Verse bloemen en vers fruit in Timisoara

Tijdens ons verblijf in de Roemeense stad Timisoara viel ons op, dat er op de tafeltjes van veel eet- en koffietentjes een vaasje staat met een heerlijk riekende, verse snijbloem. Niet dat nepbloemen-gedoe van bij ons. Ook viel ons op, dat je er bijna overal vers geperste vruchtensappen en smoothies krijgt voor omgerekend ongeveer 2 euro 50, voor een groot glas.

Het zijn de kleine dingen die het doen. Terwijl in alle steden ter wereld de (baldadige) graffiti de gevels van de panden en van de muren in de binnensteden doen ‘verrotten’ – dus ook in Timisoara – zijn er van die kleine gestes die in positieve zin het verschil kunnen maken. In Timisoara krijg je niet alleen heerlijke koffies (van Italiaanse kwaliteit) en verrukkelijk gebak – verslavend lekker! – maar mede zalige, vers geperste vruchtensappen en smoothies met voornamelijk sinaasappels, ananas, appel en grapefruit.

Misschien heeft dat laatste te maken met de miljoeneninvesteringen van de EU en Roemenië zelf om er tot 2020 de fruitteelt te verbeteren, intensiveren en moderniseren. De vraag naar lokaal fruit is er gigantisch (door) toegenomen. De subsidies en projecten werpen blijkbaar hun vruchten af!

Roemenië – een parlementaire republiek, lid van de NAVO en van de EU en zes keer zo groot als Nederland – was door het gunstige klimaat decennialang een fruittelers-land bij uitstek (met name appels en pruimen), maar deze agrarische tak is na de val van het communisme in 1989 in het slop geraakt, en wordt sinds 2016 weer opgelapt. Nederlandse bedrijven zagen bij deze opknapbeurt van de Roemeense fruitteling meteen hun kans schoon om via kennis en fruitbomen (export) geld te verdienen in Roemenië.

Roemenië heeft een zeer groot aantal agrarische bedrijven, maar veel van deze ondernemingen hebben een te kleine oppervlakte om rendabel (genoeg) te kunnen zijn. Dit geldt tevens voor de bloementeelt. Maar ook daarbij krijgt Roemenië hulp van Brussel en van bedrijven uit de EU. Blijkbaar zorgt het aanbod van verse snijbloemen voor meer vraag onder de lokale Roemeense ondernemers, zoals de restaurants en koffietentjes die gaarne een vers snijbloemetje op tafel zetten voor de sfeer.

De overheerlijke koffies, de verse fruitsappen, het smakelijke gebak, de verse bloemen op tafel én de werkelijk bloedmooie, jonge serveersters maken een verblijf in Timisoara – met haar compacte en relatief kleine oude hart – buitengewoon aangenaam.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s