Jim houdt het niet meer uit bij Janine

Hij heeft geprobeerd – met hun mooie verleden en het heil van hun kinderen als motivatie – om haar te vergeven en met haar door te gaan, maar nu Janine een weekje op vakantie is met een vriendin, merkt Jim dat hij haar in het geheel niet mist, dat hij blij is dat ze weg is en dat hij en de kinderen het huis voor zichzelf hebben. Nu voelt hij pas wat een zware opgave het voor hem is om bij haar te blijven. De kans, de herkansing, die hij hun relatie heeft gegeven, is kansloos. Dat voelt hij nu pas echt goed, daar raakt Jim nu pas van doordrongen.

Twee jaar geleden betrapte hij haar op het afranselen van hun middelste kind Joey. Janine deed meteen schuldbewust, opperde dat ze overspannen was en er heel erg veel spijt van had. Een half jaar later gebeurde het evenwel opnieuw.

Janine ging ervoor in therapie. Later gingen ze samen bij de psycholoog langs. Tijdens deze sessies bleek dat Janine’s overspannenheid volgens haar was verergerd door haar onvrede over haar huwelijk en over zijn gedrag zo nu en dan, in sommige situaties. Daar had ze eerder helemaal niets van laten blijken. Dit ongenoegen kwam voor Jim als een donderslag bij heldere hemel. Maar hij was bereid om aan hun huwelijk en zichzelf te werken.

Echter, hun relatie werkt niet meer. Jim kan zich niet heen zetten over het lichamelijke geweld van zijn vrouw tegen een van hun zoons. Het mishandelde joch lijdt er stilletjes onder, en aan. Jim heeft het al die tijd geweten en gevoeld dat hij haar geen tweede en derde kans kon geven, maar hij had het steeds onderdrukt om toch nog wat van hun leven samen te maken, vooral voor het heil van de kinderen die toch veel van hun moeder houden, en zij van hen. Maar voor Jim, meer dan voor Joey, hebben de mishandelingen iets kapot gemaakt voor wat betreft zijn gevoelens voor Janine en hun partnerschap.

Naar de kinderen, vrienden en familie toe laten Jim en Janine niets merken. Reeds al die tijd doen ze alsof alles koek en ei is. Ondertussen werd Jim onophoudelijk heen en weer geslingerd tussen tegenstrijdige gevoelens en tegenstrijdige gedachten die ook met elkaar en zichzelf overhoop lagen. Door de relatieproblemen is hij steeds meer gaan flirten met andere vrouwen. Van echtelijke seks is het sinds dat tweede verschrikkelijke voorval niet meer gekomen. Deze knoop is overduidelijk niet meer, nooit meer, te ontwarren.

Zijn woordgebruik verraadt alles. Tegenover de enige vriend die hij in vertrouwen neemt over zijn/hun situatie spreekt Jim over haar als ‘de dader’ en ‘de vrouw van mijn kinderen’. Haar naam noemt hij nooit meer. Hij krijgt het z’n strot niet meer uit, haar naam. ‘Mijn vrouw’ trouwens net zo min. En iedere keer als zij (geforceerd) lief tegen hem doet, krimpt hij ineen. Hij wil haar lieve woordjes en aanrakingen niet meer. Hij rilt ervan.

Janine is wat hem betreft een buitenstaander die niet geheel toevallig onder hetzelfde dak woont. Een vijand die eerst zijn geliefde was, zijn hoop, zijn troost, zijn geluk en zijn genot.

Nu ze een weekje weg is met een vriendin voelt hij aan alles dat hij wilt en het nodig heeft dat ze weg BLIJFT, dat hij zonder haar verder wil gaan en van haar moet en zal scheiden… De kinderen hebben niets aan een nep-verbond, aan schijn-harmonie en aan twee ouders die weliswaar bij elkaar bleven, maar emotioneel, mentaal en seksueel al jarenlang uit elkaar zijn en uit elkaar zijn gegroeid. Scheiden doet lijden, maar bij elkaar blijven in sommige gevallen nog veel meer en erger.

Hopelijk wordt het een voor alle betrokkenen zo rustig en diplomatiek mogelijke breuk.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s