Nederland is nog maar een kuikentje

Nederland en de Nederlandse taal zijn relatief nog maar piepjong. We gedragen ons hier soms als een oud, wijs opperhoofd, maar we zijn eigenlijk nog maar een piepklein kuikentje…

Om even een idee te geven van onze jeugdigheid: onze planeet werd ongeveer 4,56 miljard jaar geleden gevormd. De oerknal en daarmee het ontstaan van het heelal hadden al acht miljard jaar daarvoor plaatsgevonden. Het tegenwoordige Nederlandse landschap ontstond ongeveer 150.000 jaar geleden onder invloed van twee ijstijden. Pas de laatste duizend jaar – met de aanleg van polders en dijken – kreeg Nederland langzaam maar zeker haar huidige gezicht en duidelijke sporen van menselijke inmenging en bewoning.

Let wel: voor de negentiende eeuw was Nederland nooit een eenheidsstaat, maar een verzameling van Gewesten met een eigen bestuur en regelgeving.

Welnu, en dan onze taal. Nou ja, onze taal. De taal die wij nu spreken, ontstond ongeveer rond 500 na Christus en was een mengelmoes van verscheidene dialecten uit België, Noord-Frankrijk, West-Duitsland en Nederland  (oud-Nederfrankisch). Driehonderd jaar later ontwikkelde zich dit oud-Nederfrankisch tot het oud-Nederlands. Weer driehonderd jaar – omstreeks 1150 – ontpopte de taal zich tot het Middel-Nederlands en rond 1550 tot het nieuw-Nederlands. Ook daarna maakte de taal nog allerlei fases door, waarbij bijvoorbeeld de spreek- en schrijftaal erg gescheiden en verschillend waren, met een heel stijve schrijftaal, totdat de spreek- en schrijftaal een symbiose ondergingen.

Het Nederlands is een Indo-Europese taal met de oorsprong uit 400 verschillende talen uit Europa en Azië, met de mogelijke bakermat in Armenië.

Zo zie je maar dat we in korte tijd veel hebben bereikt, maar laten we niet vergeten dat het pure Nederland en Nederlands en de zuivere Nederlander niet bestaan, dat er altijd sprake is geweest en zal zijn van invloeden van en uit en een kruisbestuiving met andere landen en volkeren.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s