Verward persoon: verwarrende en verschrikkelijke terminologie

Volgens GGZ Nederland – de Geestelijke Gezondheidszorg oftewel de brancheorganisatie van instellingen die zijn gespecialiseerd in het bieden van professionele hulp aan mensen met een psychische aandoening en verslavingsproblematiek – hanteren politie en de media meestal ten onrechte de term ‘verward persoon’ wanneer iemand opschudding veroorzaakt of de wet heeft overtreden door afwijkend en/of onwenselijk gedrag. De GGZ vindt ‘verward persoon’ te zeer een containerbegrip. Immers, slechts dertig procent van de arrestanten die door hun gedrag commotie en/of leed teweeg brengt, zou een psychische stoornis hebben. Met andere woorden: alleen mensen met daadwerkelijk een psychische stoornis zou je verward moeten noemen.

Welnu,  ik vind de termen ‘verward’ en ‘psychische stoornis’ allebei verkeerd. Waarom kunnen we niet gewoon spreken van iemand met een geestelijke ziekte of van een persoon met psychische klachten? We noemen iemand die een hartaanval heeft gehad toch ook niet lichamelijk gestoord of lichamelijk labiel?

Gaat het om iemand die afwijkend verdrag vertoont en je weet (nog) niet of die persoon psychische gezondheidsproblemen heeft, spreek dan over een persoon die opschudding heeft veroorzaakt door het gedrag dat hij heeft vertoond, zoals schreeuwen tijdens een herdenkingsbijeenkomst of het uitschelden en bedreigen van willekeurige voorbijgangers. Waarom moet er per se meteen een label op zo iemand worden geplakt? Omdat dat lekker makkelijk is? Kort door de bocht, ja. Duidelijk voor iedereen die er niet nauw bij betrokken is, maar een gotspe voor de mensen die er werkelijk aan lijden.

Ik kan er niet over uit dat de maatschappij, zelfs de progressieve en redelijk zelfbewuste Nederlandse maatschappij, anno 2017 nog steeds niet op een waardige manier kan spreken over en omgaan met mensen met psychische, psychosomatische en/of psychiatrische aandoeningen, en dat men nog steeds niet wil erkennen dat iedereen geestelijke gezondheidsproblemen kan krijgen, net zoals iedereen slechte ogen, een hernia of diabetes kan oplopen. Psychisch medisch leed zit nog erg veel in het sfeertje van ‘eigen schuld’, ‘niet goed snik’, ‘labiel’, ‘gestoord’, ‘verward’ en ‘gek’. Terwijl een hartaanval door bijvoorbeeld het leefpatroon misschien nog wel vaker een gevolg is van de eigen keuzes! Mensen met psychische problemen hebben vaak – schuldloos – blootgestaan aan drama’s, tragedies en trauma’s die een negatieve impact hebben op het geestelijk welzijn en de psychische (en vaak emotionele en lichamelijke) gezondheid. Het kost enorm veel moed, inzet, kracht, energie, veerkracht, levenslust en flexibiliteit om met de symptomen, beperkingen en het onbegrip uit de omgeving om te kunnen gaan.

Zelfs de GGZ gaat niet realistisch en bewust genoeg om met de terminologie. Kwalijke zaak. Het wordt tijd dat er eindelijk eens ECHT meer begrip en compassie komt voor mensen met psychische gezondheidsklachten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.