Van meer dan twee walletjes willen eten

Hoewel Robert (25) heel gelukkig is met zijn vriendin Saskia (19), heeft hij toch ook nog regelmatig een oogje op andere meiden. Er staat geen muur om zijn hart, geen hekwerk rondom zijn brein en geen prikkeldraad-afrastering rondom zijn pik. Geen douanier aan de grenspost van de liefde. Bovendien is Robert nieuwsgierig van aard. Hoe zou het zijn met die ander?

Hij is dus buitengewoon tevreden over zijn vaste relatie, maar ontevreden over de vrijheidsbeperking die monogamie heet. Ontevreden ook over het feit dat hij de daad niet kan voegen bij het gevoel van verliefdheid op andere leuke grieten. Althans, niet zonder onwenselijke gevolgen voor zijn vaste verhouding. Saskia eist trouw en is zelf loyaal aan hem, alleen aan hem. Vreemdgaan zou haar op z’n minst pijn bezorgen en zou op z’n hoogst het einde betekenen van hun relatie. Waarom moet een mens steeds kiezen? Waarom kan hij niet gewoon (bijna) alles doen en nemen?! Waarom is vrijheid zo begrensd?

Stiekem met andere mokkels afspreken, nee, dat is niets voor hem. Gewetensbezwaren. Te zenuwslopend. Hij zou tijdens zo’n date alleen maar heel gespannen en nerveus bezig zijn met wat hij Saskia aandoet. Robert is niet zozeer bang vanwege zijn eigen hachie dat ze achter een geheime affaire zou komen, maar omdat het haar gemoedsrust zou verstoren. Robert wil Saskia geen verdriet doen, hij wil geen schade bij haar aanrichten. Daarvoor houdt hij te veel van haar. Anderzijds wil hij niet met die beperking leven. Dilemma!

Robert houdt van Saskia, maar is ondertussen verliefd op nog zeker drie andere aantrekkelijke deernen. Op Hanna bijvoorbeeld. Met haar bruine lange krullen en groenbruine ogen verleidt ze hem spontaan, zonder dat ze het weet. Waarom is vreemdgaan vreemdgaan en niet gewoon vrijgaan?

Waarom zijn trouw en ontrouw zo zwaar beladen? Claimt men elkaar uit angst de ander te verliezen? Vanwaar die exclusiviteitsclausules? Uit jaloezie?

Hoe dan ook, in zijn hoofd, hart en boxershort is Robert vrij man. Hij worstelt intern niet met zijn ‘verboden’ verliefdheden, hij omarmt ze, hij laat ze toe, beleeft ze. Dat is ook al vrijheid. Vrijheid die hij zichzelf gunt.

Nee, Robert zoekt het niet bewust op, die verleidingen. Ze overkomen hem. Overal zijn er leuke meiden. Die verleiding heeft trouwens meer te maken met bewondering voor het vrouwelijk schoon en voor de vrouwelijkheid dan met alleen maar pure lust. Het is weliswaar deels ook fysieke aantrekkingskracht, maar niet louter of zelfs per se seksueel of geil. Robert houdt van vrouwen zoals hij van auto’s, horloges en basketbal houdt. Niet dat hij dames als voorwerpen beschouwt of als bezittingen, integendeel. Maar zijn vrouwengekte  heeft ‘gewoon’ te maken met voorkeuren, adoratie en fascinatie.

Een meid die er in zijn optiek leuk uitziet (Robert valt niet op fotomodellen-typetjes, eerder op girl next door-chickies) en die ook nog eens heel lief en vriendelijk is, vindt hij gewoonweg onweerstaanbaar. Ach, dat geldt toch eigenlijk voor de meeste mannen? Ofschoon, bij veel andere kerels is de ‘vrouwentic’ wél puur seksueel en egocentrisch. Robert echter houdt nog meer van de vrouwen en de vrouwelijkheid dan van de seks (met ze).

Snel en hevig verliefd zijn, gecharmeerd zijn van iemand anders kan heel erg vervelend zijn. Verliefdheid is heerlijk, maar kan – zeker als je al gelukkig gebonden bent – onrustig maken. Heel onrustig. Verliefdheid wordt ook weleens beschouwd als een ziekte met vervelende symptomen zoals niet meer kunnen eten, je niet meer op iets of iemand anders kunnen concentreren, nerveus zijn, geobsedeerd zijn en niet goed kunnen pitten.

Robert heeft levenslang. Levenslang zal hij in en met zichzelf moeten schipperen tussen zijn liefde voor zijn vaste partner – in dit geval Saskia – en zijn vele andere verliefdheden en ‘verboden verlangens’. Op de zee des levens en van de liefde in het bijzonder is het nooit rustig.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s