Mijn 6 favoriete vrouwelijke BN-ers

Hieronder een lijst van mijn zes favoriete bekende Nederlandse vrouwen, in willekeurige volgorde.

1). Agnes Kant. Voormalig politiek leider/fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP), de enige partij en zowaar de enige linkse partij die echt steevast opkomt voor en rekening houdt met de laagste sociale en maatschappelijke klasse en met mensen die werkelijk niet op eigen benen kunnen staan. Kant – van hetzelfde bouwjaar als ik (1967) en 4 dagen ouder dan ik – maakte op mij altijd een zeer betrokken en oprechte indruk. Ze werd er als politica op afgerekend dat ze te fel zou zijn geweest en te weinig lachte, terwijl haar boosheid altijd voortkwam uit bekommernis en passie. Ik mis deze gezondheidswetenschapper – thans werkzaam bij het Nederlands Bijwerkingen (van geneesmiddelen) Centrum Lareb – tot op de dag van vandaag in de politiek, nadat ze zeven jaar geleden Den Haag verliet.

2). Prinses Irene. Deze onafhankelijke, spirituele en uitgesproken prinses heeft van het redden van de natuur en het tot stand brengen van een duurzame leefwijze van alle mensen op deze planeet haar missie gemaakt. Heeft een ‘eigen’ natuurreservaat in Zuid-Afrika. Durfde het in 1983 aan om als prinses te spreken bij de grote vredesdemonstratie in Den Haag (tegen de kernwapenwedloop). Pleitte in interviews voor een dialoog met terroristische organisaties en hun leiders en voor een nieuwe, meer democratische manier van regeren en leiding geven. Prinses Irene was in ons land een van de eerste voorvechtster voor het behoud van en beter omgaan met natuur en milieu.

3). Claudia de Breij. Lange tijd heb ik haar – met name vanwege haar voor mij op het eerste oog afstotelijke uiterlijk en haar optredens in het door mij gehekelde programma ‘DWDD’- geen eerlijke kans gegeven, totdat ik op 31 december 2016 naar haar oudejaarsconference keek, en bleef kijken en luisteren. Ik was aangenaam verrast. Wat een talent! Wat een mooie stem, wat een heerlijke en ontroerende liedjes, wat een wijsheid, wat een (intelligente) humor! Ik ben om: ik vind Claudia de Breij nu heel goed.

Overigens is zulk een ‘fanschap’ geen enkele garantie dat het tussen fan en idool zou klikken. Ik ben wel vaker teleurgesteld in en door mensen die ik op basis van hun tv-werk goed vond en vind. Zo dacht ik dat de makers en presentatrice van het programma ‘De Verwondering’ (NCRV) mijn diepzinnige, uitgebreide reacties op hun Facebook-pagina zouden kunnen waarderen, maar ik kreeg binnen de kortst mogelijke keren een pre-menstruale reactie. Hetzelfde overkwam me op de Facebook-pagina van de omroep HUMAN (Humanistisch Verbond)  en haar presentatrice Stine Jensen. Onlangs nog heb ik een vrouw als Facebook-vriendin verwijderd die in een programma werd geïnterviewd en die ik bewonderde om haar woorden. In het echt viel ze me verschrikkelijk tegen, en ik bleek haar niet te kunnen bekoren. Juist van de mensen van wie ik dacht dat ze onder de indruk zouden zijn van mijn visie, openheid en levenservaring en dat ze aardig zouden zijn, kreeg ik de meest negatieve, prikkelbare reacties of het grootste negeren/stilzwijgen.

4). Loretta Schrijver. Presentatrice met een groot hart voor dieren, maar vooral ook heel realistisch en eerlijk. Openhartig over haar gevoelens en beleving, tevens over de wat minder rooskleurige kanten van het bestaan. Dat kan ik allemaal bijzonder waarderen.

5). Caroline Tensen. Deze presentatrice kon ik vroeger niet uitstaan. Ik dacht dat ze dom, verwend, materialistisch en verwaand was, totdat ik in tijdschriften interviews met haar las waaruit bleek dat ze heel erg begaan is met het lot van de minderbedeelden in de wereld en met het lot van Moeder Aarde. Voor haar werk voor de Postcodeloterij en alle goede doelen die daaraan verbonden zijn, heeft Tensen veel gereisd en meer dan genoeg ellende gezien en dat heeft haar nooit onberoerd gelaten, integendeel. De wijze waarop ze reageert op de korte, documentaire-achtige of informatieve filmpjes in haar tv-quiz ‘Eén tegen 100’ – vaak over goede doelen-projecten – bevalt me zeer: bekommernisvol, hartelijk en menselijk.

6). Katja Schuurman. Een vrouw naar mijn hart: exotisch, mooi, spontaan, sexy, openhartig, levenslustig én empathisch. Ik hou van de wijze waarop ze eerlijk en open over erotiek en lust praat, maar net zo goed van haar inzet om mensen en met name vrouwen en kinderen in arme landen te helpen om financieel en sociaal (meer/beter) op eigen benen te staan. Schuurman zet zich in voor een meer eerlijke wereldhandel, onder andere via haar fair trade winkel ‘Return to Sender’.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s