Premier Mark Rutte, verbeter Nederland en begin bij jezelf

In een vraaggesprek met het Algemeen Dagblad, de Feyenoord-krant en Rotterdam-bode, zegt minister-president Mark Rutte dat hij genoeg heeft van de hufterigheid in dit land, van mensen die bumperkleven in het verkeer of die zich als nieuwkomer niet willen aanpassen.

Rutte zegt dit natuurlijk niet voor niets (in verkiezingstijd): dit wil het volk volgens hem horen. Trouwens, ik word helemaal gek van politici die rond het drukken van de stembiljetten ineens het ene na het andere interview geven en haast zelf de pers bellen om zendtijd of ruimte in de krant of het tijdschrift te krijgen.

Terug naar de inhoud van wat Rutte zei over hufterigheid. Op de eerste plaats denk ik dat je als politicus weinig invloed kunt hebben op het gedrag van individuen. Geen enkele hufter zal zich door Rutte aangesproken voelen en haar of zijn asociale en laakbare gedrag wijzigen. Het is dus vrij zinloos om het als politicus op de politieke agenda te zetten. Het enige wat je kan doen, is nog hogere boetes uitschrijven voor bumperkleven, maar de politie heeft wel wat beters te doen tegenwoordig dan zich concentreren op bumperklevers op alle Nederlandse wegen. Dat is geen haalbare kaart, zoals het ook geen haalbare kaart is om alle allochtonen die het hier niet bevalt over de grens te zetten.

Ten tweede – last but not least – moet Rutte eerst maar eens tonen dat hijzelf sociale normen en waarden heeft, via socialere politiek. Dat hij rechtvaardig is. Maar daar getuigt zijn neo-liberale politiek niet van, en dat is mede een factor waardoor burgers zich hufterig gaan gedragen. Net als in bedrijven zijn het vaak de bazen, de leidinggevenden, die de grootste en meest besmettelijke en ziekmakende rotte appels in de mand zijn. Bijvoorbeeld doordat ze met twee maten meten, aan vriendjespolitiek doen, het slechte voorbeeld geven, oogappeltjes hebben die een voorkeursbehandeling krijgen en gewoonweg domme en onrechtvaardige beslissingen nemen. Met onze hoogste politieke baas is het niet anders. Rutte is een rotte appel in de mand die Nederland heet. Okay, je kan het met de baas van je land nog slechter treffen (Trump, Wilders, Le Pen, Boris Johnson). Maar ook veel beter!

Op onze premier is heel wat aan te merken. Rutte is een elitair mannetje dat de elite – zijn eigen groep – beschermt en bevoordeelt en dat tot overmaat van ramp weinig werk maakt van groene innovatie oftewel van het beschermen van alle leven op aarde op de korte en lange termijn. Het kapitaal wordt ook door Rutte en zijn politieke vrienden oneerlijk verdeeld. Is het bijvoorbeeld realistisch en sociaal dat eenverdieners (met kinderen) er als een van de weinige gezinnen op achteruit gaan? Komt bij dat Markje al heel wat verkiezingsbeloften heeft gebroken, zoals de duizend euro belastingvoordeel voor alle werkende Nederlanders en ‘Geen geld meer naar de Grieken’. En dan heb ik het nog niet gehad over het morrelen aan de hypotheekrente-aftrek.

Tegen verkiezingstijd sorry zeggen voor het verbreken van je beloften vind ik net zoiets als  neuken met je buurvrouw en als je vrouw erachter komt en wilt scheiden ‘het spijt me’ zeggen, terwijl je nog steeds met die buurvrouw geil ligt te koffieleuten. Slecht voorbeeld misschien, want de a-seksuele Rutte weet niet hoe dit voelt. Een knaapje zoals hij verdient een ander voorbeeld. Het is zoiets als in de vijver van je buren een vis uit het water hengelen, deze vis ’s avonds in de pan leggen en met een vleugje citroensap smakelijk verorberen en pas sorry zeggen als de buurman je betrapt, terwijl je een kale graat tussen duim en wijsvinger houdt.

Rutte moet leren dat je pas normen en waarden van anderen kan verlangen als je zelf sociale politieke plannen etaleert en beslissingen neemt en aantoont ruggengraat te hebben. Je mag pas iets van anderen zeggen als je zelf het goede voorbeeld geeft, maar tegelijkertijd toegeeft dat je zelf net zo goed weleens in de fout gaat. Burgers zijn stompzinnig (anders zouden Trump, Wilders en Rutte in een democratie niet zo populair zijn en niet zoveel invloed hebben), maar  ze zijn niet helemaal achterlijk: ze prikken – ondanks hun eigen hypocrisie – door de hypocrisie van zo’n bestuurder heen. Sterker nog, de uitspraken van Rutte wekken alleen maar meer woede, cynisme en onverschilligheid op bij mensen die dagelijks worden geconfronteerd met de nadelen van de onrechtvaardige en onlogische beslissingen van Rutte en zijn politieke kompanen.

Er zijn miljoenen mensen die voelen dat Rutte een elitair baasje is die vooral de rijkaards te vriend houdt, spekt, beschermt en vertegenwoordigt en die dus vinden dat de hoogste baas van dit land hen niet vertegenwoordigt, laat staan begrijpt en helpt. Dan heb je gewoonweg geen enkel recht van spreken. Dan deug je zelf niet. Ook met keurige woorden en een stropdas-knoop tegen je adamsappel kun je asociaal gedrag vertonen, bijvoorbeeld door het voeren van asociale, elitaire en visieloze politiek. Bovendien bezigt Rutte de laatste tijd steeds vaker onnatuurlijke straattaal, in het bijzonder als het gaat om het willen aanpakken van allochtonen-tuig. Veel kiezers voelen heus wel aan dat hij zichzelf hiermee forceert en dat dit puur campagne-taal is om Wilders af te troeven en kiezers van de PVV af te pakken. Onecht dus. Te doordacht. Niet oprecht. Niet authentiek.

Rutte, je hebt nog heel wat aan jezelf te verbeteren. Begin daar eens mee.

Doe je toch niet, want je vindt jezelf prima zoals je bent en doet. Je bent – houd je jezelf voor – niet voor niets minister-president…

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s