Een leeg, wit vel papier

‘Niemand wordt als een slecht persoon geboren, iedereen is bij de geboorte een leeg, wit vel papier’. Deze stelling wordt onbegrijpelijkerwijs nog steeds geponeerd.

De mensen die dit zeggen, vergeten dat je – hoe jong en klein je ook bent – met bepaalde eigenschappen wordt geboren. Positieve en negatieve eigenschappen. Plus dat daar gradaties in zijn. Je kan van nature een beetje autistisch of een beetje gevoelig zijn, maar ook heel erg, of juist gemiddeld. Zo kun je ook van nature een beetje goed, gemiddeld goed of heel goed zijn van inborst. Dat geldt voor alle eigenschappen, zoals narcisme, psychopathie, sadisme en ga zo maar door. We hebben deze eigenschappen allemaal – door elkaar heen, met elkaar vermengd  – in mindere of meerdere mate, dus heel zwart-wit is het zeker niet.

Natuurlijk houdt het niet op bij die aangeboren eigenschappen. Met wie je omgaat, je opvoeding, je leefomgeving en wat je meemaakt, doen een duit in het zakje. Alles werkt op elkaar in en door.

Echter, iemand die van nature heel goed is, zal zelfs door heel veel botte pech niet snel een slecht mens worden. Hij of zij kan wel eens (heel) slechte dingen doen, maar diep in zijn of haar hart is zij of hij lief en aardig, en misschien zelfs onbaatzuchtig en empathisch. Immers, de natuur is sterker dan wat en wie dan ook. Wat je van nature bent, dat vlak je niet uit.

En zo heeft iemand die van nature weinig of zelfs amper een geweten heeft maar een heel klein zetje in de verkeerde richting nodig om volledig te ontsporen.

Hij of zij kan onder invloed van een positieve, lieve omgeving beslist geremd worden in zijn of haar slechtheid en gemotiveerd worden om goede, aardige dingen te doen, maar in wezen blijft hij of zij een mens met een gering geweten, zelfs wanneer dat geweten door een positieve invloed enigszins wordt ontwikkeld en de neiging tot het slechte wordt geremd. Dat loont altijd de moeite. Het voorkomt veel ellende. Blijf investeren, ook en vooral in slechte mensen!

Je hoort of leest wel eens over moordenaars die in de cel tot inkeer komen. Doordat ze bijvoorbeeld tot het geloof zijn gekomen hetgeen hem of haar stimuleert om op het rechte pad te blijven (dat kan ook door iets anders zijn dan het geloof). Toch denk ik dat dit vooral geschiedt met mensen die intrinsiek de aanleg hebben om het goede te doen. Er moet iets in henzelf zijn dat ontvankelijk is voor het goede, voor het positieve.

Laten we een despoot als Hitler als voorbeeld nemen van een uitermate slecht en gestoord mens. Ik denk dat Hitler van nature een psychopaat was en dat bepaalde levenservaringen dat hebben verergerd en uitgebold. Had hij de teleurstellende en verschrikkelijke ervaringen niet gehad en was hij bijvoorbeeld WEL een succesvol kunstschilder geworden, dan was hij misschien nooit de leider van de nazi’s geworden, maar dan nog had hij het in zich om een massamoordenaar te zijn. Het zou zich dan alleen niet gemanifesteerd hebben. Dan zou hij waarschijnlijk geheel anoniem een klein sadistje zijn geweest, geneigd om het slechte te doen met mensen. Veel minder erg dan wat er van hem was geworden, maar ook hij was BIJ DE GEBOORTE BESLIST GEEN LEEG VEL WIT PAPIER. Iedereen wordt geboren met een arsenaal aan eigenschappen, met een bepaalde aanleg, net als met bepaalde talenten en tekortkomingen.

De meeste mensen denken veel te simpel na en gaan al filosoferend over platgetreden paden. Dat zijn de mensen die beweren dat er zo’n hardnekkige griep heerst omdat het zo weinig heeft gevroren. Zulke lieden denken niet breder en grondiger na. Griep komt ook voor in warme oorden. Komt bij dat dit jaar de griepepidemie losbarstte toen het opeens stevig begon te vriezen. De oorzaken van de vele griepvirussen die vreselijk hardnekkig zijn, zijn divers: ze zijn onder andere te wijten aan de luchtverontreiniging, aan de slechte kwaliteit van ons voedsel, aan ons medicijngebruik, aan de kracht van de intelligente virussen en bacteriën die steeds meer bestand zijn tegen onze medicijnen en ons afweersysteem (er zullen altijd epidemieën blijven uitbreken, hoe goed onze gezondheidszorg ook is – we hebben nou eenmaal natuurlijke vijanden) en door zoiets simpels als onze overdreven hygiëne, dat we ons te luchtig kleden en we elkander besmetten (want we leven in een massa-maatschappij met overbevolking, dicht op elkaar).

De meeste mensen beweren dingen zonder lang, diep en ZELF na te denken. Ze denken en zeggen maar wat, en meestal komen ze met heel simpele en achterhaalde stellingen aanzetten, net zoals van dat lege, witte vel papier. Het is gewoon onwaar dat iedereen als een goed mens of als een blanco individu wordt geboren. Dat is je reinste bullshit. En dat is eigenlijk heel evident voor wie nuchter, holistisch (alles in ogenschouw nemend en bij elkaar optellend) en tijdrovend analyseert en nadenkt en wie weigert om de ander domweg na te papegaaien.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s