Integratie op scholen is net zo mislukt of gelukt als alle andere samenhang

Het onderwijs-onderzoeksbureau DUO concludeert na een onderzoek bij diverse scholen dat de directeuren en docenten van mening zijn dat de integratie van allochtone leerlingen is mislukt en dat er dus weinig of in elk geval te weinig verbinding is tussen rasechte Nederlandse scholieren en studenten met een andere achtergrond.

In deze tijden van aanzuigend rechts-extreem nationalisme en populisme vind ik dergelijke monomane conclusies veel te tendentieus en te nauw. Het is namelijk zo, dat er in de hele samenleving weinig sprake is van samenhang (gepaard gaande met sluimerende conflicten en vervelende incidenten), ook onder volbloed Nederlanders.

Alle groepen leven in hun eigen atmosfeer, in hun getto, op hun particuliere eilandje: rijkaards, arme mensen, gelovigen, ongelovigen, gestudeerde mensen en minder intelligente mensen, bazen en werknemers en ga zo maar door. Alleen in crisistijd, wanneer mensen elkaar echt nodig hebben om zelf te overleven en er een gemeenschappelijk nood-belang is, worden deze kloven tijdelijk gedicht. Nood breekt alle wetten. In de dierenwereld is het niet anders. Integratie in de flora en fauna komt haast niet voor. Het is een natuurlijke gang van zaken: soort zoekt soort. Je moet dus niet iets nastreven dat tegennatuurlijk is.

Je kan er heel anders naar kijken: het gaat eigenlijk verrassend goed, ook op de scholen, met de samenleving in Nederland. Ondanks alle verschillen op basis van cultuur, afkomst, inkomen, intelligentieniveau, taal, dialect, levensovertuiging, kledingstijl en andere smaken zijn er relatief weinig incidenten en is er weinig ‘oorlog’, zeker in vergelijking met elders in de wereld waar stammen en mensen met een andere religieuze inslag elkaar uitmoorden.

Ik vind het een uitermate kwalijke zaak dat vrijwel iedereen in de hedendaagse samenleving veel te snel conclusies trekt en niet tien keer nadenkt en analyseert alvorens met een onderzoek, statement of mening naar buiten te treden. Nu nemen weer heel erg veel mensen de conclusies van DUO en het onderwijs over, terwijl het helemaal niet zo zwart-wit is als wordt geschetst, en ook niet zo bijzonder of zo alarmerend.

Ja natuurlijk moet er altijd worden gewerkt aan verbinding en aan het vergroten van de samenhang, maar het samen klitten van mensen die zich herkennen in en thuis voelen bij elkaar, kun je niet tegengaan. Nooit. Nergens. Het is een natuurlijke gang van zaken.

En ja, er zullen beslist incidenten zijn op scholen vanwege de kloof tussen autochtonen en allochtonen, maar die incidenten zijn er ook tussen allochtonen onderling en autochtonen onderling. Heel veel Nederlandse of allochtone kinderen worden gepest door hun ‘eigen’ groep. Er zijn eveneens te veel zogenaamd pure Nederlanders die de eigen taal onvoldoende of amper machtig zijn,  die onder hun niveau studeren of hun studie niet voltooien, die zich bezighouden met criminele praktijken (witte en zwarte boord) en ga zo maar door.

Kortom: de soep wordt veel minder heet gegeten dan hij wordt opgediend. Onderzoeken zoals deze zijn onnauwkeurig, misleidend en onvolledig en spelen figuren als Wlders in de kaart. Er worden gewoon onvolledige en onjuiste conclusies getrokken. Het is bovendien niet de eerste keer dat ik geen hoge dunk heb van het beoordelingsvermogen en de visie van mensen die in het onderwijs werken… Kom eens met een gedegen verhaal, met een werkelijk holistische, scherpe, realistische en brede visie. Laat eens zien dat je zelf boven de middelmaat uitsteekt met je meningen en analyses. Helaas, ook de onderwijzers, docenten, hoogleraren en schooldirecteuren blijken dikwijls maar een mager zesje te zijn en te scoren… terwijl ze bijna altijd wel een heel hoge dunk van zichzelf hebben, mede vanwege hun positie.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s