Heel Het Al

Heelal. Oftewel: alles. Al wat is. We weten er als mensheid nog maar bitter weinig van, maar we ontdekken geleidelijk aan steeds meer, zoals laatst, met die aarde-achtige planeten waar mogelijk (microscopisch, bacterieel) leven zou kunnen wezen door de aanwezigheid van water.

Een van de meest interessante ontdekkingen werd twee jaar geleden gedaan toen een onderzoeksteam van sterrenkundigen onder leiding van een Portugese professor met een super-telescoop op Chili het tot dusver oudste ontdekte sterrenstelsel ontdekte, vernoemd naar de Portugese stervoetballer Cristiano Ronaldo: CR7.

Dit sterrenstelsel is meer dan 13 miljard jaar oud en ontstond vlak na de oerknal die 13,7 miljard jaar geleden zou hebben plaatsgevonden. De aarde is 4,5 miljard jaar oud, maar wetenschappers vermoeden dat er al veel eerder leven was ontstaan, namelijk meer dan 9 miljard jaar terug! Dat zou betekenen dat het leven niet op aarde is ontstaan. Maar over deze theorie verschillen de meningen.

De sterren van het sterrenstelsel CR7 waren 1000 maal groter dan de zon, maar werden niet oud. Toen ze ontploften, kwamen er na helium en waterstof zware metalen vrij. Zo werd een nieuwe generatie sterren geboren. En toen die explodeerden, ontstond de derde generatie van deze oude sterrenfamilie. Daaronder een oude bekende van ons: de zon, de vader van het zonnestelsel waartoe de aarde behoort!

Je kunt dus stellen dat de aarde – net als de zon – is ontstaan uit die derde generatie van het sterrenstelsel CR7.

Ik ben geen wetenschapper en allesbehalve een Beta-mannetje, dus ik gebruik in deze Jip en Janneke-taal en weet verder van de hoed noch de rand. Voor mij is de astronomie veel te ingewikkeld. Zodra ik er uitleg over heb gekregen en het denk te begrijpen, ben ik de draad alweer kwijt en alle feiten vergeten of aan het verhaspelen.

Maar als geïnteresseerde leek – die bovendien uitgaat van het principe dat van nature alles en iedereen natuur is en zoals de natuur en natuurwetten is – intrigeert het ontstaan van leven, de oorsprong van het (fysieke en geografische) bestaan me enorm.

Uit Het ogenschijnlijke Niets kan zomaar Iets ontstaan, dat vind ik fascinerend. Het Niets is ook Iets. Het Ultieme Iets zelfs, waaruit van alles mogelijk is.

Dat gaat voor ons mensen ons begrip te boven, maar we moeten het gewoon accepteren als een gegeven.

Daar is niets religieus, mystieks of spiritueels aan. Het is gewoon een feit waar wij mensen ons weinig bij kunnen voorstellen. Vandaar dat we dat Niets zelf invullen met mensen-verklaringen, zoals Allah en God en natuurgeesten.

Als je met gelovige mensen spreekt, dan draaien ze het altijd weer zo (om) dat hun theorie/geloof klopt. Dan zeggen sommigen dat ze de Bijbel letterlijk nemen, maar dan gaan ze al de mist in, want de Bijbel slaat de plank volledig mis als het gaat om de leeftijd van de aarde en de mens. En zo gaat het met alles wat gelovigen beweren.

Gelovigen zijn eigenlijk bange, hoopvolle mensen die de realiteit – de keiharde en feitelijke werkelijkheid, de wetenschap – niet kunnen accepteren. Ze kunnen niet aanvaarden dat er geen hogere macht is die alles mooi zou hebben uitgestippeld en zich om ons zou bekommeren. Ze kunnen niet aanvaarden dat dit ene mooie maar vaak ook droevige, tragische, frustrerende en teleurstellende, zware aardse leven voor ons stervelingen alles is wat ons is ‘gegund’, dat wij allen totaal vergankelijk zijn. En dat het leven niet om de mens draait. Dat de mens niet het eindpunt is van de evolutie en dus niet de kroon op de vermoede of geclaimde Schepping, een theorie welke trouwens kinderachtig, simplistisch mens-centrisch is. Je prikt er zo doorheen! Het is allemaal zo doorzichtig onwaar!

Ik vind dat allemaal evengoed heel erg moeilijk te aanvaarden. Maar ik pas ervoor om daarover heen te gaan kleuren met wonderstiften die niets dan een illusie tevoorschijn toveren, een verzinsel dat als waarheid over de toonbank gaat.

Er staan beslist waardevolle dingen in de zogenaamd heilige boeken (geromantiseerde non-fictie en dus eigenlijk gefictioneerde non-fictie), maar er zijn miljarden boeken waar waardevolle tips, adviezen, ervaringen, geschiedschrijving en leefregels in staan, niet ingegeven of geschreven door God, maar door talentvolle natuurverschijnselen van vlees, brein en bloed.

Nu zullen er gelovigen zijn die vinden dat ik dingen beweer die ik niet zeker kan weten. Dat is grappig, want zij beweren stellig (overgenomen) zaken die ze dus heel zeker denken te weten en die ze als De enige Waarheid verkondigen. Ik baseer me tenminste niet op een gedateerd sprookjesboek, zoals Johan Derksen de Bijbel noemt, maar op wetenschappelijke feiten en theorieën, op levenservaring en de grondige studie van het zelf nadenken, ongeconditioneerd.

In de twijfel schuilt misschien wel de grootste wijsheid, want wie twijfelt, blijft onderzoeken en zich ontwikkelen. Wie zich en anderen vragen blijft stellen, komt meer te weten dan degene die alle antwoorden denkt te kennen/weten.

Aan onderzoekers zoals de sterrenkundigen danken wij het voortschrijdende inzicht over het ontstaan en bestaan van leven en over de (enigszins) juiste jaartallen. Stel je voor dat ze niets zouden onderzoeken, omdat ze vasthielden aan wat er in de Bijbel staat?!

Maar los daarvan: ik geloof helemaal niets van Adam en Eva, de zondeval, Jezus die voor onze zonden zou zijn gestorven, het hemels paradijs, de hel en ga zo maar door. Ik geloof dat alles is zoals het van nature is, met positieve en negatieve, constructieve en destructieve gedragingen, mogelijkheden, talenten, gebreken en fouten, eigenschappen en manifestaties. Waarom? Daarom. En DAT antwoord – dat simpele DAAROM, OMDAT HET NOU EENMAAL VAN NATURE (ZO) IS – kunnen maar weinig mensen aanvaarden. En toch is dat de enige echte waarheid, dat voel ik tot in al mijn cellen. En het is meer dan een interpretatie. Alles gaat zoals het gaat doordat het is zoals het is.

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s