aanslagen kunnen we helaas niet helemaal voorkomen, al doen we nog zo ons best om de beste en strengste veiligheidsmaatregelen toe te passen en IS en andere terreurgroepen op alle mogelijke manieren te bestrijden. Het is er helaas bij gaan horen. We moeten ons er niet bij neerleggen, maar we moeten het wel accepteren als helaas onvermijdelijke realiteit.

Het is aan de politiek om verstandige, wijze oplossingen en maatregelen te bedenken en aan de kiezers om een verstandige keuze te maken in het stemhokje. Je stem moet gaan naar een partij die duidelijkheid hoog in het vaandel heeft staan, alsmede diplomatie, gematigdheid maar toch ook strengheid jegens een ieder die de wet overtreedt en die een gevaar vormt of dreigt te vormen plus het benoemen van de positieve voorbeelden. Ik denk zelf aan GroenLinks of D66. De SP heeft mijn sympathie vanwege het sociale karakter, maar Roemer vind ik een zwakke schakel/hoofdzekering, terwijl de Partij voor de Dieren wat mij betreft meer een actiegroepering is dan een politieke partij.

Ik denk dat Wilders wel gelijk heeft dat we ervoor moeten waken dat Nederland niet verder islamiseert. Ik ben sowieso tegen bijzonder onderwijs (religie moet niets met onderwijs te maken hebben – geloven of niet-geloven doe je maar thuis) en tegen de komst van nog meer moskeeën. Ik vind dat moslims die hier komen en wonen heel duidelijk verteld moeten worden dat we in dit land vrijheid van seksuele geaardheid en van geloof koesteren, net zoals de vrijheid van de cabaretier, columnist en cartoonist alsmede de vrijheid van meningsuiting van de burger, zolang de wet niet wordt overtreden en anderen geen grote schade wordt toegebracht. ‘Nieuwkomers’ moeten (meer) kansen krijgen, maar ook verplicht de taal leren en zich goed vergewissen van onze cultuur en normen en waarden.

Dat klinkt allemaal misschien eerder VVD of zelfs PVV dan D66 en GroenLinks, maar politiek gaat om veel meer dan om het vluchtelingenvraagstuk, het terrorisme en de integratie. Rechtvaardigheid, een sociale, solidaire, humane samenleving met een eerlijke verdeling van het kapitaal, betaalbare en goede zorg, betaalbaar en goed onderwijs en openbaar vervoer en milieu- en natuurbescherming alsmede groene innovatie vind ik minstens zo belangrijk. Alsmede de toon waarop de politici spreken en WAT er wordt gezegd.

De toon en plannen van de PVV bevallen me helemaal niet, en Wilders is al eens inconsequent en onbetrouwbaar gebleken en met de LPF is een dergelijk populistische partij met weinig politieke kopstukken en ervaring al eens door de mand gevallen. De toon van de VVD vind ik al iets prettiger, doch de plannen van deze elite-bende zijn een scheet van mijn vijand in mijn glas limonade.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Fuck de nieuwsfeiten

  1. safealove zegt:

    Goed gesproken! 👍

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s