Wat weten we nou van Australiërs?

Australië is een groot land. Dat is voor PVV-stemmers waarschijnlijk groot nieuws. Die weten niet eens dat Australië bestaat. Of ze denken dat het bij Amerika en Engeland (buurlanden!) ligt, omdat ze daar ook Engels spreken. “Oh, ik dacht dat ze daar Australisch spraken,” zou de PVV-tokkie zeggen.

Maar zeg nou zelf: voor zo’n groot land horen we feitelijk heel weinig van, uit en over Australië. Het land ligt nochtans een beetje weggedrukt in een hoek van de aardbol, zo ver van alles en iedereen vandaan dat het eigenlijk een andere planeet is. Maar toch.

Australië is en komt zelden in het nieuws. Misschien is dat in Down Under anders, maar hier in Nederland hoor je amper iets over de enige bevolking met een dier als goeroe.

Wat weten we nou eigenlijk van Australië? Ja, we weten – op de PVV-stemmers na – dat ze er graag barbecueën en dat ze heel erg strenge luchthaven-controles hebben, omdat de Aussies als de dood zijn dat je drugs of ziekmakende planten en etenswaren het land in smokkelt, of omdat ze vrezen dat je een illegaal bent en/of er wilt blijven (werken). We weten voorts dat de oorspronkelijke bewoners Aboriginals worden genoemd en eruit zien als verwilderde Tamil-strijders die het stadium van grottekeningen maken nooit zijn ontstegen en zullen ontstijgen.

Eens kijken, wat weten we nog meer over dat enorme land? Oh ja, ze hebben er een instrument dat ze van de Oostenrijkers hebben gekopieerd, de Didgeridoo. De Oostenrijkers hebben de alpenhoorn, ook zo’n lange, houten buis, een soort van ouderwetse peniskoker van bamboe voor porno-acteurs in opgewonden staat van paraatheid.  Ik zou weleens willen zien hoe een didgeridoo- of alpenhoorn-speler zijn instrument meeneemt in de trein, bus of in de handbagage van RyanAir.

In Zuid-Afrika hebben ze een kleinere variant op deze twee instrumenten, de vuvuzela. Negers hebben geen zin om zo’n groot, zwaar ding te dragen en gelijk hebben ze. Ik heb veel weg van een neger.

Dat was het dan wel zo’n beetje, als het over Australië handelt. Alleen als er weer eens een natuurramp heeft plaatsgevonden of als het nationale voetbalelftal boven zichzelf uitstijgt op een WK of een oefenduel speelt tegen Oranje, komt het land in het nieuws, maar verder nooit. Heeft Australië eigenlijk wel een regering en politieke standpunten? Doet de bevolking daar nog iets anders dan surfen, vlees eten en bier drinken? Ik zou het niet weten. Voor zo’n gigantisch, Westers land komt Australië gewoonweg verrekte weinig in het nieuws. Nieuw-Zeeland idem dito.

Het schijnen allebei heel mooie (vakantie)landen te zijn. Mijn vrouw en ik hebben al veel gereisd, maar die landen vergen een wat groter budget en meer uithoudingsvermogen in het vliegtuig. We hebben wel lange vliegreizen gemaakt, maar ik prefereer een vliegtochtje van maximaal 3 uur, liefst anderhalf uur korter nog. Ik ben graag weg, maar niet graag onderweg.

De Australiërs komen nou ook niet bepaald onze kant op, op een paar slonzige, langharige backpackers met bergschoenen en in tanktops na. Australië blijft zo een beetje the unknown giant. Houden zo! Want als een land veel in het nieuws is, dan is het er meestal helemaal niet pluis, alhoewel veel Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen de journaals bij ons zelden halen, behalve als de ramp er zo groot is dat niemand er omheen kan.

Weet je wat het is met de mensheid? We hebben de verkeerde prioriteiten en de verkeerde mentaliteit. Het is niet ons voornaamste doel om elkaar te helpen, eerlijk te delen en Moeder Aarde tegen ons geklooi te beschermen, integendeel. Het draait allemaal voornamelijk om anderen de loef afsteken en anderen vliegen afvangen, meer winst maken, de heilige economie en meer macht vergaren. Dat is waar de schoen wringt. We zouden massaal anders moeten gaan denken en leven, met de juiste prioriteiten en doelen, en een goede inborst.

Maar dat is – denk ik – wishful thinking. Die omslag zal er wel nooit komen. We zitten gevangen in onze eigen gemankeerdheid en in onze duivelse systemen.

Misschien moet ik toch eens naar The Outback verhuizen. Dat ik van deze wereld nog zo min mogelijk meekrijg en de wereld zo min mogelijk van mij en mijn omgeving.

Maar ja, is dat dan niet weer een beetje saai? Nou, misschien niet. Voelen dat je leeft, kan ook zonder noemenswaardige shit, trammelant en zorgen en problemen. Als je maar het gevoel hebt dat het ergens om gaat en dat je het leuk hebt.

Kijk, dat gevoel mis ik vaak. Het gevoel dat het spel op de wagen is. Ik leef als een wereldreiziger in een klooster, in een vacuüm, in de volle leegte. Ik zit permanent en al veel te lang in een leefsituatie waar iemand met een heel druk, hectisch en veel te sociaal leven naar zou snakken. Geloof me, te veel rust en stilte, te veel sereniteit en te weinig tamtam zijn ook niet goed voor een mens, zijn net zo slecht als te lang een veel te erg gekrakeel. Vaak voel ik me als iemand die op de bus zit te wachten in een stiltegebied. Die bus komt nooit langs. Nooit.

Ja, ik weet dat ik nu afdwaal van het eigenlijke onderwerp van deze tekst, maar dat is nou juist het fijne van bloggen: geen redacteur, hoofdredacteur of consument die me aan de ongeschreven regels houdt en die macht over me heeft. Ik kan doen wat ik wil. Die vrijheid is goud waard. En anderzijds is die vrijheid misschien ook wel weer té vrij, te plichtloos.

The Outback, daar moet ik dus zeker niet heen. Ik zit hier al in de verlatenheid, op een eiland in de drukte. Maar mogelijk biedt Perth of Melbourne uitkomst… Wellicht kan ik daar de eerste correspondent worden voor de NOS en dagelijks Australië in Hilversum voor het voetlicht brengen. Geen slecht idee, toch?

Wishful thinking.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s