De kromme politiek van Sybrand van Haersma Buma

Sybrand Buma, politieke sheriff van het CDA, heeft zijn mond vol over normen en waarden, over moraal. Daar kan hij mooi en bevlogen over praten. Een neuslengte voorsprong heeft hij wat dat betreft op zijn concurrenten. Vanmorgen ook weer, op NPO/Radio 1.

Volgens Buma stoelt veel moraal op de christelijke leer. Daarmee ben ik het oneens. Reeds voor het christendom ging het allang over goed en kwaad, over geweten, over wat hoort en wat niet. Zelfs al voor het mensdom ging het bij de dieren reeds om geoorloofd en sociaal gewenst gedrag en ‘verboden’ neigingen en gedragingen.

Maar het christendom heeft de moraal wél geïnstitutionaliseerd en uitvergroot, tot op het dogmatische, elitaire, on-elastische en fundamentalistische af zelfs.

Enfin, Buma vindt zichzelf heel zuiver, volgens mij. Heel christelijk. Toch vindt hij dat hier geboren kinderen uit bijvoorbeeld Syrië terug moeten naar ‘hun’ (?) land als het daar weer veilig is.

Hoe humaan en christelijk is dat? Antwoord: totaal niet.

En dan nu de volgende vraag waar het om gaat: Waarom, geachte heer Buma, is het zo erg als hier geboren Syrische, Iraanse, Afghaanse of Somalische kinderen voor altijd in Nederland zouden blijven? Waarom?

Omdat het hier anders te vol wordt? Te vol met mensen met een andere achtergrond, een andere religie?

Hier geboren kinderen van een jaar of acht wegsturen en ontwortelen, dat vind ik niet christelijk, noch humaan, noch nodig.

Mijnheer Buma, we moeten niet zelf onmenselijk gaan doen om onmenselijkheid (terroristische aanslagen) te voorkomen of te controleren. We kunnen nou eenmaal niet alles in de hand houden. Of wilt u dan ook maar kinderen van criminele en/of verslaafde ouders of van berooide papa’s en mama’s wegsturen? Wilt u criminelen, verslaafden en mensen in de schuldsanering dan maar laten steriliseren?

Ik heb de indruk dat u mee surft op de door met name Wilders gevoede angst van de burgers dat Nederland dreigt te islamiseren. U bent de zoveelste politicus die het volk probeert te sussen en te paaien in plaats van de leiding te nemen en de natie op sleeptouw te nemen.

Inderdaad, dat Nederland – allang niet puur Hollands meer, maar een smeltkroes, net als New York, Dubai, Parijs en Londen – minder progressief, vrij en ruimdenkend zou worden, moeten we voorkomen. Maar niet door hier geboren EN GEWORTELDE vluchtelingen terug te sturen.

Wél door onderwijs en religie, sociale status en andere levensovertuigingen eindelijk te scheiden en in het onderwijs alle religies en spirituele en filosofische stromingen informatief maar vrijblijvend te behandelen. Wél door al op scholen voorlichting te geven over de hier geldende wetten en opvattingen betreffende bijvoorbeeld vrouwen, homoseksuelen, transgenders, de media en ga zo maar door. Wél door te voorkomen dat er getto’s ontstaan waar alleen maar rijkaards wonen of alleen maar vluchtelingen – in de buurt van Nederlandse pseudo-criminelen en (zeer) laag opgeleide landgenoten. Wél door het bouwen van moskeeën een halt toe te roepen. Wél door fysiek en psychisch geweld tegen mensen met een andere geaardheid, leefwijze of overtuiging snel en afdoende te bestraffen.

In de verkiezingscampagne van het CDA speelt het kind een grote rol. Het CDA wil ons land, en de wereld, doorgeven aan de volgende generaties, zo mooi en goed mogelijk. Loffelijk streven.

Maar zet u dan ook in voor het hier geboren en geaarde vluchtelingenkind en voor een schonere lucht en een schoner milieu, een groener leefpatroon van alles en iedereen. Zoek dan nadrukkelijk toenadering tot politieke partijen die eveneens een korte maar vooral ook een lange termijn-visie hebben, zoals D66, de ChristenUnie en GroenLinks.

Het gaat er niet om of je links, rechts of in het midden zit, maar of je menselijk en wijs bent. Soms is dat links, soms rechts maar altijd recht door zee, realistisch, eerlijk en oprecht.

Hier groot gebrachte, gewortelde kinderen verplicht wegsturen is inhumaan en onnodig. Daarmee maakt u de wereld niet veiliger, beter, socialer, christelijker of gezonder, mijnheer Buma!

U kunt heel gepassioneerd praten over goed en kwaad, mijnheer Buma, maar geregeld heeft u opvattingen waar Jezus Christus van Nazareth – ondanks dat ik atheïst ben een van mijn helden, want ook hij was wijs, humaan en idealistisch – zijn neus voor zou ophalen. Ik durf het aan om dat namens hem te beweren.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s