Je kan wel een situatie veranderen maar niet de mens(heid) en niet het leven

Een idealist moet de politiek eigenlijk mijden… Evenals het leven en de mensen…

Niets en niemand wordt of blijft (lang) ideaal. Perfectie duurt nooit lang.

Als je als mens de wereld wilt verbeteren (zouden er apen, varkens, olifanten, koeien en katten zijn die hun wereld willen verbeteren?), dan moet je niet de illusie hebben dat je de mens(heid) en het leven kan veranderen. Hooguit kun je een situatie verbeteren, zoals Nelson Mandela en zijn kompanen dat hebben gedaan en zoals Obama dat heeft geprobeerd met bijvoorbeeld Obamacare.

Mensen die geloven dat de mensheid ooit als geheel tot inkeer zal komen en dat deze wereld op een mooie dag bijna geen oorlogen, waanzin, haat en onrecht meer zal kennen, zijn behalve idealisten volslagen utopisten. Het leven en de natuur worden van nature nou eenmaal gekenmerkt door destructieve en constructieve mogelijkheden, eigenschappen, manifestaties en gedragingen en dat is niet te veranderen.

Politici die menen dat ze in hun eentje, met hun partij en hun kiezers het land (voor altijd) kunnen verbeteren – heel drastisch – komen van een koude kermis thuis. Allemaal.

Idealistische partijen als de Partij voor de Dieren en GroenLinks hebben heel menselijke en beschaafde plannen, maar ook zij ontkomen – als ze zouden regeren en de macht zouden hebben – niet aan de moeilijke werkelijkheid: de (wereld)maatschappij inclusief de wereldpolitiek is een soort van obesitas-gezinstumor, een gezin dat veel te groot en onoverzichtelijk is geworden. Deze maatschappij is zo afschuwelijk complex en alle ‘gezinsleden’ hebben zoveel noten op hun zang en zoveel eigenbelangen, dat je het nooit goed kunt en zal doen.

Onze wereld bijvoorbeeld op een heel erg drastische manier groener en duurzamer maken, kan niet en is zelfs onverantwoord, want het zal echt niet zo zijn dat de hele wereld zal meewerken aan de mooie plannen en anders gaat denken en doen, en dat is WEL nodig. Heel drastische maatregelen hebben rampzalige gevolgen voor de economie en dus voor de mensen en hun gemoedstoestand. De mensen willen werk, goede zorg, goed onderwijs en ontspanning, plus het gevoel hebben dat zij op de eerste plaats komen, dat de politici zich in eerste instantie om HUN welzijn bekommeren. Niet eens eigen volk eerst, maar IKKE eerst! Burgers willen niet meewerken aan het realiseren van idealen als ze dan veel moeten inleveren en als het ten koste gaat van hun zorg, veiligheid, onderwijs, ontspanning en koopkracht! Die staan altijd met stip op nummer 1!

Je moet duurzaamheid en vergroening heel verstandig in de economie integreren (pas als er actieve klimaatdreiging is, zien burgers pas het nut in van heel drastische klimaatmaatregelen).

Overigens vind ik het rekeningrijden van GroenLinks een ontzettend slecht plan. De burgers zullen er geen kilometer minder om gaan rijden. Ze zullen alleen meer geld kwijt zijn aan het gebruik van hun auto en dat gaat weer ten koste van hun koopkracht. Inkomsten maken het milieu niet schoon en redden de ecosystemen niet. Geld haalt geen vuil uit de lucht en het water. Je moet met alternatieven komen: zeer intensief en schoon openbaar vervoer bijvoorbeeld dat makkelijker, goedkoper en luxer is dan het autorijden. Waar je het geld vandaan haalt? Uit de belastingpot die de multinationals nu NIET vullen bijvoorbeeld.

De lat van het idealisme hoef je niet op te bergen of op de grond te leggen. Maar je moet die lat ook niet te hoog leggen. Wees tevreden met kleine goede daden, en wees euforisch als je echt iets groots kunt verwezenlijken.

Maar de geschiedenis heeft ons geleerd dat mensen en het leven niet veranderen. Iedereen was blij na de Val van de Berlijnse Muur, het verbod op slavenhandel en het afschaffen van De Apartheid in Zuid-Afrika en dat waren beslist verheugende en noodzakelijke ingrepen, maar het geneuzel ging daarna op een andere manier gewoon door. Er ontstonden nieuwe problemen en oude problemen staken de kop toch weer op. En zo zal het altijd zijn.

Don’t shoot the messenger. Het is gewoon zoals het leven en de mensheid zijn en doorgaan. Het is de realiteit.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s