De nachtmerrie van de interviewer

Het is de angst van iedere interviewer: even niet meer weer weten wat je wilde of moet vragen, verlegen zitten om een (goede) vraag. Als dat inderdaad gebeurt, dan is dat een nachtmerrie. 

Het overkomt de beste interviewer wel eens: dat de geïnterviewde klaar is met haar of zijn antwoord en gereed is voor de volgende vraag, maar dat je even geen vraag voorhanden hebt, dat je geen vraag te binnen wil schieten. Een askersblock. 

Als het gebeurt, dan is dat voor de opmerkzame kijker of luisteraar plaatsvervangend pijnlijk. Je hebt met de interviewer te doen. Heel vaak vangt de interviewer het probleem op door tijdens de enorme stress in zijn hoofd dan toch maar wat te roepen of te vragen, om maar wat te zeggen. Meestal is dat dan geen vraag die de interviewer had gesteld op het moment dat hij alles onder controle had. Het is tevens nooit een opmerking die hij (of zij) in ontspannen toestand zou hebben geplaatst.

Om deze gênante situatie te voorkomen, zitten interviewers met hun vragenlijstje(s) op schoot en zijn ze – terwijl de geïnterviewde antwoord geeft op de vorige vraag – in hun hoofd volop bezig met de volgende vraag die ze willen of moeten stellen. Dat gaat nogal eens ten koste van het luisteren naar de ondervraagde persoon/personen.

Radiopresentator Jurgen van den Berg (Radio 1 Journaal van de NOS) overkomt het volgens mij herhaaldelijk dat hij even helemaal niet meer weet wat hij moet zeggen of vragen, en dan komt er meestal iets (heel) stoms of lulligs/knulligs uit zijn mond. Ik heb bij hem altijd het gevoel dat hij permanent onzeker is. Misschien is het tegendeel het geval, maar zo komt het op mij over. In elk geval betrap ik hem regelmatig op het met de mond vol tanden zitten, maar er dan toch maar iets uitgooien, omdat dit nou eenmaal van hem wordt verwacht.

Een schande is dit geenszins. Nogmaals, het overkomt de beste interviewers. Op radio en televisie is de druk voor de interviewer om steeds een (goede) vraag of reactie paraat te hebben natuurlijk veel groter dan voor een kranten- of tijdschrift-journalist. Als het wordt uitgezonden en mensen (massaal) meekijken en meeluisteren, dan kun je je eigenlijk geen ongemakkelijke stiltes en vragenblokkades permitteren, want het valt zeer pijnlijk op!

http://www.rolanddanckaert.nl

http://www.rolanddanckaert.bloggertje.nl

http://www.bloggers.nl/rolanddanckaert

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s